Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στο ΒΗΜΑ FM
“Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ BHMA FM και στους δημοσιογράφους Αιμίλιο Περδικάρη και Ντόνα Δρούτσα, τόνισε μεταξύ άλλων:
Για συγκρότηση ΕΣΡ: “Ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει στην άκρη τους αιφνιδιασμούς και εκβιασμούς και η ΝΔ την στείρα άρνηση για να συγκροτηθεί ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ”
Η Διάσκεψη των Προέδρων χρειάζεται τα 4/5 για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Υπάρχει δυστυχώς αρνητική στάση και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκβιάζει μέσω τροπολογιών, όπως αυτή που κατέθεσε το βράδυ της Παρασκευής, τροπολογίας που συνιστά ουσιαστικά θεσμική εκτροπή, ήταν απαράδεκτη και δυστυχώς την έχει στο τραπέζι για να την επαναφέρει, αυτό δεν οδηγεί σε συναινετική διαδικασία. Από την άλλη η ΝΔ έχει μία στείρα άρνηση, η οποία λέει ότι με κανέναν τρόπο δεν θα συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και βεβαίως να καθίσουμε όλα τα κόμματα και προπάντων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για να συγκροτηθεί, μετά την απόφαση του ΣτΕ, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Θα πρέπει να συνεννοηθούν προπάντων και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, επειδή δεν βγαίνουν τα 4/5 αλλιώς. Συνεπώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συγκροτηθεί ΕΣΡ και να προχωρήσει μπροστά αυτή η διαδικασία. Θα πρέπει συνεπώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν στην άκρη αυτή την αντιπαράθεση και στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο που δεν οδηγεί πουθενά. Ο μεν να αφήσει τη στείρα άρνηση και ο άλλος να αφήσει τους εκβιασμούς και τους αιφνιδιασμούς.
Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν – Προτείνω Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, αναφέρομαι σε αυτές που έγιναν πραγματικά, που δείχνει ότι υπάρχει μία αύξηση των προκλητικών δηλώσεων και μια ανησυχητική διάσταση που έχει πάρει το θέμα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει άμεσα να υπάρχει οργανωμένη συζήτηση και απόφαση στο πλαίσιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το πώς θα πρέπει να υπάρξει αυτή η αντίδραση, για να μην υπάρχουν και σπασμωδικές αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά. Το υπουργείο Εξωτερικών βιάστηκε στην αρχή να αντιδράσει σε δημοσιεύματα τα οποία δεν ήταν υπαρκτά, στην ουσία του θέματος, όμως, θέλω να πω ότι ανησυχώ. Ανησυχώ από τις συνεχιζόμενες δηλώσεις του κυρίου Ερντογάν, οι οποίες φαίνεται ότι δεν έχουν αξιολογηθεί όπως θα έπρεπε από την ελληνική κυβέρνηση ακόμα και σήμερα. Προτείνω Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε αυτά ζητήματα θα είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων. Για αυτό το λόγο όχι μόνο χωράει, αλλά απαιτείται η συνεννόηση και η κοινή θέση σε αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι πολύ σοβαρά και για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν τεθεί σε τέτοιο εύρος από την Τουρκία.
Για το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Στροφή προς την εθνικολαϊκιστική ώσμωση και όχι προς προοδευτικές πολιτικές
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε στην ουσία την πολιτική του. Δεν υπήρχε ούτε καν αυτοκριτική για ότι έχει συμβεί αυτούς τους 20 μήνες στη χώρα. Ο κ. Τσίπρας είπε «καλώς τα πράξαμε, στο πρώτο επτάμηνο, καλώς τα πράξαμε και στο επόμενο». Επίσης είδα ότι υπάρχει μία ώσμωση που έχει προχωρήσει, με τους ΑΝΕΛ. Βεβαίως, δεν είδαμε καμία στροφή ούτε προς σοσιαλδημοκρατικές, ούτε προς προοδευτικές πολιτικές, το αντίθετο, είδαμε μια ώσμωση εθνικολαϊκιστική, η οποία πλέον περνάει στη βάση των δύο κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και είναι πολύ πιο βαθιά.
Ταυτόχρονα, αυτό που αφορά τη χώρα είναι ότι δεν έχουν κατανοηθεί τα λάθη που έχουν γίνει αυτούς τους 20 μήνες. Αναφορικά με τη διαδικασία των ευρύτερων συνεργασιών, αυτές δεν γίνονται με προσωπικές προσχωρήσεις, γίνονται με συλλογικούς όρους και διαδικασίες. Δεν μπορείς να ζητάς από τη μία προοδευτική συμπόρευση δυνάμεων, όπως την χαρακτηρίζει ο κ. Τσίπρας και από την άλλη να συγκυβερνάς με τον κ. Καμμένο και να έχεις μία συνιστώσα της δεξιάς στην κυβέρνησή σου, τη συνιστώσα που εκφράζει ο κ. Παπαγγελόπουλος. Συγκυβερνά με την δεξιά του κ. Καμμένου και έχει στην καρδιά της κυβέρνησής του και την δεξιά του κ. Παπαγγελόπουλου, που εκφράζει την καραμανλική πτέρυγα, και εκφράζει τη διακυβέρνηση της χώρας 2004-2009 που οδήγησε την χώρα στα υπερβολικά ελλείμματα και στην κρίση η οποία έφερε τα μνημόνια. Για αυτό το λόγο δεν μπορεί να κάνει ουσιαστική κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνη την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας. “