10η ∆ιεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας

 

Εκατόν τρεις ταινίες θα προβληθούν στη 10η ∆ιεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας, που θα πραγµατοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 17 έως και τις 23 Οκτωβρίου. Οι ταινίες, οι οποίες προέρχονται από 17 χώρες (Ελλάδα, Αυστρα- λία, Αίγυπτος, Βέλγιο, Γαλλία, Γερµανία, ∆ανία, Εσθονία, ΗΠΑ, Ιράν, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία), συµµετέχουν στο ∆ιεθνές ∆ιαγωνιστικό και στο Πληροφοριακό Τµήµα του φεστιβάλ, µε παράλληλες προβολές και στις δύο αίθουσες της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος έκθεση σκίτσων του Φωκίωνα ∆ηµητριάδη, µε τίτλο «Φωκίων ∆ηµητριάδης: Το µεγάλο ευρυγώνιο µάτι (Κωνσταντινούπολη 1894-Αθήνα 1977)».

Η έκθεση θα συνοδεύεται από την προβολή οµώνυµης ταινίας διάρκειας εννέα λεπτών, που δηµιουργήθηκε ειδικά για την εκδήλωση, σε σκηνοθεσία Μέµης Σπυρά- του και επιµέλεια ∆ιονύση Πετρουτσόπουλου. Αξίζει να σηµειωθεί, ότι φέτος το ∆ιεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας του Mεσογειακού Xώρου (ΑΓΩΝ) γιορτάζει τα 20 χρόνια του.

Την ιδέα του φεστιβάλ εµπνεύστηκε η σκηνοθέτις Μέµη Σπυράτου, µετά από πέντε βραβεύσεις ταινιών της στο εξωτερικό, ενώ η υλο- ποίησή του έγινε πραγµατικότητα χάρη στη δηµοσιογράφο Λένα Σαββίδη και την αρχαιολόγο Άννα Λαµπράκη, εκδότρια του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες».

Φέτος, η ∆ιεθνής Κριτική Επιτροπή, αποτελούµενη από τους Μέµη Σπυράτου (πρόεδρο του φεστιβάλ ΑΓΩΝ, σκηνοθέτιδα), Tony Coe (παραγωγό του BBC), Νίκο Καλτσά (αρχαιολόγο, πρώην διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), ∆ηµήτρη Κοµνηνό (σκηνοθέτη) και ∆ιονύση Πετρουτσόπουλο (κινηµατογραφιστή, διευθυντή φωτογραφίας), θα κάνει την τελική αξιολόγηση των ταινιών του ∆ια- γωνιστικού Τµήµατος και θα απονείµει τα θεσπισµένα βραβεία του ΑΓΩΝΑ, που είναι:

Το Mεγάλο Bραβείο της Kριτικής Eπιτροπής, το Bραβείο Αρχαιολογικής Ταινίας, το Bραβείο Σκηνοθεσίας, το Bραβείο Σεναρίου, το Bραβείο Φωτογραφίας, το Bραβείο Πρωτοτυπίας, το Bραβείο Ιστορικής Ταινίας και το Bραβείο Eκπαιδευτικής Ταινίας.

Επίσης, υπάρχει το Bραβείο Kοινού, που προκύπτει από την καθηµερινή ψηφοφορία των θεατών, το οποίο διεκδικούν όλες οι ταινίες, τόσο του ∆ιαγωνιστικού όσο και του Πληροφοριακού Τµήµατος. Τέλος, θεσπίζεται Ειδικό Βραβείο Ενάλιας Αρχαιολογίας «Francesco Alliata» στη µνήµη του πρωτοπόρου της υποβρύχιας κινηµατογρα- φίας, που κατασκεύασε την πρώτη υποβρύχια κινηµατογραφική µη- χανή το 1946.

 Όλα τα βραβεία είναι χρηµατικά, ύψους 1.000-3.000 ευρώ το καθένα.

 H απονοµή θα γίνει την Kυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 21:00.

Πριν από την τελετή απονοµής η Αναστασία Καπάνταη και ο Σταύρος Νιφοράτος θα ερµηνεύσουν τραγούδια από τον ελληνικό και ξένο κινηµατογράφο.

 Στο ακορντεόν ο Τάσος Αθανασιάς και στο πιάνο ο Παναγιώτης Φραγκούλης.

 Η έναρξη του φεστιβάλ είναι τη ∆ευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 16:45.

Oι προβολές αρχίζουν καθηµερινά στις 12:00 και τελειώνουν στις 23:00. Σάββατο και Kυριακή από τις 10:00 έως τις 23:00. Tιµή Eισιτηρίου: 5 ευρώ (ζώνη προβολής), 8 ευρώ ( ηµερήσιο), 50 ευρώ (εβδοµαδιαίο). Eισιτήρια στα ταµεία της Tαινιοθήκης (Iερά Oδός 48, Kεραµεικός).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή