Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά
Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και
Επικεφαλής της Δημοκρατική Συμπαράταξης
στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ και
στον δημοσιογράφο Θάνο Τριανταφύλλου
“1. Χαρακτηρίσατε «σοκ» την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Πιστεύετε ότι η παρουσία του στο Λευκό Οίκο θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την πορεία της χώρας μας;
Η εκλογή του κ. Τραμπ δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό σε όλο τον κόσμο. Είναι μια βαθιά συντηρητική επιλογή.
Δεν αρκεί όμως ο προβληματισμός. Είναι η ώρα της αφύπνισης και αντεπίθεσης της Πολιτικής, με τα προοδευτικά κόμματα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην συντήρηση, στον αναχρονισμό, στην ξενοφοβία απαντάμε με βιώσιμες πολιτικές που δίνουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των ανθρώπων. Όχι με ξόρκια!
Σε ότι αφορά τη χώρα μας χρειάζεται επίσης προσοχή. Βέβαια οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι διαχρονικές, σταθερές και ο νέος πρόεδρος δεν έχει δώσει δείγματα γραφής σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Κάποιες απόψεις όμως στενών συνεργατών του που προαλείφονται για ιδιαίτερα «ευαίσθητες» θέσεις σε συνδυασμό με την γεωπολιτική αστάθεια στη περιοχή και την προκλητικότητα της Τουρκίας δείχνουν ότι έχουμε κάθε λόγο να παρακολουθούμε με ετοιμότητα τις εξελίξεις.
2. H επίσκεψή του Μπαράκ Ομπάμα βοήθησε τελικά τις ελληνικές θέσεις για το χρέος;
Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στη χώρα μας ήταν σημαντική. ΄Εχει ιδιαίτερη αξία ότι επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για το χρέος και για το προσφυγικό. Ελπίζουμε ότι θα βρουν ευήκοα ώτα στις Ευρωπαϊκές ηγεσίες ώστε να συμβάλλουν στην προώθηση λύσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας. Το πρόβλημα παραμένει ότι η Κυβέρνηση αυτή, δεν έχει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα να αξιοποιήσει τη θετική συμβολή σημαντικών διεθνών παραγόντων, όπως της μέχρι τώρα ηγεσίας των ΗΠΑ αλλά και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
3. Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει. Το ίδιο έχουν κάνει και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές. Έχει μετατοπιστεί προς τον κεντρώο χώρο ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως τελικά ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει αποτελεσματικά τη συμφωνία και είναι χρήσιμος για τους δανειστές;
Ο κ. Τσίπρας αποδείχθηκε χρήσιμος για τους δανειστές αφού υπογράφει και εφαρμόζει κάθε αντιαναπτυξιακή και αντιλαϊκή απαίτηση τους. Αποδείχθηκε όμως πρόβλημα για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Η πλήρης υποταγή και υπακοή του συντηρεί την ύφεση, βαθαίνει τη φτώχεια, παρατείνει την εξάρτηση και δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση. Οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις Τσίπρα αφορούν όλες σε μεγάλες αυξήσεις φόρων, σε περικοπές μισθών, σφαγή των συντάξεων, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες στην Υγεία και στην Παιδεία. Καμία μεταρρύθμιση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία και να διευκολύνει την ανάπτυξη δεν έχει πραγματοποιηθεί, όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ή στην απονομή της δικαιοσύνης. Δεν μετατοπίστηκε στο κέντρο, μεταλλάχθηκε σε αυθεντικό εκφραστή των πιο σκληρών πολιτικών λιτότητας που γνώρισε μεταπολιτευτικά ο τόπος.
4. Πιστεύετε ότι μπορεί να κλείσει η διαπραγμάτευση χωρίς να υποχωρήσει η κυβέρνηση στα εργασιακά;
Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας. Στη βάση αυτή ξεκινήσαμε πρώτοι το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και διατυπώσαμε έγκαιρα τις θέσεις μας.
- Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού θα γίνεται μόνο μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
- Στηρίζουμε το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων και την καθολικότητα εφαρμογής τους.
- Δεν αποδεχόμαστε ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και επαναφορά εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out).
Αυτό το τρίπτυχο αποτέλεσε στη συνέχεια τον πυρήνα της θέσης των κοινωνικών εταίρων.
Φοβάμαι όμως ότι και αυτή τη φορά θα ξαναδούμε το ίδιο έργο, με τίτλο «η Κυβέρνηση βγάζει φλας αριστερά και το κόβει όλο δεξιά».
5. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σας άσκησε κριτική για την «πολιτική των ίσων αποστάσεων», ενώ έκανε λόγο για έλλειψη καθαρού πολιτικού λόγου. Μήπως έχετε διαφορετικές στρατηγικές για την πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δεν είναι πως «βάζει το εγώ πάνω από το εμείς», όπως πρόσφατα είπατε;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κερδίζει ξανά την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων προοδευτικών πολιτών. Με τις θέσεις της, τον καθαρό πολιτικό της λόγο, χωρίς αμφιθυμίες, τακτικισμούς και αμφιταλαντεύσεις. Η στρατηγική και η πολιτική γραμμή της ,είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και ομόφωνων αποφάσεων. Στη βάση αυτών των αποφάσεων προχωρούμε συντεταγμένα βάζοντας το εμείς πάνω από το εγώ.
6. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πόρτα της εξόδου τον κ. Βενιζέλο; Θα το κάνατε;
Αγωνίζομαι πάντα, με συνέπεια για την ενότητα της παράταξης. Δεν δείχνω σε κανέναν την έξοδο. Οι προσπάθειες μου είναι στραμμένες στις σχέσεις εμπιστοσύνης που πρέπει να χτίσουμε ώστε να επιλέξουν στελέχη και ψηφοφόροι την πόρτα της εισόδου.
7. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια προσέγγιση με το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου. Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και να ενταχθεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη;
Από τις αρχές του χρόνου και με δική μου πρωτοβουλία , ξεκίνησε ένας εξαντλητικός διάλογος για την ενότητα του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Ο κρίσιμος χρόνος για τις διαβουλεύσεις, τις συζητήσεις, τις επιτροπές διαλόγου, έχει εξαντληθεί. Εμείς ως Δημοκρατική συμπαράταξη προχωράμε. ΄Έχουμε θέσει με συλλογικές μας αποφάσεις το πολιτικό και οργανωτικό πλαίσιο, ισότιμης συμμετοχής στη Δημοκρατική Συμπαράταξη όσων δυνάμεων το εννοούν πραγματικά.
8. Κάθε φορά που δυσκολεύεται η κυβέρνηση, φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Θεωρείτε πιθανόν να έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του α’ εξαμήνου 2017;
Η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί. ‘Oσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο. Είμαστε οι πρώτοι που από το βήμα της Βουλής είπαμε «δεν μπορείτε , παραιτηθείτε». Η χώρα χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής. Τις εκλογές δεν μπορούμε εμείς να τις επιβάλλουμε, όμως αργά η γρήγορα θα οδηγηθούμε σ’αυτές. Πάντως έχει αποδειχθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα της χώρας.
Η Εθνική Συνεννόηση είναι απαραίτητη. Είναι προφανές ότι για να επιτευχθεί χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την καθοριστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τώρα στην Κοινωνία, αύριο στην Βουλή.
Γιατί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμμένουν στο στείρο δικομματικό παιχνίδι.
9. Η πολιτική των «ίσων αποστάσεων» από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αποκλείει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με ένα από τα δύο κόμματα μετά από εκλογές;
Δεν υπάρχει καμιά πολιτική ίσων αποστάσεων. Είμαστε σταθερά απέναντι στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, στο λαϊκισμό και τον τυχοδιωκτισμό τους όπως και ιστορικά είμαστε πάντα ιδεολογικά – πολιτικά στην αντίπερα όχθη από την Δεξιά και την ΝΔ. Υπάρχει η πολιτική μας απόφασή να είμαστε ο αυτόνομος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς που διεκδικεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της εθνικής γραμμής για μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια.
Η σημαντική εκλογική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα μας δώσει την δυνατότητα να την επιβάλλουμε.
10. Πως σχολιάζετε τα δημοσιεύματα που -και με αφορμή το ΕΣΡ- κάνουν λόγο για σύγκλιση με τον Συριζα;
Παραμύθια της Χαλιμάς. Η στρατηγική επιλογή μας για αυτόνομη πορεία με διακριτό ρόλο ενοχλεί. Αποδεικνύεται καθημερινά με τις απροκάλυπτες επιθέσεις που δεχόμαστε.
Ματαιοπονούν όμως. Δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνουμε ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Η θέση μας δεν αλλάζει.
Ας το πάρουν απόφαση.”