Ο βούρκος της διαπλοκής έχει πολλά κανάλια

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο βούρκος της  διαπλοκής έχει πολλά κανάλια

Για την χορήγηση των 4 τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας ξέρουμε όλοι και με πολλές λεπτομέρειες. Τα Μέσα Ενημέρωσης φρόντισαν για την υπερπροβολή του θέματος, το καθένα ανάλογα με τα συμφέροντά και τις επιδιώξεις του. Ακούσαμε από διθυράμβους για το «τέλος του τζάμπα» μέχρι κατάρες για το φασιστικό κλείσιμο καναλιών σε λειτουργία. Το ερώτημα όμως παραμένει. Τί κέρδισε ο πολίτης, η κοινωνία, η δημοκρατία και η ενημέρωση από την αναμενόμενη αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου;

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και δεν θα είναι καλή, όπως δεν ήταν και η προηγούμενη. Θα είναι απλά άλλη μέρα. Διαφορετική μέρα βέβαια. Με άλλους πρωταγωνιστές και άλλα χαρακτηριστικά. Ποιός όμως θα την χαρεί; Οι τηλεθεατές και οι πολίτες πάντως όχι. Οι 4 «υπερθεματιστές – νικητές» και η κυβέρνηση μαζί με όλους όσους διαπλέκονται με την εξουσία, απλά ανακάτεψαν την τράπουλα. Όπως προ δεκαετιών, ο Αντρέας Παπανδρέου αντικατέστησε τα «παλιά» με «νέα τζάκια». Παλαιά πρόσωπα αποσύρθηκαν τότε και νέα μπήκαν στη ζωή μας. Τα τζάκια όμως παρέμειναν.
Όποιος κατέχει τα ΜΜΕ, με προμετωπίδα τα κανάλια, δεν ελέγχει απλά την ενημέρωση, μπορεί και χειραγωγεί την κοινή γνώμη. Μπορεί να αναδεικνύει το ασήμαντο για σημαντικό, να προβάλλει τις απόψεις του ως αυτονόητες αλήθειες που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, να λοιδωρεί ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες ατιμώρητα, να εκβιάζει καταστάσεις και κυβερνήσεις, να προπαγανδίζει ασύστολα αλλά και να αποκρύπτει σημαντικές ειδήσεις που θα άλλαζαν και την εικόνα και την αντίληψη που έχει ένας πολίτης για πρόσωπα και καταστάσεις.
Για παράδειγμα, ο νέος καναλάρχης Βαγγέλης Μαρινάκης. Βίος και πολιτεία οι δραστηριότητές του. Προ λίγων ημερών ο εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος  πρότεινε την παραπομπή του σε δίκη για τέσσερα «βαριά» κακουργήματα σχετικά με την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο: ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν τον χώρο του ποδοσφαίρου, απάτη κατ’ εξακολούθηση, εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, δόλια και σκόπιμη παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες καθώς και αλλοίωση της έκβασης αποτελέσματος στοιχηματικών αγώνων. Η είδηση της παραπομπής Μαρινάκη αναπαρήχθη από το σύνολο των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης με τις εξαιρέσεις του «Πρώτου Θέματος» και των «Παραπολιτικών», δύο μέσων που διατηρούν εκλεκτικές σχέσεις μαζί του και τα οποία «έχασαν» την είδηση…
Δεν είναι τυχαίο που τόσα χρόνια παλιοί και νέοι «επιχειρηματίες» διαγκωνίζονται για την απόκτηση ενός καναλιού, μιάς εφημερίδας ή, παλιότερα, ενός ραδιοφωνικού σταθμού. Η πλειοψηφία των οποίων είναι ζημιογόνα. Κι όμως αυτοί ακούραστα και αβασάνιστα πετάνε τα λεφτά τους σε βαρέλια χωρίς τρύπες. Γιατί τα μέσα τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν άλλες «δουλειές» και να βγάλουν πολλαπλάσια χρήματα. Γιατί λειτουργούν ως ασπίδα σε όλες τις παρανομίες τους, παρέχουν προστασία. Δείτε, ας πούμε, εκείνη τη δημοσιογράφο του ΑΛΦΑ η οποία «στρίμωξε» τον Τσίπρα στη ΔΕΘ και με δάκρυα στα μάτια ζητούσε να μάθει γιατί η κυβέρνηση την στέλνει στην ανεργία. Πριν κλάψει, είχε αναλύσει διεξοδικά, με όλα τα οικονομικά στοιχεία, γιατί ο εργοδότης της είναι ένας συνετός επιχειρηματίας και το κανάλι του μία υγιής επιχείρηση. Πιο καλή και πιο πειστική επιχειρηματολογία για την καθαρότητα των επιχειρήσεών του πού θα έβρισκε ο Κοντομηνάς; Πώς μπορούσε να μας συγκινήσει περισσότερο για το κλείσιμο του μαγαζιού του;
Ο ηττημένος της δημοπρασίας πάντως, Ιβάν Σαββίδης, όχι μόνο δεν έκλαψε μην παίρνοντας άδεια αλλά επανέκαμψε με περισσότερες ελπίδες για απόκτηση δικού του μέσου. Ο ομογενής επιχειρηματίας δήλωσε την Κυριακή έτοιμος να μπει στο χώρο της τηλεόρασης αγοράζοντας κανάλι και κάνοντας άμεσο άνοιγμα προς τον Δημήτρη Κοντομηνά για τον Alpha. «Είμαι έτοιμος στο πλαίσιο της διασφάλισης των θέσεων εργασίας να προτείνω σε οποιοδήποτε από τα κανάλια που έχασαν τον διαγωνισμό, και μεταξύ αυτών και στον κύριο Κοντομηνά του ALPHA, να πουλήσουν το κανάλι τους και εγγυώμαι ότι οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν. Θα μπορέσω να βρω έναν αλγόριθμο για να προσπαθήσω να μπω σε μια συνέργεια με τα πρόσωπα που κέρδισαν την άδεια […] Ας εκλάβουν την ανακοίνωσή μου ως επίσημη προσφορά προς όλους αυτούς που χάνοντας την άδειά τους είναι έτοιμοι να προβούν σε απολύσεις…».
Όλοι οι διαπλεκόμενοι θα βολευτούν. Ούτε θα πετάξουν τον εξοπλισμό τους οι πρώην καναλάρχες, ούτε θα μείνουν έξω από σχήματα. Όποιος ξέρει από δημοπρασίες δημοσίων έργων παντός είδους, ξέρει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι «ανταγωνιστές» τα έχουν βρει από πριν μεταξύ τους. Έχουν μοιράσει τα έργα, έχουν συμφωνήσει και τις τιμές και όλοι παίρνουν κομμάτι από την πίτα.
Δυστυχώς θα την πληρώσουν μόνο κανά δυό χιλιάδες εργαζόμενοι. Δυστυχώς θα ξαναβρούν δουλειά όλοι οι «Μπάμπηδες» και οι «Άρηδες» των καναλιών που κλείνουν. Γιατί αυτοί είναι «χρήσιμοι» σε όλα τα αφεντικά και πρώτοι σε λίστες χρηματοδοτούμενων από κόμματα, οργανώσεις κι επιχειρήσεις. Ως «παπαγαλάκια».
Όσο κι αν χτυπιέται η αντιπολίτευση, το ότι πρώτη φορά μπήκαν λεφτά στα κρατικά ταμεία από καναλάρχες, είναι επιτυχία της κυβέρνησης. Όσο κι αν χτυπιέται η κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει ποτέ να απαντήσει πειστικά στην ερώτηση «γιατί μόνο 4 άδειες;». Η κυβέρνηση του 3ου μνημονίου η οποία, εκτός των άλλων, ανέλαβε και τη συμβατική υποχρέωση να ανοίξει τα «κλειστά επαγγέλματα», ήρθε αυτή τη φορά να δημιουργήσει ένα άλλο κλειστό επάγγελμα, αυτό του καναλάρχη.
Μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται δημοκρατική και προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, δεν δίνει άδεια σε όποιον πλειοδοτήσει αλλά σε όποιον είναι φερέγγυος ως επιχειρηματίας. Η αγγλική ομάδα Νότιγχαμ Φόρεστ δεν επέτρεψε την είσοδο του Μαρινάκη στη μετοχική της σύνθεση λόγω αμφιβολιών για την καθαρότητα των επιχειρηματικών του δράσεων. Εδώ, παρότι είναι υπόδικος, κρίθηκε αξιόπιστος.
Μια κυβέρνηση που καμώνεται ότι είναι αριστερή δεν δίνει άδειες μόνο σε όποιον έχει λεφτά. Δίνει και σε κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, σε πολιτιστικά και κοινωφελή ιδρύματα. Δίνει στην κοινωνία των πολιτών. Η κυβέρνηση όμως δεν άνοιξε κανένα κανάλι για αδειάσει ο βούρκος της διαπλοκής, κανένα κανάλι για να χυθούν τα λασπόνερα, κανένα κανάλι για να εκφραστούν οι απλοί πολίτες χωρίς νταβατζήδες.
Πατήστε το OFF. Πάλι για καταναλωτές βιομηχανικά επεξεργασμένης και συσκευασμένης διανοητικής τροφής μας προορίζουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή