Oμιλία Φώφης Γεννηματά στην ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την παρουσίαση της πρότασης που αφορά στα «Κόκκινα στεγαστικά δάνεια»
“Παρουσιάζουμε τις θέσεις μας και ανοίγουμε το διάλογο με τους φορείς της κοινωνίας, τις καταναλωτικές οργανώσεις, το Τραπεζικό Σύστημα αλλά και τους πολίτες, για το μείζον θέμα των “Κόκκινων Στεγαστικών Δανείων”.
Θέμα που είναι πρωτεύον για εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες που είτε αδυνατούν λόγω των συνεπειών της κρίσης να εξοφλήσουν το δάνειό τους και αντιμετωπίζουν κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους, είτε το εξοφλούν ως τώρα αλλά νοιώθουν ιδιαίτερη ανασφάλεια για το μέλλον.
Και θέλω να συγχαρώ τόσο την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, όσο και τα στελέχη μας που δούλεψαν με σοβαρότητα και ευθύνη, και ιδιαίτερα τον Παντελή Καμά και Βαγγέλη Βότση ώστε να καταθέσουμε το σημερινό ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων στον Διάλογο.
Κυρίες και Κύριοι,
Επιτρέψτε μου μια αναγκαία πολιτική παρένθεση γιατί σε λίγες μέρες εδώ στην Βουλή, θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια συγκρότησης της ανεξάρτητης αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει κάθε θετική προσπάθεια για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με βάση τις Συνταγματικές προβλέψεις και τον αποφασιστικό ρόλο του ΕΣΡ στις διαδικασίες.
Πετύχαμε με τις προσπάθειές μας να ακυρώσουμε τα Κυβερνητικά σχέδια για το μαύρο στα κανάλια και για τον έλεγχο της ενημέρωσης.
Υποχρεώσαμε τον κ. Παππά να καταργήσει τις αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου του και να αποδώσει τις πλήρεις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, κατοχυρώνοντας και την “σύμφωνη γνώμη” του σε όλα τα βήματα της διαδικασίας.
Η εξέλιξη αυτή πρέπει να οδηγήσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ, με πρόσωπα υψηλού κύρους και συναινετική λογική σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος.
Προτείναμε πριν λίγες ημέρες ως Πρόεδρο ένα πρόσωπο αδιαμφισβήτητου κύρους και ευρείας αποδοχής, τον καθηγητή κ. Γ. Σωτηρέλλη.
Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή και να προχωρήσει ο διαγωνισμός χωρίς τις καθεστωτικές παρεμβάσεις Παππά και τους περιορισμούς στον αριθμό των καναλιών.
Εδώ όμως θα κριθούν όλοι. Και η ΝΔ πρέπει να εγκαταλείψει την άγονη στάση της που ουσιαστικά οδηγεί συνειδητά στο να αναπαραχθεί η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει κάθε σκέψη, για έλεγχο του ΕΣΡ και νέες μεθοδεύσεις που θα έχουν ως στόχο την επιβολή ελεγχόμενης ενημέρωσης, κάτι που θα αποτελεί πλήγμα για την Δημοκρατία.
Ο Ελληνικός λαός μας παρακολουθεί και θα βγάλει τα συμπεράσματά του.
Κυρίες και Κύριοι,
Η Ελληνική Οικονομία, η πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά, βιώνουν σήμερα τις δραματικές συνέπειες της Κυβερνητικής ανικανότητας και των επιλογών της που πισωγύρισαν την Οικονομία και οδήγησαν στο 3ο Μνημόνιο.
Η ύφεση, οι φόροι, οι περικοπές στις συντάξεις, η ανεργία, αποτελούν εφιάλτη για τους πολίτες.
Ο ανασχηματισμός, η αλλαγή ή η ανακύκλωση κάποιων προσώπων, δεν μπορεί να σώσει μια Κυβέρνηση που είναι πολιτικά χρεοκοπημένη και κοινωνικά απομονωμένη.
Πόσο μάλλον όταν αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας είναι ολοκληρωτικά δέσμιος του ακροδεξιού συνέταιρου του, του κ. Καμμένου και των εσωκομματικών του ισορροπιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι: (στοιχεία Γεν. Γρ. Δημοσίων Εσόδων):
Το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων έχει σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Το 20% των φορολογουμένων αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων ή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εναντίον τους.
Το 10% έχει ήδη υποστεί κατασχέσεις ή αναγκαστικά μέτρα.
Πέρα όμως από τα χρέη προς το Δημόσιο, δυστυχώς αυξάνονται και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία (25 δις ευρώ), ακόμη και προς τις ΔΕΚΟ (3 δις προς την ΔΕΗ σήμερα).
Πριν λίγες ημέρες ακούσαμε την κραυγή απόγνωσης των Συνταξιούχων προς την Κυβέρνηση.
Κανείς πια δεν μπορεί να περιμένει τίποτε από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Αντίθετα η αδυναμία εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση, η ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επιδεινώνουν την κατάσταση.
Η προστασία της περιουσίας των Ελλήνων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με την σημερινή Κυβέρνηση.
Γι’ αυτό η Δημοκρατική Συμπαράταξη διεκδικεί την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών ώστε να επιβάλλει την αναγκαία Εθνική Γραμμή εξόδου από την κρίση και την Εθνική Συνεννόηση που θα την κάνει πράξη.
Πρωτεύον ζήτημα αυτής της Εθνικής Γραμμής, καθοριστικό για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, που τείνει να αγγίξει και να ξεπεράσει το Δημόσιο χρέος.
Ώστε να αλλάξει η ψυχολογία στην οικονομική και κοινωνική ζωή, να αποδεσμευθούν πόροι για την χρηματοδότηση της οικονομίας και να διασφαλιστεί κατ’ επέκταση η κοινωνική σταθερότητα.
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα προσεγγίζουμε το πρώτο ειδικότερο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που είναι αυτό των ληξιπρόθεσμων στεγαστικών δανείων.
Στο επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τις επαγγελματικές οργανώσεις, θα παρουσιάσουμε και τις θέσεις μας για την διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, με κριτήρια την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων αλλά και την προστασία της απασχόλησης σε αυτές.
Θέμα που αφορά μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας που ενέχονται οι ίδιοι ως πρωτοφειλέτες, αλλά και ως εγγυητές, σε Δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Πολίτες που δεν είναι συνειδητά κακοπληρωτές, αλλά αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα λόγω της κρίσης, της ανεργίας, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της αύξησης των φόρων, και επιπλέον βιώνουν την ανασφάλεια με τον κίνδυνο απώλειας της Α’ κατοικίας τους.
Και αυτό το πρόβλημα, έχει τις ρίζες του, στη διακυβέρνηση της ΝΔ, 2004- 2009, αφού τότε δημιουργήθηκε η φούσκα με τις αξίες των ακινήτων και οδηγήθηκαν οι πολίτες σε έναν υπερδανεισμό για την απόκτηση του αγαθού της οικογενειακής στέγης.
Εξάλλου είναι ενδεικτικό ότι το μεγάλο πρόβλημα αφορά Δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν εκείνη την περίοδο. Θα σας παρουσιαστεί ο σχετικός πίνακας.
Θέλω να επισημάνω ότι οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πήραν από την αρχή μέτρα για την προστασία της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών από πλειστηριασμούς, τόσο με το νόμο που έγινε γνωστός ως Νόμος Κατσέλη αλλά ήταν νόμος ΠΑΣΟΚ ,δηλαδή τον Ν. 3869/2010, όσο και με σειρά ειδικών νομοθετικών παρεμβάσεων.
Αντίθετα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συμφώνησαν με την τρόικα για την δυνατότητα πώλησης των στεγαστικών δανείων σε ξένα funds και περιόρισαν δραστικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα με ημερομηνία λήξης ως 31/12/2017.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ποιο ήταν; Τι κατάφεραν ;
Από το κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη, στους ωμούς εκβιασμούς των Funds στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά. Με λίγα λόγια ξεχρεώστε ή αλλιώς «κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη». Είναι αυτό αριστερά;
Κυρίες και Κύριοι,
Δεν μπορεί κανείς να αδιαφορεί για αυτή την κατάσταση.
Ιδιαίτερα όταν οι πλειστηριασμοί καταστρέφουν τους δανειολήπτες, , υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης, εκμηδενίζουν τις αξίες των σπιτιών και πολλαπλασιάζουν τις αδυναμίες του πιστωτικού συστήματος.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ως προοδευτική δύναμη στην Ελληνική Κοινωνία, παρουσιάζει σήμερα μια πρόταση επίλυσης του προβλήματος προς όφελος όλων.
Όλων: των δανειοληπτών, των τραπεζών, της οικονομίας γενικότερα.
Η πρότασή μας αφορά τους μικρούς και μεσαίους δανειολήπτες, όχι αυτούς που αξιοποίησαν την περίοδο της επίπλαστης ευημερίας για να αποκτήσουν μεγάλες περιουσίες και σήμερα θέλουν να τις κρατήσουν δωρεάν, σε βάρος της κοινωνίας και της Εθνικής Οικονομίας.
Είναι αυτοί οι λίγοι, που οι οφειλές τους είναι το μεγάλο μέρος ως ποσό των κόκκινων Δανείων.
Η πρότασή μας αφορά αυτούς που γνήσια και αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν προβλήματα και όχι τους κακοπληρωτές, αυτούς που εκμεταλλεύονται την κρίση ενώ έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.
Βασίζεται σε μια Κοινωνική Συμφωνία, σε συμφωνία όλων των συμπληρωματικών μέτρων -δανειοληπτών και τραπεζών- ώστε οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις να είναι το αποτέλεσμα και επιστέγασμα αυτής και να διασφαλίζεται η ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και κοινωνίας.
Τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που δούλεψαν το σχέδιο, θα παρουσιάσουν στην συνέχεια αναλυτικά τις προτάσεις μας.
Θέλω να τονίσω ότι η πρότασή μας, είναι αποτέλεσμα μελέτης των ποιοτικών στοιχείων του Δανεισμού των Πολιτών. Δεν έγινε πρόχειρα, αλλά στηρίζεται σε δεδομένα ποσοτικά και ποιοτικά.
Θέλω να σημειώσω ότι τα Στεγαστικά Δάνεια σε καθυστέρηση αντιπροσωπεύουν μόνο το 35% του συνόλου των Δανείων σε καθυστέρηση.
Από αυτό το 35% , το 10% των δανειοληπτών έχει το 50% της οφειλής των Στεγαστικών Δανείων.
Η πρόταση μας απευθύνεται στο 90% των δανειοληπτών και πρόκειται για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες με μικρά ποσά οφειλής.
Χρειάζεται λοιπόν να επιλύσουμε το πρόβλημα, για να αντιστραφεί η τάση αύξησης των δανείων, για να σταθεροποιηθεί το πιστωτικό σύστημα και η ρευστότητα στην αγορά, για να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας στην Ελληνική κοινωνία.
Κεντρικά σημεία της πολιτικής μας είναι:
- Η πλήρης προστασία με πάγωμα της οφειλής όσο διαρκεί η κρίση, για αυτούς που βιώνουν την φτώχεια και τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού. Παράταση της ισχύος του Νόμου Κατσέλη(3869) για τις ευπαθείς ομάδες με νομοθετικές βελτιώσεις.
- Η ρύθμιση των δανείων των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών, με πλαφόν καταβολής και χαμηλά επιτόκια.
- Το κούρεμα των οφειλών με βάση την εμπορική αξία των ακινήτων.
- Η ακύρωση των καταχρηστικών ρυθμίσεων, που έγιναν μονομερώς από τις Τράπεζες μέσα στην κρίση και οδήγησαν σε αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων.
- Η διαγραφή των τόκων υπερημερίας για όσους ρυθμίζουν τα δάνειά τους.
- Τα δάνεια που είτε έχει χορηγήσει το Δημόσιο είτε έχει εγγυηθεί(όπως σεισμοδάνεια) θα πρέπει να ρυθμιστούν όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες δανείων, χωρίς πανωτόκια και υπέρμετρες χρεώσεις.
- Ο απεγκλωβισμός των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις που επέβαλε η αλλαγή της ισοτιμίας του.
- Τα κίνητρα για να παραμείνουν συνεπείς και οι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες.
- Η κατηγορηματική αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε πώληση στεγαστικών δανείων που αφορούν μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, σε funds, κάτι που θα οδηγούσε σε εκρηκτικά κοινωνικά αδιέξοδα και θα υπονόμευε την σταθερότητα του Τραπεζικού Συστήματος.
- Ο απεγκλωβισμός των Δανειοληπτών, εργαζόμενων του Δημόσιου Τομέα και Συνταξιούχων του Δημοσίου, από τις υπέρμετρα Μεγάλες Δόσεις, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εφαρμογή και σε αυτή την περίπτωση της κλασματικής δόσης ανάλογα με το εισόδημα και μείωση των επιτοκίων δανεισμού ώστε να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις που θα επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους. (ενώ το Δημόσιο δανείζεται σήμερα με επιτόκιο 1,2% τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έχουν επιτόκιο 6% τα στεγαστικά και 8% τα καταναλωτικά. Μεγάλο Πρόβλημα εδώ υπάρχει με το γεγονός ότι επί Αλογοσκούφη πωλήθηκαν δάνεια σε funds)
Κυρίες και Κύριοι,
Η έξοδος από την οικονομική κρίση, αποτελεί σήμερα τον πρώτο και μεγάλο εθνικό στόχο.
Δεν μπορούμε παρά να τον πετύχουμε, με συλλογικό όραμα και κινητοποίηση όλων των Δυνάμεων της Κοινωνίας.
Η εμπέδωση ενός κλίματος Δικαιοσύνης και Ασφάλειας είναι το πρώτο μεγάλο Βήμα.
Η Αλλαγή της ψυχολογίας στην οικονομία είναι το δεύτερο μεγάλο βήμα.
Η πρότασή μας ακριβώς αυτούς τους στόχους έχει.
Συνεργατικά και όχι ανταγωνιστικά η οικονομία και η κοινωνία, μπορούν να δομήσουν τους όρους εξόδου από το σημερινό αδιέξοδο.
Η λύση που προτείνουμε είναι πραγματική, ρεαλιστική και Δίκαιη.
Δίνει κίνητρα ρύθμισης των χρεών χωρίς να διαταράσσεται η ισορροπία του Τραπεζικού συστήματος αντίθετα ενισχύεται.
Είναι μάλιστα ένας οδικός χάρτης που βάσιμα πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων με πολύ μεγαλύτερη αποκλιμάκωση από αυτή που προβλέπουν οι μνημονικοί όροι.
Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλώ με τις παρεμβάσεις και τις θέσεις σας να συμβάλλετε στην βελτίωση των προτάσεών μας, στην διόρθωση, την ενίσχυσή τους, την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους.
Σας καλώ να δουλέψουμε μαζί για να γίνει πράξη το αποτέλεσμα του διαλόγου μας.
Να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, που θα έχει την γνώση και την βούληση να επιλύσει και αυτό και τα άλλα μείζονα προβλήματα που απασχολούν την Ελληνική Κοινωνία.
Σας ευχαριστώ.”