Φθινοπωρινή άµυνα κατά της γρίπης

Η εποχή της γρίπης δεν είναι πολύ µακριά, και η πρόληψη µε εµβολιασµό όλων των υποτύπων, µεταξύ των οποίων η γρίπη των χοίρων, πρέπει να είναι στα φθινοπωρινά µας πλάνα. Ας διαβάσουµε τι µας συµβουλεύει η ειδικός του iatronet.gr, ιατρός παθολόγος Λιάκου Χρυσούλα.

Ακόµα δεν έχουµε γυρίσει τα ρολόγια πίσω, αλλά µε την αλλαγή της εποχής, είναι απαραίτητο να προετοιµαστούµε για τις δυσκολίες του φθινοπώ- ρου και τον κρύο καιρό του χειµώνα. Για αρχή χρειάζεται να κάνουµε τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Οποι- οσδήποτε µε χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις, πρέπει να επισκεφθεί τον οικογενειακό ιατρό.

 Η εποχή της γρίπης δεν είναι πολύ µακριά, και η πρόληψη µε εµβολιασµό όλων των υποτύπων, µεταξύ των οποίων η γρίπη των χοίρων, πρέπει να είναι στα φθινοπωρινά µας πλάνα. Οι καλές θερµοκρασίες του φθινοπώρου, µε τη ζέστη του καλοκαιριού να έχει παρέλθει και τα κρύα του χειµώνα να είναι ακόµα µακριά, µας αναζωογονούν και µας επιτρέπουν να περάσουµε περισσότερο χρόνο στην φύση.

Αλλά και εκεί χρειάζεται προσοχή. Τα φύλλα των δέντρων πέφτουν καλύ- πτοντας το έδαφος και ανακατεύονται µε την σκόνη, τα πρωτοβρόχια και τα υγρά φύλλα ευνοούν την ανάπτυξη µυκήτων που εισπνέουµε, µε αποτέλε- σµα έξαρση από αλλεργίες, και ασθένειες όπως η βρογχίτιδα και το άσθµα. Αν έχετε πονοκέφαλο, ρινική καταρροή, δυσκολία στην αναπνοή, ξηρό βήχα, οίδηµα και κνησµό στα µάτια, µπορεί να ανήκετε στο 15% του πλη- θυσµού που πάσχει από αλλεργίες.

Προµηθευτείτε από τον οικογενειακό σας ιατρό ειδικά ρινικά εκνεφώµατα (Spray), αντισταµινικά φάρµακα και ίσως εισπνοές και φοράτε µάσκα µε ειδικό φίλτρο αν είναι να βρίσκεστε κοντά σε υγρά φύλλα ή εργασίες στην φύση. Αν απολαύσατε µια ηµέρα στην φύση, σι- γουρευτείτε ότι δεν µεταφέρετε αλλεργιογόνα και µύκητες στο εσωτερικό του σπιτιού µε το να αποµακρύνετε άµεσα και να πλύνετε καλά ρούχα και παπούτσια.

Το φθινόπωρο είναι επίσης εποχή για να ελέγξουµε τις φυσικές άµυνες του οργανισµού. Αν αρχίζετε να έχετε ρινική συµφόρηση και καταρροή, άφθες, πονόλαιµο, ο οργανισµός σας δίνει σήµατα ότι δεν είναι στην καλύτερη φυσική κατάσταση για να αντιµετωπίσει τα κρύα, τις ιώσεις και τις λοιµώξεις του χειµώνα. Για να ενισχύσετε την άµυνα του οργανισµού, ξεκινήστε µια διατροφική αλλαγή. Όσο το καλοκαίρι φεύγει, τρώµε όλο και λιγότερο φρούτα και λαχανικά και όλο και περισσότερα λιπαρά και γλυκά.

Οι βιταµίνες και τα αντιο- ξειδωτικά που προέρχονται από φρέσκα προϊόντα είναι, όµως, απολύτως απαραίτητα. Αυτά βοηθούν εκτός από την άµυνα του οργανισµού, και τα «καλά» όπως τα αποκαλούµε βακτήρια του εντέρου, που είναι επίσης ση- µαντικό τµήµα της άµυνάς µας.

Ξεκινήστε ήπια άσκηση, που βοηθά να παράγονται οι µικροί «πολεµιστές» στον οργανισµό µας, τα λευκά αιµοσφαίρια και τα κύτταρα-φονιάδες του σώµατος που θα αντιµετωπίσουν τις λοιµώξεις του χειµώνα. Φυσικά συµπληρώµατα όπως πολυβιταµίνη που να περιέχει βιταµίνη C και ψευδάργυρο, εχινάκια και ευκάλυπτος, θα σας βοηθήσουν να είστε προετοιµασµένοι για τα κρυολογήµατα του φθινοπώρου. Οι µικρές µέρες και η περιορισµένη έκθεση στον ήλιο, αυξάνει τις ανάγκες του δέρµατος και των οστών σε βιταµίνη D.

Ανανεώστε το φαρµακείο του σπιτιού σας µε παρακεταµόλη, αντιπυρετικά και θερµόµετρο που λειτουργεί, αποσυµφορητικά για την ρινική συµφόρηση, παστίλιες για τον πονόλαιµο και ειδικές καταπραϋντικές αλοιφές για τα έλκη στόµατος.

Αν αισθάνεστε αδύναµοι, ακούστε το σώµα σας. Απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας γιατρό, πλένετε καλά τα χέρια σας, καλύψτε µύτη και στόµα µε ένα χαρτοµάντηλο όταν βήχετε και αποφύγετε να πάτε στην εργασία σας ή σε πολυσύχναστα σηµεία, για να µην µεταδοθούν οι ιώ- σεις. Αποφύγετε να καταναλώσετε αντιβιοτικά χωρίς την συνταγή ιατρού. Μπορεί να δηµιουργήσουν παρενέργειες και δεν θα σας βοηθήσουν. (Πηγή: iatronet.gr)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή