Έχει εκδόσει µια ποιητική συλλογή µε τίτλο «Το Μονοπάτι των Αγγέλων», από τις εκδόσεις Φιλιππότη. Τιµήθηκε σε ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Ποίησης µε τον Πάπυρο «Χρυσή Μέδουσα» από τη ∆ιεθνή Ακαδηµία Μοντέρνας Τέχνης της Ρώµης (Α.Ι.Α.Μ). αράλληλα ασχολήθηκε µε τη ζωγραφική και την αγιογραφία καθώς και µε µια µικτή τεχνική τοιχογραφίας µε θέµατα εµπνευσµένα από την Αρχαία Ελλάδα. Πήρε µαθήµατα κοντά σε αξιόλογους δασκάλους και σήµερα είναι µέλος του Εικαστικού Επιµελητηρίου Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.).
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και µε την φωτογραφία, κυρίως την καλλιτεχνική, και µε τη δηµιουργία φωτπινάκων, πορτραίτα, φύση, street photography, landscape… όπου µε µια ιδιαίτερη µατιά και ανάλογη επεξεργασία µάς χαρίζει ένα ξε- χωριστό και πολύ όµορφο αποτέλεσµα. Πρόσφατα δηµιούργησε το δικό της εικαστικό χώρο στην Άνω Κυψέλη (facebook Panagiota Zacharopoulou,
www.facebook.com/ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗ ΓΚΙΩΝΗ
Η ποιητική σας συλλογή «Το Μονοπάτι των Αγγέλων» βραβεύτηκε από την Ακαδηµία Μοντέρνας Τέχνης της Ρώµης. Ζωγραφίζετε ποιητικά θα µπορούσαµε να πούµε;
Έχω πάντα µια αίσθηση ποιητική σε ό,τι κι αν κάνω, οπότε προσπαθώ να φωτογραφίζω ή, αν θέλετε, να ζωγραφίζω ποιητικά, να γράφω µε εικόνες.
Ασπρόµαυρο ή έγχρωµο;
Το κάθε ένα έχει τη δική του αίσθηση. Το ασπρόµαυρο έχει την αίσθηση του παλιού. Το έγχρωµο δίνει µια άλλη ατµόσφαιρα.
Τι σας τραβά το µάτι στη φωτογραφία;
Τα πάντα! Τα πάντα µπορούν να τραβήξουν την προσοχή µου. Όσο ασχολείται κανείς µε τη φωτογραφία, το µάτι «εκπαιδεύεται» και αρχίζει να βλέπει πράγµατα που ίσως δεν έβλεπε πριν. Αποκτά µια άλλη αντίληψη και ευαισθησία και δίνει σηµασία στη λεπτοµέρεια. Έτσι από κάτι που θεωρείται ασήµαντο, µπορεί να βγει κάτι υπέροχο.
Τι είναι ο φακός για εσάς;
Το µάτι της ψυχής µου!
Ποιά ή ποιόν ζωγράφο θαυµάζετε;
Θαυµάζω πολλούς ζωγράφους αλλά ο αγαπηµένος µου είναι ο William Adolphe Bouguereau, ένας ζωγράφος του 18ου αιώνα.
Η καλλιτεχνική φωτογραφία έχει όρια;
Η τέχνη γενικά δεν έχει όρια, συνεπώς ούτε η φωτογραφική τέχνη.
Τι βλέπει ο κόσµος µέσα από τα µάτια σας;
Βλέπει ό,τι και εγώ. Μου αρέσει να βλέπω και να αποτυπώνω την οµορφιά γύρω µου κι αυτό µπορεί να µεταδοθεί και στους άλλους.
Μια φωτογραφία θεωρείται έργο τέχνης;
Πάντα µου άρεσε η «εικόνα», ένα όµορφο έργο τέχνης και προσπαθούσα να το δηµιουργήσω ζωγραφίζοντας. Τώρα µπορώ να το κάνω αυτό και µε τη φωτογραφία. Οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα αυτή, αρκεί να την αξιοποιήσουµε σωστά και χωρίς υπερβολές. Πιστεύω πως µια όµορφη εικόνα µπορεί να «θεραπεύσει» γιατί δηµι- ουργεί µέσα µας ανάλογα συναισθήµατα.
Είστε µοναχικός άνθρωπος;
Όχι, δεν είµαι µοναχικός άνθρωπος, εκτός από τις στιγµές της δηµιουργίας, οπότε είναι απαραίτητη αυτή η µοναχικότητα για να παράγεις έργο
Η καλλιτεχνική φωτογραφία αποδίδει οικονοµικά ώστε να µπορεί να ζήσει ο φωτογράφος από την τέχνη του;
∆υστυχώς, όπως συµβαίνει και µε οποιαδήποτε άλλη τέχνη, είναι δύσκολο να ζήσεις µόνο από αυτή. Βέβαια, δεν είναι ακατόρθωτο. Αν αγαπάς µε πάθος αυτό που κάνεις, ο κόσµος θα το αναγνωρίσει και θα στο ανταποδώσει. Ο µεγάλος ζωγράφος Pierre Auguste Renoir είχε πει πως «ο µοναδικός έπαινος που πρέπει να κάνουν σε έναν καλλιτέχνη είναι να αγοράζουν τα έργα του».
Απαραίτητη η σχολή ή η εµπειρία;
Και τα δύο. Αλλά περισσότερο η εµπειρία είναι αυτή που σε µαθαίνει. Σίγουρα µετρά και το ταλέντο σε καθετί αλλά χρειάζεται να αφιερώσεις πολύ χρόνο και πρακτική για να το εξελίξεις.
Ο Jose Koudelka, ένας από τους καλύτερους φωτογράφους στον κόσµο, άφησε την οικογένειά του για 7 ολόκληρα χρόνια, ακολουθώντας τους τσιγγάνους απα- θανατίζοντας τη ζωή τους. Θα κάνατε κάτι τέτοιο;
Όχι, δεν θα το έκανα! Ο καθένας φυσικά ακολουθεί το δικό του δρόµο, το δικό του µονοπάτι για την εξέλιξή του.
Μεταξύ ψηφιακής φωτογραφίας και σκοτεινού θαλάµου, ποιά η δική σας επιλογή;
Ο σκοτεινός θάλαµος και η δια χειρός εκτύπωση της φωτογραφίας θα έλεγε πως είναι µια ιεροτελεστία, η οποία έχει περάσει πλέον στον ψηφιακό κόσµο. Και τα δύο χρειάζοτναι για να κάνεις ανάλογα πράγµατα.
Πότε ανακαλύψατε το ταλέντο σας στην τέχνη, είτε στην ποίηση είτε στη φωτογραφία και τη ζωγραφική;
Σε πολύ µικρή ηλικία ζωγράφιζα και έγραφα πολύ καλά και οι δάσκαλοί µου θυµάµαι µου έλεγαν «µακάρι να ήσουν τόσο καλή και στα άλλα µαθήµατα»!
Μιλήστε µας για τον χώρο που δηµιουργήσατε.
Είναι ένας χώρος που ονειρευόµουν πολύ καιρό. Εκτός από την διαδικτυακή επικοινωνία, ήθελα µια πιο προσωπκή επαφή µε τον κόσµο, να ανοίξω την πόρτα µου ώστε να µπορεί να γνωρίσει τα έργα µου από κοντά ο καθένας. Να είναι ένας χώρος δηµιουργίας που θα είναι ανοιχτός στο κοινό για εκθέσεις.
Τι ονειρεύεστε για τα επόµενα χρόνια;
Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο, προσδοκώ σε ένα καλύτερο µέλλον για όλους µας! Εύχοµαι να έχουµε περισσότερη αγάπη ώστε να κάνουµε πάντα το καλύτερο γιατί µόνον έτσι µπορούµε να µετριάσουµε τον πόνο και τη δυστυχία µέσα µας και γύρω µας. Προσωπικά θα ήθελα να ταξιδέψω, να ζωγρα- φίσω, να γράψω, να δίνω την οµορ- φιά στους ανθρώπους.
Ποιά είναι η σχέση σας µε τον Θεό;
Πιστεύω η καλύτερη! Έχω µεγάλη πίστη στο Θεό κι αυτό είναι που µε κρατάει και µου δίνει θάρρος και εµπιστοσύνη να προχωρήσει στη ζωή µου.
Σας αρέσει η αναζήτηση;
Κάποτε η αναζήτηση µε οδήγησε στην Ινδία. Τώρα δεν ξέρω ως πού µπορεί να µε φτάσει. Άλλωστε η αναζήτηση µπορεί να είναι και εσωτερική. Η εµπειρία, το ταξίδι µπορεί να γίνει και µέσα µας και να το βιώσει ο καθένας µας προσωπικά σύµφωνα µε τις καταβολές του, τις πεποιθήσεις του και την αντίληψη που έχει για τη ζωή. Φυσικά αυτό δεν σταµατά ποτέ.
Τι θαυµάζετε στους άλλους;
Το χαµόγελο, το καθαρό βλέµµα, τη φωτεινή αύρα που βγαίνει µόνο από µια καλοσυνάτη ψυχή. Θαυµάζω κάποιον που έχει αγάπη, ανθρωπιά και ευαισθησία. Όλοι οι άνθρωποι έχουµε κατά βάθος καλή ψυχή, απλά ορισµένοι επιτρέπουν στις άσχηµες σκέψεις να σκοτεινιάζουν την ψυχή τους.
Πώς αντιλαµβάνεστε τη ζωή; Ποιός νοµίζετε πως είναι ο σκοπός της.
Πιστεύω πως ερχόµαστε σε αυτή τη ζωή για να γνωρίσουµε τον εαυτό µας και να εξελιχθούµε. Και το µόνο που µετράει είναι η αγάπη. Ο παρακάτω στίχος του Γουίλιαµ Σαίξπηρ µε αντιπροσωπεύει απόλυτα: «Όλος ο κόσµος είναι µια σκηνή και όλοι, άντρες και γυναίκες, ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους και ο κάθε άνθρωπος στον καιρό του παίζει πολλούς ρόλους.»
Πιστεύετε στο κάρµα και στις προηγούµενες ζωές;
Πιστεύω στο κάρµα ως ενός σηµείου κι όχι µε την έννοια της µοιρολατρείας. Πιστεύω πως η βάση µας, η χώρα που γεννηθήκαµε, οι γονείς, οι κοντινοί µας άνθρωποι δεν είναι τυχαίοι, καθώς και στις προϋποθέσεις που µας δόθηκαν σε αυτή τη ζωή γιατί σύµφωνα µε αυτές θα πορευτούµε. Μόνο εµείς είµαστε υπεύθυνοι για τη ζωή µας, τις σκέψεις µας και τις πράξεις µας. Ως µικροί δηµιουργοί, µπορούµε να επιλέξουµε το καλό ή το κακό κι αυτό να το αλλάξουµε οποιαδήποτε στιγµή. Κάπου διάβασα «αλλάζοντας το παρόν µας, αλλάζουµε το µέλλον µας». Είµαστε ό,τι πιστεύουµε ότι εί- µαστε. Έλκουµε ό,τι νοιώθουµε.