Ο Δημήτρης Παναγόπουλος στον ΠΑΛΜΟ:Αισιοδοξώ για το μέλλον της χώρας μου και την οικονομική ανάταση

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Δημήτρης Παναγόπουλος στον ΠΑΛΜΟ:Αισιοδοξώ για το μέλλον της χώρας μου και την οικονομική ανάταση
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ -ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ -ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ADDinvent3d ΙΚΕ

ΑΙΣΙΟΔΟΞΩ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΤΑΣΗ”

Ο ∆ηµήτρης Παναγόπουλος δραστηριοποιείται στο χώρο τον νέων τεχνολογιών παραγωγής προϊόντων και εξειδικεύεται στην παραγωγική διαδικασία του 3D Printing.
Με σπουδές στα Οικονοµικά και τη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων και µε µακρά εµπειρία στο επιχειρείν από το πόστο του προϊσταµένου στο Τµήµα Επιχει- ρηµατικών ∆ανείων της Alpha Bank, τόλµησε σε περίοδο βα- θιάς οικονοµικής κρίσης και τα κατάφερε! Γνωστός στο Γαλάτσι και από τη συνεργασία του µε το Fight Club Galatsi όπου, ως οικονοµικός σύµβουλος, είχε αναλάβει εκτός των άλλων και εναλλακτικές προτάσεις χρηµατοδότησης και στρατηγικού σχεδιασµού καθώς και τη διοργάνωση Επαγγελµατικών Οργανώσεων Κ1, KICK BOXING (Ολυµπιακό Στάδιο Ποδηλασίας, Στάδιο Άρσης Βαρών και στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Γαλατσίου.

Μυαλό που δεν σταµατά να σκέφτεται, φύση «ανήσυχη», µας µίλησε για τον κόσµο του επιχειρείν σήµερα και για την τεχνολογική καινοτοµία του 3D Printing.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ ΓΚΙΩΝΗ

Οι σπουδές σας στα Οικονοµικά – ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων, σας βοήθησε στο επιχειρείν 3 D PRINTING;

Ναι αναµφισβήτητα. Με έχουν διαµορφώσει οι σπουδές µου στον τρόπο σκέψης, στον τρόπο αντίληψης, στην προσωπικότητά µου και στις επιλογές µου.

  Πώς βλέπετε το οικονοµικό περιβάλλον σε σχέση µε κάθε επιχειρηµατική προσπάθεια;

 Το οικονοµικό περιβάλλον το διαµορφώνουµε εµείς, οι άνθρωποι. Η πορεία της χώρας, οι επιλογές κυρίως των προγενέστερων έχουν δια- µορφώσει µία οικονοµική κατάσταση η οποία παρουσιάζεται µη αναστρέ- ψιµη τουλάχιστον µεσοπρόθεσµα! Παρόλα αυτά είµαι αισιόδοξος και για το µέλλον της χώρας αλλά και για την οικονοµική της ανάταση.
 
Μιλήστε µας για την νέα αυτή τεχνολογία.

Η τεχνολογία της 3d εκτύπωσης πριν κάποιες δεκαετίες φαν- τάζε σαν επιστηµονική φαντασία. Η δυνατότητα που σου προσφέρει είναι κάτι το οποίο ο ανθρώπινος νους ακόµα και σήµερα είναι δύ- σκολο να το αντιληφθεί, αν δεν έχει έρθει σε επαφή µε την τεχνολογία αυτή. Μόλις όµως έρθει σε επαφή µε έναν 3d εκτυπωτή, αµέσως αντιλαµ- βάνεται την κατασκευαστική δυνα- τότητα που µπορεί να του προσφέρει. Μπορεί να δηµιουργήσει πλέον τέ- λεια αντικείµενα µε ακρίβεια χιλιοστών ο καθένας µε την χρήση της 3d τεχνολογίας. Το µόνο που χρειάζεται είναι ένα σχέδιο του αντικειµένου που επιθυµεί να εκτυπώσει, σε τριασδιάστατη µορφή

 Είναι προσιτή στον µέσο πολίτη οικονοµικά (κόστος) και σε θέ- µατα χειρισµού; 

 Η τεχνολογία της 3d εκτύπωσης είναι προσιτή πλέον σε όλους µας. Εξελίσσεται προς αυτή την κα- τεύθυνση η αγορά, τα τελευταία 10 χρόνια. Εχουν δηµιουργηθεί αρκετές νέες τεχνολογίες 3d εκτύπωσης. Η πιο προσιτή τεχνολογία είναι η FDM. Η τεχνολογία αυτή χρησιµοποιεί ένα καρούλι πλαστικού, το οποίο τροφο- δοτεί τον εκτυπωτή. Το κόστος ενός FDM εκτυπωτή ξεκινά από 200 ευρώ και το κόστος των αναλώσιµων είναι περίπου στα 30 ευρώ το κιλό. Ο χειρισµός είναι πολύ απλός. Εχουν διαµορφωθεί ειδικά λογισµικά για τη σύνδεση του 3d εκτυπωτή µε τον υπολογιστή. Με την αγορά, του- λάχιστον από την δικιά µας εταιρεία, ο χρήστης εκπαιδεύεται για την εύ- ρυθµη λειτουργία του εκτυπωτή και του λογισµικού.

  Ποιά είναι τα πλεονεκτήµατα ενός 3D εκτυπωτή στο πλαί- σιο µιας επιχείρησης ή ενός χοµπίστα;

Είναι πολύ σηµαντικό για τις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων να έχουν την δυνατότητα να εξετάσουν το αντικείµενο πριν την τελική παραγωγή. Με την τεχνο- λογία αυτή όλο το στάδιο δηµιουρ- γίας του νέου προιόντος µπορεί να ολοκληρωθεί εντός της επιχείρησης σε λίγα µόλις λεπτά. Αυτό αναγνωρίζεται σαν ανταγω- νιστικό πλεονέκτηµα καθιστώντας την επιχείρηση που έχει εντάξει την τεχνολογία 3D εκτύπωσης στην πα- ραγωγική της διαδικασία πιο άµεση και πιο σίγουρη για το τελικό της προϊόν. Ο ιδιώτης, από την άλλη µεριά, µε την χρήση ενός 3d εκτυπωτή περιο- ρίζει αρκετά την αγορά αντικειµέ- νων. Αποκτώντας ένα 3d εκτυπωτή αποκτά παραγωγική δύναµη µιας µι- κρής βιοτεχνίας µε µεγάλο εύρος πα- ραγωγής αφού µπορεί να παράξει πάνω από 10 εκατοµµύρια διαφορε- τικά αντικείµενα µέσα στο ίδιο του το σπίτι. Είναι γνωστό πλέον ότι το κόστος παραγωγής των αντικειµένων µε τη χρήση της FDM τεχνολογίας είναι πολύ χαµηλό. Έχει αποδειχθεί ότι µε τη χρήση ενός 3d εκτυπωτή ένα νοικοκυριό έχει τη δυνατότητα να αποσβέσει τον 3d εκτυπωτή µέσα σε λίγους µήνες.
 
Ποιά είναι η απήχηση αυτής της νέας τεχνολογίας έως τώρα;

Η απήχηση είναι πολύ µεγάλη. Η τεχνολο- γία αυτή έχει επηρρεάσει παγκόσµια, όλη την αγορά. Ο κόσµος της αρχιτεκτονικής έχει ενθο σιαστεί από την τεχνολογία αυτή µε την πολυπλοκότητα της κτιριακής δοµής που µπορεί πλέον να δηµιουργήσει καθώς και τη µείωση στο κόστος ανέγερσης των κτιρίων, η ιατρική κοινότητα δηµιουργεί όργανα, δέρµα, χόνδρους, µασέλες, προσθετικά µέλη ή την χρησιµοποιεί προεγχειρητικά για την προσωµείωση των ενεργειών πριν τη χειρουργική επέµβαση, η µόδα έχει δηµιουργήσει σειρά ρούχων, παπουτσιών (Adidas) και αξεσουάρ, η Formula 1 χρησιµοποιεί εξαρτήµατα τα οποία µε τους ήδη υπάρχοντες τρόπους παραγω- γής ήταν αδύνατο να δηµιουργήσει φέρνοντας την επανάσταση στο τρόπο ψύξης τον µονοθεσίων, η NASA κατασκεύασε και χρησιµοποίησε κινητήρα φτιαγµένο εξ΄ολοκλήρου από 3d εκτυπωτή µετάλλου.

Παραδίδετε σεµινάρια εκµάθησης;

Οποιοσδήποτε θέλει, ναι µπορεί πλέον να παρακολουθήσει το σεµινάριο στην AXXON PLUS, πάνω στην εφαρµογή της 3d εκτύπωσης τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στην εφαρµογής της στην καθηµερινότητα του ανθρώπου. Πρόκειται για ένα ολοκληρωµένο σεµινάριο µε τον χρήστη να έρχεται σε επαφή µε ένα 3d εκτυπωτή.

Ποιός ο µέγιστος χρόνος εκτύπωσης και ποιός ο ελάχιστος για ένα αντικείµενο;

 Ο χρόνος εκτύπωσης επηρεάζεται από το µέγεθος του αντικειµένου καί τη πολυπλοκότητα της δοµής του. Ένα αντικείµενο µπορεί να δηµι- ουργηθεί µέσα σε λίγα λεπτά αν πρόκειται για ένα µικρό αντικείµενο ενώ τα µεγαλύτερα αντικείµενα χρειάζονται µερικές ώρες ή µερικές µέρες.

 Ποια υλικά απαιτούνται για την εκτύπωση και την παραγωγή;

  Τα υλικά που µπορεί να χρησιµοποιήσει κάποιος µε την τεχνολογία της 3d εκτύπωσης είναι πάρα πολλά ανάλογα µε την τεχνολογία που θα χρησιµοποιήσει. Μερικά από αυτά τα υλικά τα συ- ναντάµε καθηµερινά το πλαστικό,το τσιµέντο,ο πηλός,η ζαχαρη,η σοκολάτα,το µέταλλο κ.α.

Πήγαινε στην κορυφή