Συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
«Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση είναι η πολύ αργή προσαρμογή στην πραγματικότητα. Άργησαν να κάνουν τη συμφωνία με τους δανειστές και αυτό στοίχισε στη χώρα κάποια δεκάδες δισεκατομμύρια. Και στην τηλεόραση αντί να ρυθμίσουν αμέσως το θολό τοπίο τσαλαβουτήσανε για 2 σχεδόν χρόνια σε σοβιετικού τύπου θεωρίες. Τέσσερα κανάλια, υπουργός-καναλάρχης και άλλα τέτοια αδιανόητα» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον «Ελεύθερο Τύπο» και την Αγγελική Σπανού σχετικά με τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., τονίζοντας παράλληλα: «Διαλύθηκε η τηλεοπτική αγορά. Τα δημόσια ταμεία έχασαν δεκάδες εκατομμύρια. Και βέβαια αναγορεύσαμε ως μοναδικό θέμα της δημόσιας ζωής την τηλεόραση. Λες και δεν είχαμε άλλα προβλήματα».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ λέγοντας ότι ο λαϊκισμός, ο φόβος τους άλλου, οι θεωρίες των ψεκασμένων, οδηγούν τελικά τις χώρες στα χέρια των ακραίων και παράλληλα χαρακτήρισε «αστείες» τις θεωρίες περί αντισυστημικής ψήφου. «Ο Τραμπ ήταν ένας δισεκατομμυριούχος που είχε στη δούλεψή του, όπως υπολογίζουν, 200.000 ανθρώπους. Τα social media και το διαδίκτυο ήταν γεμάτα από τα τρολ του και τους χάκερ του. Δημιουργούσε κλίμα και τελικά έφερε την εκλογική αναμέτρηση στα μέτρα του» τόνισε.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε την δική του απάντηση στο επαναλαμβανόμενο αίτημα της ΝΔ για εκλογές λέγοντας: «Πότε θέλει εκλογές η ΝΔ; Σε τρεις μήνες; Σε τέσσερις; Σε πέντε; Γιατί ακούω τώρα τα στελέχη της να λένε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εκλογές και αξιολόγηση δεν πάνε μαζί. Ούτε εκλογές και πρόγραμμα Ντράγκι. Το “εδώ και τώρα εκλογές” μπορεί να αρέσει στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν είναι επαρκής πολιτική πρόταση. Πρέπει να σιγουρέψουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία. Να μην χάσουμε άλλα ευρωπαϊκά χρήματα. Να σκεφθούμε δηλαδή πρώτα την πατρίδα και μετά τα κόμματά μας».
Ερωτώμενος για το αν έχει πειστεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα γίνονταν καλός Πρωθυπουργός τόνισε: «Η χώρα δεν θέλει απλώς έναν άλλον πρωθυπουργό. Πρέπει να αλλάξουμε εποχή. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο διακυβέρνησης. Πρέπει να κάνουμε συγκρούσεις με όλα αυτά που μας χρεοκόπησαν. Πρέπει να δυσαρεστήσουμε συντεχνίες και συμφέροντα. Η ΝΔ μπορεί; Αμφιβάλω».
Σε ότι αφορά -τις αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για τα ταξίδια του κ. Παππά και του κ. Αρτεμίου στην Βενεζουέλα ο επικεφαλής του Ποταμιού αστειευόμενος είπε ότι η Βενεζουέλα είναι ιδανικός τόπος διακοπών και νέων γνωριμιών και στη συνέχεια τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παππάς θα πρέπει να απαντήσει τι έκανε με τον κ. Αρτεμίου στην Βενεζουέλα σε ένα ταξίδι που προσπάθησαν να κρατήσουν μυστικό».
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δημοσκοπήσεις εξέφρασε την άποψη ότι οι ψηφοφόροι του Ποταμιού η οποίοι σήμερα αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα τις δημοσκοπήσεις την κρίσιμη στιγμή θα συσπειρωθούν και τόνισε: «Υπάρχουν δουλειές που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει στο πολιτικό σύστημα, όπως η σύγκρουση με το κομματικό κράτος. Ή πιστεύετε ότι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουσθούν ποτέ με το κομματικό κράτος που οι ίδιοι δημιούργησαν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συντηρούν;».
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωράκη:
Υπάρχει ζωή μετά τον Τραμπ;
Οι Τσερόκι, αν πιστέψουμε τις διηγήσεις, έλεγαν, ότι μέσα μας έχουμε δύο λύκους. Τον καλό και τον κακό. Την αγάπη, την ταπεινοφροσύνη, τη γενναιοδωρία, την αλήθεια. Και από την άλλη τη ζήλια, την απληστία, την αλαζονεία, τα ψέματα. Και αυτός που νικάει, είναι ο λύκος που ταΐζεις. Νομίζω λοιπόν ότι τον έχουμε ταΐσει πολύ τον κακό λύκο. Οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι ελίτ, ο κόσμος. Στην Ελλάδα, την Αγγλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες…
Κακός λύκος είναι ο Τράμπ;
Κακός λύκος είναι ο λαϊκισμός, ο φόβος τους άλλου, οι θεωρίες των ψεκασμένων, όλα αυτά που οδηγούν τελικά τις χώρες στα χέρια των ακραίων.
Πάντως κάποιος οπαδός του Τράμπ θα σας έλεγε ότι κατάφερε να εκλεγεί κόντρα σε όλα τα συστημικά Μέσα.
Ναι το έχουν γράψει και κάποιοι δικοί μας αναλυτές που το πρωί λατρεύουν τον Τσίπρα και το βράδυ τον Καμμένο. Αστεία πράγματα. Ο Τράμπ ήταν ένας δισεκατομμυριούχος που είχε στη δούλεψή του, όπως υπολογίζουν, 200.000 ανθρώπους. Τα social media και το διαδίκτυο ήταν γεμάτα από τα τρολ του και τους χάκερ του. Δημιουργούσε κλίμα και τελικά έφερε την εκλογική αναμέτρηση στα μέτρα του.
Για να έρθουμε στα δικά μας. Επιτέλους ΕΣΡ!
Αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση είναι η πολύ αργή προσαρμογή στην πραγματικότητα. Άργησαν να κάνουν τη συμφωνία με τους δανειστές και αυτό στοίχισε στη χώρα κάποια δεκάδες δισεκατομμύρια. Και στην τηλεόραση αντί να ρυθμίσουν αμέσως το θολό τοπίο τσαλαβουτήσανε για 2 σχεδόν χρόνια σε σοβιετικού τύπου θεωρίες. Τέσσερα κανάλια, υπουργός-καναλάρχης και άλλα τέτοια αδιανόητα.
Πάντως τελικά η κυβέρνηση έστω και αργά δέχθηκε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.
Στην πολιτική όμως, όπως και στην ιατρική, κάτι που είναι χρήσιμο σήμερα είναι άχρηστο αύριο. Διαλύθηκε η τηλεοπτική αγορά. Τα δημόσια ταμεία έχασαν δεκάδες εκατομμύρια. Και βέβαια αναγορεύσαμε ως μοναδικό θέμα της δημόσιας ζωής την τηλεόραση. Λες και δεν είχαμε άλλα προβλήματα.
Βλέπετε εκλογές σύντομα; Θέλετε εκλογές σύντομα;
Δε νομίζω ότι είναι στους σχεδιασμούς του κ.Τσίπρα οι εκλογές. Και οι 153 είναι μπετόν. Έχουν δεθεί ποικιλοτρόπως με το κομματικό κράτος. Τα υπουργεία έχουν γεμίσει με παιδιά, ανίψια, φίλους, φίλες. Νέα υπουργεία, νέες γραμματείες. Γιατί να τα εγκαταλείψουν όλα αυτά;
Εσείς θέλετε εκλογές όπως ζητάει επίμονα η ΝΔ;
Πότε θέλει εκλογές η ΝΔ; Σε τρεις μήνες; Σε τέσσερις; Σε πέντε; Γιατί ακούω τώρα τα στελέχη της να λένε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εκλογές και αξιολόγηση δεν πάνε μαζί. Ούτε εκλογές και πρόγραμμα Ντράγκι. Το «εδώ και τώρα εκλογές» μπορεί να αρέσει στις δημοσκοπήσεις αλλά δεν είναι επαρκής πολιτική πρόταση. Πρέπει να σιγουρέψουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία. Να μην χάσουμε άλλα ευρωπαϊκά χρήματα. Να σκεφθούμε δηλαδή πρώτα την πατρίδα και μετά τα κόμματά μας.
Ο ανασχηματισμός πώς σας φάνηκε; Κάποιοι είπαν ότι μπήκαν άνθρωποι που θα υλοποιήσουν πιο γρήγορα τι δεσμεύσεις του κ.Τσίπρα στους δανειστές.
Αφήστε να δούμε. Γιατί εκεί που λες «πόσο χειρότερα να πάμε», οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κάνουν το… θαύμα τους και πάμε ακόμη χειρότερα. Τα υπουργικά τους συμβούλια έχουν από όλα. Λαϊκιστές, ψεκασμένους, σταλινικούς, γραφικούς, επικίνδυνους γραφικούς… Ποιοι δεν εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες; Μένει να αποδειχθεί.
Πως είδατε τις αποκαλύψεις του Ελεύθερου Τύπου για τα ταξίδια του κ.Παππά και του κ.Αρτεμίου στην Βενεζουέλα;
Σας έχει πείσει ο Κ. Μητσοτάκης ότι θα γίνει ένας καλός πρωθυπουργός;
Όλα αυτά κ.Σπανού αποδεικνύονται στην πράξη. Οι διακηρύξεις είναι πάντα εύκολες. Ο κ. Μητσοτάκης λέει πολλά από αυτά που έχει πει και το Ποτάμι, το συνολικό αφήγημα όμως δεν με πείθει. Το «ελάτε όλοι στην ΝΔ και εμείς ξέρουμε τι θα κάνουμε» δεν είναι λύση. Η χώρα δεν θέλει απλώς έναν άλλον πρωθυπουργό. Πρέπει να αλλάξουμε εποχή. Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο διακυβέρνησης. Πρέπει να κάνουμε συγκρούσεις με όλα αυτά που μας χρεοκόπησαν. Πρέπει να δυσαρεστήσουμε συντεχνίες και συμφέροντα. Η ΝΔ μπορεί; Αμφιβάλω.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ποτάμι, αν γινόταν τώρα εκλογές, θα δυσκολευόταν να μπει στην Βουλή.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν περίπου 50% αναποφάσιστους. Και στις περισσότερες, με την αναγωγή των αναποφάσιστων, το Ποτάμι μπαίνει στην Βουλή.
Δεν σας ανησυχούν δηλαδή οι δημοσκοπήσεις;
Μας ανησυχούν. Αλλά αν εννοείτε αν τρέμουν τα πόδια μας, όχι δεν τρέμουν. Άλλωστε η εκλογική επιρροή του Ποταμιού παραμένει υψηλή. Ασυνήθιστα υψηλή για μικρό κόμμα. Αυτοί που μας βλέπουν θετικά και αυτοί που θέλουν να είναι το Ποτάμι στην Βουλή είναι μια μεγάλη δεξαμενή η οποία την κρίσιμη στιγμή θα μας στηρίξει.
Με συγχωρείται που επιμένω αλλά γιατί δεν σας στηρίζουν από τώρα;
Το Ποτάμι δεν έχει πουθενά στην Ελλάδα κομματικά γραφεία, ούτε επαγγελματικά στελέχη έχει. Και δεν θέλει να έχει. Όπως ξέρετε είμαστε το μόνο κόμμα που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στις τράπεζες. Παρότι μετείχαμε σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις. Οι ψηφοφόροι μας λοιπόν είναι πιο χαλαροί. Την κρίσιμη στιγμή όμως θα συσπειρωθούν. Άλλωστε σας είπα υπάρχουν δουλειές που κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει στο πολιτικό σύστημα.
Όπως;
Η σύγκρουση με το κομματικό κράτος. Ή πιστεύετε ότι η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ θα συγκρουσθούν ποτέ με το κομματικό κράτος που οι ίδιοι δημιούργησαν και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συντηρούν;
Λέγεται πως συζητάτε με πρόσωπα όπως οι Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Φλωρίδης, Ραγκούσης για δημιουργία νέου κόμματος στον ενδιάμεσο χώρο. Ισχύει;
Αν και η χώρα μας δεν είναι φτωχή σε παραγωγή επικαιρότητας, ίσως το πιο αγαπημένο θέμα των δημοσιογράφων είναι οι συζητήσεις για τη δημιουργία νέων κομμάτων. Κάθε μήνα έχουμε και μια νέα πολιτική κίνηση. Τα κόμματα όμως δεν κατασκευάζονται σε κοκτέιλ, δείπνα και ραντεβουδάκια. Είναι γεννήματα των αναγκών της κοινωνίας. Όπως συνέβη με το Ποτάμι που ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό.
Δεν μου απαντήσατε όμως αν είσαστε σε επαφή με όλους αυτούς τους μεταρρυθμιστές πολιτικούς;
Μα πάντα ήμασταν σε επαφή. Συζητάμε, συμφωνούμε, κάποιες φορές διαφωνούμε. Πολλά από τα πράγματα που υπερασπίζεται το Ποτάμι τα έχουν υπερασπιστεί και εκείνοι στο παρελθόν. Αλλά δεν είναι μια ομάδα. Αν και όλοι έχουν κάτι κοινό. Δεν υπήρξαν ποτέ λαϊκιστές.
Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε σε ψηφοδέλτιο άλλου κόμματος στις επόμενες εκλογές;
Καμία.