Φ.Γεννηματά:Τo δίλημμα είναι: Εθνική γραμμή ή κίνδυνος εθνικής περιπέτειας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

 

 

 

“Κυρία Γεννηματά, το κόμμα σας κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ- και εσείς που έχετε ως γνωστόν προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, κάνετε καθημερινά σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θεωρείτε λοιπόν ότι υπάρχει το πολιτικό υπόβαθρο για την συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας;

 

Αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί, η χώρα όμως μπορεί.

Χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική απάντηση, η λύση δεν είναι η επιστροφή της δεξιάς.

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την εθνική συνεννόηση ως προϋπόθεση για να μπει τέλος στην εξάρτηση και την παράταση των μνημονίων.

Δεδομένων και των συνθηκών γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και της προκλητικότητας της Τουρκίας, το δίλλημα – χωρίς μισόλογα και περιστροφές – είναι:

εθνική γραμμή ή κίνδυνος εθνικής περιπέτειας.

Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ούτε για το ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθεί να γαντζωθεί για λίγο ακόμα στην εξουσία, ούτε για τη ΝΔ να συνεχίζει την μικροκομματική λογική του “φύγε εσύ να έρθω εγώ”.

Όσο κάνουν ότι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, σημαίνει ότι δεν έχουν συναίσθηση της κατάστασης και είναι εξίσου επικίνδυνοι.

 

 

Μιας και το θίξατε, αναφέρεστε σε κινδύνους εξ ανατολών;

 

Οι συνεχιζόμενες δηλώσεις και τα διαρκή δηλητηριώδη υπονοούμενα του κ. Ερντογάν για τη συνθήκη της Λοζάνης και  τα τουρκικά  σύνορα, προσλαμβάνουν πλέον για τη χώρα μας χαρακτήρα απαράδεκτης πρόκλησης και απερίφραστης απειλής που  εγκυμονεί και τον βαρύτατο  κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρακολουθεί τις εκτοξευόμενες απειλές ζητώντας απλώς από τη γείτονα χώρα να επιδείξει σοβαρότητα και σεβασμό στους κανόνες ειρήνης και νομιμότητας που διέπουν τη συμπεριφορά των πολιτισμένων χωρών.

Ασφαλώς οι περιστάσεις απαιτούν  ψυχραιμία .

Αλλά η ψυχραιμία που δεν ακολουθείται από κατάλληλη δράση μπορεί να δώσει την εντύπωση μιας αμήχανης αδυναμίας.

 

 

Ο εθνικός στόχος για την απομείωση του χρέους και την ποσοτική χαλάρωση και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 είναι εφικτός;

 

Με αυτή την Κυβέρνηση δεν είναι εφικτός κανένας εθνικός στόχος. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε με την υπογραφή του το θέμα της ρύθμισης του χρέους μετά το 2018, ευθύνεται που δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αποδέχθηκε τους συγκεκριμένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ένα πρόγραμμα δηλαδή που δεν βγαίνει. Γι αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η εθνική συνεννόηση και η στήριξη της εθνικής γραμμής για την αλλαγή όρων αυτής της συμφωνίας. Χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής.

 

 

Πιστεύετε αυτό που λέει ο πρωθυπουργός, ότι διαμορφώνονται δύο πόλοι, ο προοδευτικός και ο συντηρητικός κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πυλώνας του πρώτου;

 

Ο κ. Τσίπρας σε αγαστή συνεργασία με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο ασκεί  τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές  με έντονα στοιχεία λαϊκισμού και καθεστωτικής αντίληψης. Με τα έργα και τις ημέρες του, πέραν κάθε αμφιβολίας πια,  έθεσε εαυτόν εκτός προοδευτικού χώρου. Κουβαλά νερό στον μύλο της δεξιάς και αποδομεί καθημερινά κάθε έννοια που ιστορικά , ιδεολογικά και πολιτικά έχει συνδεθεί με τις αρχές και τις αξίες του προοδευτικού χώρου και της αριστεράς. Την ίδια στιγμή στήνουν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θεατρικά σκηνικά, δήθεν διπόλου πιστεύοντας ότι μπορούν  να εγκλωβίσουν προοδευτικούς πολίτες.  Μάταια όμως… Γιατί κάθε ημέρα και περισσότερο αποδεικνύεται ότι πρόκειται απλά για τις δυο όψεις του συντηρητισμού, δεξιού και αριστερού. Και βέβαια  χέρι- χέρι σε αγαστή συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια αποσιωπούν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009, που εκτροχίασε την οικονομία και χρεοκόπησε τη χώρα.

 

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν προχώρησε στην επιχείρηση ενοποίησης του χώρου και την εκλογή νέας ηγεσίας από την βάση. Δεν τολμήσατε γιατί; Δεν είναι η ώρα;

 

Τόλμησα, άνοιξα δρόμο και το εγχείρημα της ενοποίησης του χώρου προχωρά. Με κορμό τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όσους αποδέχονται το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει. Η χώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν  αυτόνομο ισχυρό πολιτικό πόλο, που θα πρωταγωνιστήσει  στην Εθνική Συνεννόηση και την Εθνική Γραμμή για να βγει  η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια.

Τώρα που όλοι και όλα έχουν αποκαλυφθεί, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βυθίζεται στην αναξιοπιστία του και την αποτυχία του, η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική παράταξη.

Αυτή είναι η δική μας ευθύνη. 

 

 

Στο ραντεβού σας με τους Ευρωσοσιαλιστές στις Βρυξέλλες πήρατε κάποια μηνύματα για την πορεία της χώρας;

 

Είναι γνωστό ότι ανεξάρτητα από τη σκληρή κριτική που ασκώ στην Κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, στις διεθνείς μου επαφές εκείνο που προέχει είναι η προώθηση των συμφερόντων της χώρας. Ήδη από το καλοκαίρι του 2015 διαμορφώσαμε με τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές ένα μέτωπο στήριξης της Ελλάδας απέναντι στα συντηρητικά γεράκια της Ευρώπης.

Όπως από κοινού δηλώσαμε με τον Τζ. Πιτέλα είναι καιρός η Ευρώπη να στηρίξει τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους παράλληλα με την αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και επίσης να στηριχθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού. Εκείνο που είναι πρώτο θέμα της ατζέντας στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας.

 

 

Τηλεοπτικές άδειες: το Στε απεφάνθη, η κυβέρνηση ασκεί κριτική…

 

Η  συντριπτική επικράτηση της Δημοκρατίας έναντι της καθεστωτικής αλαζονείας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρά τον απόλυτο σεβασμό και εφαρμογή της απόφασης της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς όμως η  Κυβέρνηση αντιμετωπίζει με πανικό την πολιτική της ήττα και την θεσμική αποτροπή από το κράτος δικαίου, των μεθοδεύσεων για τον ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης του ελληνικού λαού, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Για την θεσμική εκτόνωση της κρίσης επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ συγκρότηση νέου ΕΣΡ που θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό, ώστε με ένα μεγαλύτερο αριθμό αδειών – όπως επιτρέπει η νέα ψηφιακή πραγματικότητα – να συγκεντρωθούν στο δημόσιο πολλαπλάσια έσοδα και μάλιστα χωρίς απολύσεις εργαζομένων.”

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή