Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης και στο δημοσιογράφο Βασίλη Κουτσίλα
«Ε.Κ.»: Ας υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ αναλάμβανε τώρα τη διακυβέρνηση: Τι διαφορετικό θα έκανε; Θέλω να μου πείτε τρία συγκεκριμένα πράγματα.
Φ.Γ..: Ο λαός μας σήμερα περισσότερο από ποτέ έχει ανάγκη από μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση που προϋποθέτει ενότητα και συνεννόηση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί. Χρειάζεται όμως μια άλλη κυβέρνηση. Κλειδί για τις εξελίξεις είναι η αλλαγή συσχετισμών και η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η χώρα χρειάζεται: Πρώτον, αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, βελτίωση των όρων της συμφωνίας με τους εταίρους μας. Δεύτερον, επιτάχυνση τολμηρών προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία και τρίτον ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει σε αναπτυξιακό σοκ.
«Ε.Κ.»: Τι ακριβώς θέλει να πετύχει η κυβέρνηση με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές; Πιστεύετε ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα που έχει να κάνει με τη δραχμή;
Φ.Γ.: Δεν ξέρω αν εξακολουθούν να έχουν ακόμη κρυφή ατζέντα, ελπίζω πως όχι. Αλλά όπως όλα δείχνουν τα πράγματα μετά και τις νέες αποκαλύψεις από το εξωτερικό, το 2015 είχαν. Πατούσαν σε δύο βάρκες με ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές επιλογές. Αυτοί οι ψευτοπαλληκαρισμοί του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, κόστισαν στην Ελλάδα και στους Έλληνες ακριβά. Μας οδήγησαν στα cc, στην παρά λίγο έξοδο από την ευρωζώνη και τέλος στην άνευ όρων παράδοση και την υπογραφή ενός σκληρότατου, αχρείαστου πριν αναλάβουν τη διακυβέρνηση, μνημονίου.
«Ε.Κ.»: Η κυβέρνηση έχει ρίξει το βάρος της στο θέμα του χρέους. Είναι πράγματι αυτό το μείζον πρόβλημά μας;
Φ.Γ.: Τη βιωσιμότητα του χρέους επιβάρυνε δραματικά η εγκληματικά ανεύθυνη πολιτική του κ. Τσίπρα. Σήμερα είναι καθαρό ότι χωρίς ουσιαστική μείωση στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους η χώρα δεν μπορεί να ξεκολλήσει από την οικονομική ασφυξία. Όμως, είναι εξίσου καθαρό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει τη δύναμη και την αξιοπιστία να διεκδικήσει, να επιταχύνει, να διαπραγματευτεί λύσεις ούτε για το χρέος, ούτε για τα πλεονάσματα. Ούτε μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια, την ανάπτυξη και την πορεία της χώρας μέσα στη ζώνη του ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέταξε στα σκουπίδια την απόφαση του 2012 για αναδιάρθρωση και μαζί και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 6 δισ. Χάρισε 6 δισ. στους Ευρωπαίους Τραπεζίτες. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης να διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα και θα το κάνουμε.
«Ε.Κ.»: Ποια τα μεγαλύτερα λάθη της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό μέχρι τώρα και τι πρέπει να γίνει άμεσα για να βελτιωθεί η κατάσταση;
Φ.Γ.: Η κυβέρνηση στο προσφυγικό βρίσκεται πάντα πίσω από τις εξελίξεις. Χωρίς συνεκτικό σχέδιο και σαφείς στόχους. Στην αρχή όλα έγιναν στο όνομα των ανοικτών συνόρων και της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Η χώρα μετατράπηκε σε χώρα transit χωρίς να εφαρμόζεται η εθνική νομοθεσία για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Ήταν η εποχή που «στέλναμε τους πρόσφυγες στο Βερολίνο» με ανόητες ρητορείες ότι θα τους χρησιμοποιούσαμε δήθεν ως διαπραγματευτικό όπλο για άσχετα θέματα.
Τώρα πρέπει να επανακτηθεί η διεθνής μας αξιοπιστία. Η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να προχωρήσει τάχιστα ώστε να επιμεριστεί δίκαια το βάρος της διαχείρισης σε όλους. Τα νησιά μας έχουν γίνει αποθήκες ψυχών και οι νησιώτες δεν μπορεί να νιώθουν δεσμοφύλακες. Έχουμε διεκδικήσει και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την ΕΕ ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα νησιά μας.
«Ε.Κ.»: Πώς θα χαρακτηρίζατε τον κ. Τσίπρα;
Φ.Γ.: Πλασαρίστηκε ως ένας ριζοσπάστης αριστερός και αποδείχθηκε ο χειρότερος λαϊκιστής. Γι’ αυτό και τα βρίσκει με τους εθνολαϊκιστές ακροδεξιούς του κ. Καμμένου. Ψέκασε τον λαό επί χρόνια με ψέματα και φρούδες ελπίδες. Και από θιασώτης στην αρχή του υπαρκτού σοσιαλισμού, κατέληξε υπερθεματιστής του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού.
«Ε.Κ.»: Εναν σύντομο χαρακτηρισμό και για τον Βαρουφάκη.
Φ.Γ.: Ο κ. Βαρουφάκης έπαιζε επί 6 μήνες μια ολόκληρη χώρα και μια ολόκληρη κοινωνία στα ζάρια για να ικανοποιήσει τον πολιτικό του ναρκισσισμό. Όμως ο κ. Τσίπρας ήταν εκείνος που τον είχε χαρακτηρίσει ως το asset της κυβέρνησης και τον περιέβαλε με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη του. Βέβαια στη συνέχεια προκειμένου να διασωθεί ο ίδιος, δεν δίστασε να του τα φορτώσει όλα. Οι ευθύνες του κ. Βαρουφάκη είναι μεγάλες και θα διερευνηθούν, όμως δεν αποτελούν άλλοθι για τις τεράστιες ευθύνες του κ. Τσίπρα.
«Ε.Κ.»: Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της ψήφου των ομογενών. Για ποιο λόγο, ωστόσο, εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση δεν προώθησε το θέμα;
Φ.Γ.: Δεν τόλμησε. Χρησιμοποίησε ακόμη και την απλή αναλογική για μια μάχη εντυπώσεων. Το εκλογικό σύστημα που θα μπορούσε να ενώσει, τελικά δίχασε τον πολιτικό κόσμο. Εμείς μέχρι και την τελευταία στιγμή προσπαθήσαμε να υπάρξει συναίνεση. Καταθέσαμε πέντε προτάσεις, η μια εκ των οποίων ήταν η ψήφος της Ομογένειας και των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού. Αντί να αξιοποιήσει τη μεγάλη δύναμη της Ομογένειας, η κυβέρνηση την φοβήθηκε. Λυπάμαι πάρα πολύ για αυτό.
«Ε.Κ.»: Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεργαζόσασταν και αν ναι σε ποια βάση;
Φ.Γ.: Η χώρα χρειάζεται εθνική γραμμή και συνεννόηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Διαμορφώνουμε έναν αυτόνομο πόλο και επιδιώκουμε να γίνει η προοδευτική παράταξη ξανά δυνατή.
«Ε.Κ.»: Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα που εμποδίζει τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού;
Φ.Γ.: Ανέλαβα την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του χώρου της Κεντροαριστεράς που είναι πολυδιασπασμένος. Δυστυχώς οι σχετικές συζητήσεις με το ΠΟΤΑΜΙ, όχι με ευθύνη μας, δεν ευοδώθηκαν. Όμως το εγχείρημα αυτό προχωρεί και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη είμαστε ανοιχτοί σε όσους αποδέχονται το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο του χώρου.
«Ε.Κ.»: Κλίντον ή Τραμπ;
Φ.Γ.: Κλίντον φυσικά. Η ανάδειξη στην Προεδρία του ακροδεξιού λαϊκιστή Τραμπ πρέπει να αποφευχθεί. Είναι επικίνδυνος. Η Αμερική και ο κόσμος όλος θα μπουν σε μεγάλες περιπέτειες. Δεν αξίζει στην Αμερική και στους πολίτες της, πρόεδρος σαν τον Τραμπ.
«Ε.Κ.»: Ενα μήνυμα στους ομογενείς της Αμερικής.
Φ.Γ.: Η δύναμη του Ελληνισμού όπου Γης είναι μεγάλη. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πρόκοψαν και προκόβουν παντού, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Στέλνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους τους ομογενείς της Αμερικής και τους ζητώ να σταθούν δίπλα στην πατρίδα σε αυτές τα δύσκολες στιγμές. Να στείλουμε, όλος ο Ελληνισμός, ένα μήνυμα αισιοδοξίας για καλύτερο μέλλον. Θα τα καταφέρουμε, με σκληρή δουλειά και εθνική ενότητα.