«Συνεχίζουμε τον ίδιο λάθος δρόμο με υπερβολικές δαπάνες, αύξηση της φορολογίας για να καλύψουμε κενά και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα λουκέτα στην αγορά και τη δημιουργία μιας γενιάς εργαζόμενων των 300 ευρώ. Πλέον έχει γίνει καθεστώς οι νέες θέσεις εργασίες που δημιουργούνται να είναι θέσεις των 300 ευρώ. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Υποσχέθηκε υπερβολικά πράγματα, μίλησε για 750 ευρώ και αντί να κάνουμε ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά, ένα ευρώ μπροστά, κατρακυλήσαμε δεκάδες ευρώ πίσω» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε τοπικά ΜΜΕ από την Αχαΐα στην οποία πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στο κομματικό κράτος τόνισε ότι: «Η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα είναι ότι έχουν προτεραιότητα τον κομματικό τους στρατό. Γιατί έχουμε ανάγκη από περισσότερα υπουργεία ή από περισσότερες γενικές γραμματείες; Επειδή τα κόμματα που κυβερνούν κινούνται στη λογική ότι πρέπει να θρέψουν το κομματικό κράτος. Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση του Ποταμιού είναι αυτή και εδώ θέλω να έχουμε τον κόσμο μαζί μας. Αν δεν κόψουμε το χέρι των κομμάτων στη διοίκηση και αν δεν πάψουν να αποφασίζουν οι κομματικοί ινστρούχτορες κάθε περιοχής ή οι κομματικοί ινστρούχτορες των υπουργείων δεν θα έχουμε ποτέ στον ήλιο μοίρα. Η μάχη ενάντια στο κομματικό κράτος πρέπει να ενώσει όλους τους Έλληνες».
Ερωτώμενος για την εμπλοκή της εκκλησίας σε εκπαιδευτικά ζητήματα ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν κατηγορηματικός στο ότι τα όσα έχουν γίνει αποτελούν προσβολή στην ουσία του Συντάγματος της χώρας αλλά και του ευρωπαϊκού προφίλ της Ελλάδας. «Τα θρησκευτικά είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να τη συζητούν ο Υπουργός Αμύνης, ένας Ιεράρχης και ο Πρωθυπουργός. Τα σχολικά βιβλία δε προκύπτουν σε σκοτεινές συναντήσεις σε πολιτικά γραφεία αλλά από τους εκπαιδευτικούς, από ανθρώπους που συνυπολογίζουν την επιστήμη, τις απόψεις της κοινωνίας και τις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία. Υπήρχε ένας διάλογος στο Υπουργείο Παιδείας και η εκκλησία συμμετείχε σ’ αυτόν. Έπρεπε λοιπόν να σεβαστούμε τις αποφάσεις αυτών των επαϊόντων και όχι να συρθούμε σε κάποιες αποφάσεις με την παρουσία του Υπουργού Αμύνης, ενός Ιεράρχη και του Πρωθυπουργού. Όλα αυτά ήταν προσβολή στη δημοκρατική νομιμότητα», ενώ υποστήριξε την έναρξη «ενός συνετού διάλογου λογικής, χωρίς τηλεοπτικά παράθυρα και συγκρούσεις στις πλατείες και να συζητήσουμε, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για το χωρισμό κράτους εκκλησίας».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκάλυψε ότι το Ποτάμι με μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών ετοιμάζει μια έρευνα για τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. «Εμείς, με στοιχεία, θα δώσουμε στη δημοσιότητα τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Μιλάμε για δισεκατομμύρια τα οποία πηγαίνουν σε ημετέρους, σε ανθρώπους που υπηρετούν το σύστημα και την κυβέρνηση, που υπηρετούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αντί να ελαφρύνουν λίγο τον μισθωτό, τον επιχειρηματία και τον συνταξιούχο. Η προτεραιότητα δεν μπορεί σ’ αυτή τη χώρα να είναι το δημόσιο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την αποπομπή του Νίκου Φίλη ανέφερε: «Κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας, πρέπει ν’ απολογηθεί γι’ αυτή τη συμμαχία του με τον κ. Καμμένο και με κάποιους ακραίους μητροπολίτες. Προσέξτε, δεν λέω με την Εκκλησία, λέω με κάποιους ακραίους μητροπολίτες που θεωρούν ότι μπορούν να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του κράτους της παιδείας. Είναι σαφές, πανηγυρίζουν οι ΑΝΕΛ και οι νέοι υπουργοί τους, πανηγυρίζει ο κ. Καμμένος, ότι έφυγε από τη μέση ο κ. Φίλης ο οποίος ήταν δύστροπος στα θέματα της Εκκλησίας. O κ. Φίλης είπε με καθαρό τρόπο, ότι πρόκειται για μια «πολιτική δολοφονία», μια «πολιτική εκτέλεση», ένα συμβόλαιο. Αυτά τα συμβόλαια έχουν εκπονηθεί και για αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και όπως συμβαίνει συνήθως με τα καθεστώτα, ξεκινούν από τους αντιπάλους και καταλήγουν στους ατίθασους φίλους», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας παράλληλα ότι παρά τις πολιτικές διαφωνίες του με τον πρώην υπουργό Παιδείας θεωρεί έντιμη τη στάση του.
Τέλος ερωτώμενος για την διαγραφή του Ιάσονα Φωτήλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του «υβριστική για το λαό της Πάτρας», ενώ σε ότι αφορά τη στάση του Κινήματος ανέφερε: «Εμείς δεν θα πάμε στη συντηρητική ΝΔ, μπορούμε ευθαρσώς να υποστηρίζουμε κοινά πράγματα, μεταρρυθμιστικά με τον κ. Μητσοτάκη ανά στιγμές ή με το ΠΑΣΟΚ κάποιες άλλες στιγμές, αλλά δεκανίκι των παλιών κομμάτων, των συντηρητικών κομμάτων, τα οποία έχουν δημιουργήσει τόσα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, δε θα γίνουμε».
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:
Στο κανάλι Super B και τον Παναγιώτη Ρηγόπουλο ανέφερε:
Για τον πολιτικό σχεδιασμό του κ. Τσίπρα:
Τα πρόσωπα που έβαλε στο κόμμα του και στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας δεν έχουν σχέση με το δικό μας χώρο. Δεν έχουν σχέση με το χώρο της λογικής, της μεταρρύθμισης, των φιλελεύθερων ιδεών, με τη σύγχρονη Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να δώσει τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος, σ’ έναν άνθρωπο που υπήρξε για χρόνια, το δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου. Όταν έχεις υπηρετήσει τόσα χρόνια στο πλευρό ενός ανθρώπου, που κατηγορείται και έχει καταδικαστεί ότι έχει κερδίσει από την παρουσία του στην πολιτική πάρα πολλά λεφτά, θα πρέπει να απολογηθείς. Θα πρέπει να υπάρξει, αν θέλει κάποιος την κάθαρση, αυτοκριτική. Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, μ’ ενδιαφέρει ότι ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει να συνεργαστεί, με τα «δεξιά χέρια» του χειρότερου παρελθόντος. Με τα δεξιά χέρια του Τσοχατζόπουλου και προφανώς και άλλων. Το ότι ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται προς αυτό το παλιό σύστημα, δεν μας αφορά, δεν μας αγγίζει και βέβαια δε μας απειλεί.
Για την εμπλοκή της εκκλησίας σε εκπαιδευτικά ζητήματα:
Τα του Θεού, τω Θεώ. Εμείς είπαμε εξαρχής ότι τα θρησκευτικά είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να την συζητούν ο Υπουργός Αμύνης, ένας Ιεράρχης και ο Πρωθυπουργός. Είναι προσβολή στους εκπαιδευτικούς. Είναι μια προσβολή στην Ευρώπη. Είναι μια προσβολή στην ουσία του Συντάγματός μας. Τα σχολικά βιβλία δε προκύπτουν σε σκοτεινές συναντήσεις σε πολιτικά γραφεία αλλά από τους εκπαιδευτικούς, από ανθρώπους που συνυπολογίζουν την επιστήμη, τις απόψεις της κοινωνίας και τις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία. Υπήρχε ένας διάλογος στο Υπουργείο Παιδείας και η εκκλησία συμμετείχε σ’ αυτόν. Έπρεπε λοιπόν να σεβαστούμε τις αποφάσεις αυτών των επαϊόντων και όχι να συρθούμε σε κάποιες αποφάσεις με την παρουσία του Υπουργού Αμύνης, ενός Ιεράρχη και του Πρωθυπουργού. Όλα αυτά ήταν προσβολή στη δημοκρατική νομιμότητα.
Για τον διαχωρισμό Κράτους Εκκλησίας:
Δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή να ταλαιπωρούμε τον κόσμο μ΄ αυτή την κουβέντα. Όμως θα πρέπει η χώρα με ένα συνετό διάλογο λογικής, χωρίς τηλεοπτικά παράθυρα και συγκρούσεις στις πλατείες, να συζητήσει όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, για το χωρισμό κράτους εκκλησίας. Προς όφελος και του κράτους και της εκκλησίας. Οι πολιτικοί να μην αναμειγνύονται στα εκκλησιαστικά πράγματα και οι ιεράρχες να μην αναμειγνύονται στην πολιτική.
Για το κομματικό κράτος:
Η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα είναι ότι έχουν προτεραιότητα τον κομματικό τους στρατό. Το απέδειξε και η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ αφού όταν ήρθε το πολυνομοσχέδιο η κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή αποφάσισε να ιδρυθούν 77 καινούργιες γραμματείες. Ξέρετε τι κόστη προστέθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί έχουμε ανάγκη από περισσότερα υπουργεία, από περισσότερες γενικές γραμματείες; Επειδή τα κόμματα που κυβερνούν κινούνται στη λογική ότι πρέπει να θρέψουν το κομματικό κράτος. Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση του Ποταμιού είναι αυτή και εδώ θέλω να έχουμε τον κόσμο μαζί μας. Αν δεν κόψουμε το χέρι των κομμάτων στη διοίκηση και αν δεν πάψουν να αποφασίζουν οι κομματικοί ινστρούχτορες κάθε περιοχής ή οι κομματικοί ινστρούχτορες των υπουργείων δεν θα έχουμε ποτέ στον ήλιο μοίρα. Η μάχη ενάντια στο κομματικό κράτος πρέπει να ενώσει όλους τους Έλληνες.
Για τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού:
Ετοιμάζουμε με μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών μια έρευνα για τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, όπου εντοπίζουμε τα σημεία όπου σπαταλάμε λεφτά και εις βάρος ποιων. Τα λεφτά δεν είναι άπειρα αν φεύγουν προς την λάθος κατεύθυνση, ενώ κάποιοι τα στερούνται και κάποιοι υπερφορολογούνται. Και τι έγινε, μπορεί να πει κανείς, αν πάρουν κάποιοι πέντε φράγκα παραπάνω; Τα πέντε φράγκα είναι λουκέτα, είναι μεγαλύτερη ανεργία και φεύγουν από τη δική σου τσέπη, φεύγουν από τις επιχειρήσεις. Εμείς, με στοιχεία, θα δώσουμε στη δημοσιότητα τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Μιλάμε για δισεκατομμύρια τα οποία πηγαίνουν σε ημετέρους, σε ανθρώπους που υπηρετούν το σύστημα και την κυβέρνηση, που υπηρετούν το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ αντί να ελαφρύνουν λίγο το μισθωτό, τον επιχειρηματία και τον συνταξιούχο. Η προτεραιότητα δεν μπορεί σ’ αυτή τη χώρα να είναι το δημόσιο. Είμαστε οι μόνοι που το λέμε και πληρώνουμε το κόστος αυτό που λέμε γιατί χάνουμε τη σίγουρη ψήφο του δημοσίου. Εμείς όμως είμαστε με τους δημοσίους υπαλλήλους που προσπαθούν, που αγωνίζονται. Είμαστε με τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά τα οποία είναι άνεργα. Η ανάταση της ελληνικής οικονομίας δεν θα έρθει από το δημόσιο. Η ανάταση της ελληνικής οικονομίας θα έρθει από την ιδιωτική πρωτοβουλία . Αυτή προσπαθούμε να ενισχύσουμε με ξεκάθαρους όρους, όχι με θαλασσοδάνεια, και με όρους που θα είναι προς όφελος των πολλών και όχι των επιτηδείων.
Στο κανάλι «Ιόνιαν TV» και τη Γεωργία Καλαμαρά δήλωσε:
Για τα θέματα της οικονομίας:
Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η οικονομία. Αυτός είναι ο μεγάλος ασθενής. Θα πρέπει με όση δύναμη έχει αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα να ωθήσει την κυβέρνηση σε σωστές αποφάσεις. Κάνουμε μία πάρα πολύ σημαντική δουλειά με βάση τον προϋπολογισμό του νέου έτους την οποία θα παρουσιάσουμε τις επόμενες εβδομάδες. Η αντίληψή μας είναι ότι συνεχίζουμε στον ίδιο λάθος δρόμο με υπερβολικές δαπάνες, αύξηση της φορολογίας για να καλύψουμε κενά και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα τα λουκέτα στην αγορά και τη δημιουργία μιας γενιάς εργαζόμενων των 300 ευρώ. Πλέον έχει γίνει καθεστώς οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται να είναι θέσεις των 300 ευρώ. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που πρέπει να δώσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Υποσχέθηκε υπερβολικά πράγματα, μίλησε για 750 ευρώ και αντί να κάνουμε ένα τουλάχιστον βήμα μπροστά, ένα ευρώ μπροστά, κατρακυλήσαμε δεκάδες ευρώ πίσω. Δεν μπορεί να ζήσει κάποιος με 300 ή 400 ευρώ. Πρέπει να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη όχι με αύξηση στις δημόσιες δαπάνες στα υπουργεία αλλά με τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος τέτοιου που να ωθεί και να επιβραβεύει τις επενδύσεις στη χώρα μας.
Στο τηλεοπτικό κανάλι «Lepanto» και τους Αλέξανδρο Κογκόλη και Μαρία Ορφανού δήλωσε:
Για τη σύγκρουση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αποπομπή Φίλη:
Η αντίθεσή μου με τον κ. Φίλη στα θέματα της Παιδείας είναι μεγάλη, θεωρώ ότι η πολιτική του ήταν λάθος. Αλλά από εκεί και πέρα αναγνωρίζουμε, ότι είχε μια αντρίκια στάση. Είναι πολύ σπάνιο στην πολιτική σκηνή ένας υπουργός, όταν του λένε «θα πας σ’ ένα καλύτερο υπουργείο, φύγε όμως από αυτό γιατί ενοχλείς», να λέει «προτιμάω να πάω σπίτι μου». Κατά αυτή την έννοια ο κ. Φίλης έχει την αναγνώρισή μας, παρά το ότι οι πολιτικές μας διαφορές παραμένουν, καθώς δεν είμαστε με αυτούς που πιστεύουν ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να γονατίζουν σε μια κυρίαρχη αντίληψη κόντρα στις ιδέες τους. Μπράβο του λοιπόν που αντιστάθηκε και ελπίζουμε κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας, ν’ απολογηθεί γι’ αυτή τη συμμαχία του με τον κ. Καμμένο και με κάποιους ακραίους μητροπολίτες. Προσέξτε, δεν λέω με την Εκκλησία, λέω με κάποιους ακραίους μητροπολίτες που θεωρούν ότι μπορούν να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του κράτους της παιδείας. Είναι σαφές, πανηγυρίζουν οι ΑΝΕΛ και οι νέοι υπουργοί τους, πανηγυρίζει ο κ. Καμμένος, ότι έφυγε από τη μέση ο κ. Φίλης ο οποίος ήταν δύστροπος στα θέματα της Εκκλησίας. O κ. Φίλης είπε με καθαρό τρόπο, ότι πρόκειται για μια «πολιτική δολοφονία», μια «πολιτική εκτέλεση», ένα συμβόλαιο. Αυτά τα συμβόλαια έχουν εκπονηθεί και για αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ και όπως συμβαίνει συνήθως με τα καθεστώτα, ξεκινούν από τους αντιπάλους και καταλήγουν στους ατίθασους φίλους.
Για την διαγραφή του Ιάσονα Φωτήλα:
Οι πολιτικές εξαγορές στελεχών είναι κάτι που δεν περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα. Είναι απλά τα πράγματα: Κάποιοι εκλέγονται με μια σημαία, με τις αρχές ενός κόμματος και πρέπει μέχρι το τέλος της θητείας τους να υπηρετούν αυτό το κόμμα. Να υπηρετούν τους ψηφοφόρους που τον εξέλεξαν. Η πολιτική εξαγορά συνίσταται στο ότι ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας έχει τη δυνατότητα να λέει σε κάποιον: «Μη παιδεύεσαι τώρα με τον Θεοδωράκη και με το Ποτάμι, μη παιδεύεσαι για τα μικρά, έλα σε μας για τα μεγάλα. Εμείς θα κάνουμε τους διορισμούς, εμείς θα βάλουμε διευθυντές σε οργανισμούς. Και να μην εκλεγείς βουλευτής θα βρεθείς σε μια κυβερνητική θέση». Αυτή η απάντηση σε όλους αυτούς τους καιροσκόπους θα έρθει και από τον λαό της Αχαΐας. Κανείς δεν διαγράφεται στο Ποτάμι για τις απόψεις του. Συζητάμε τις προτάσεις. Είτε για προεκλογική συνεργασία, είτε για μετεκλογική συνεργασία που κάνει οποιοδήποτε στέλεχος, αλλά τα όργανα είναι εκείνα που αποφασίζουν. Αυτό που δεν συζητάμε είναι ότι το Ποτάμι θα διαλυθεί και θα γίνει δεκανίκι κάποιου άλλους κόμματος. Ο κ. Φωτήλας πρότεινε κάτι υβριστικό για το λαό της Πάτρας. Είπε «εγώ παιδιά φεύγω, πάω στη ΝΔ, διαλύστε το». Όταν ένας άνθρωπος λέει αυτή τη φράση, είναι μία ύβρις και αναγκαστικά τίθεται εκτός κινήματος. Δειλοί υπήρξαν πάντα και θα υπάρχουν πάντα στην πολιτική. Εμείς λοιπόν δεν θα πάμε στη συντηρητική ΝΔ, μπορούμε ευθαρσώς να υποστηρίζουμε κοινά πράγματα, μεταρρυθμιστικά με τον κ. Μητσοτάκη ανά στιγμές ή με το ΠΑΣΟΚ κάποιες άλλες στιγμές, αλλά δεκανίκι των παλιών κομμάτων, των συντηρητικών κομμάτων, τα οποία έχουν δημιουργήσει τόσα προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, δε θα γίνουμε.