Επίσκεψη του Ποταμιού στον Αντιδήμαρχο μετανάστευσης του Δήμου Αθηναίων

“Kλιμάκιο του Ποταμιού πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο μετανάστευσης, προσφύγων και δημοτικής αποκέντρωσης Λευτέρη Παπαγιαννάκη, στο γραφείο του τελευταίου στο κέντρο της Αθήνας. Το Ποτάμι εκπροσώπησαν ο Γιώργος Τσαούσης, Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Κορίνα Καζάλα, μέλος του Τομέα και Γραμματέας της Τοπικής Ομάδας Α’ Αθήνας.

Η συζήτηση περιστράφηκε τόσο γύρω από θέματα που άπτονται του μεταναστευτικού γενικότερα όσο και ειδικότερα για το δήμο της Αθήνας. Σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, είναι η έλλειψη σαφούς κεντρικής πολιτικής για τους πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και ζητήματα δυσχερούς συνεργασίας με τους δήμους. Όλες οι διαβουλεύσεις γίνονται σε επίπεδο υπηρεσιών, όπου και αποφασίζει κάθε υπάλληλος κατά το δοκούν, χωρίς να υπάρχει ενιαία γραμμή. Για παράδειγμα αναφέρθηκε το Ελληνικό, το οποίο ξεκίνησε σαν θεσμοθετημένος χώρος φιλοξενίας και υποβαθμίστηκε στη συνέχεια σε ‘ανεπίσημος’, χωρίς να υπάρχουν μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Ο Δήμος Αθηναίων, σε συναρμοδιότητα με το νέο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει την ευθύνη της δομής του Ελαιώνα. Εκεί απασχολούνται 120 υπάλληλοι του δήμου με 8μηνη σύμβαση και φιλοξενούνται 2.000 άτομα. Επίσης, φιλοξενούνται περίπου 1.600 άτομα σε 210 διαμερίσματα, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία και 5 ακόμα δήμους, αυτούς του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Ν. Σμύρνης, του Αγ. Δημητρίου και του Ταύρου.

Η συζήτηση στη συνέχεια περιστράφηκε στην τροποποίηση αλλά και εφαρμογή της νομοθεσίας, με τον Αντιδήμαρχο να ζητάει τη συνδρομή του Ποταμιού για την πρωτοβουλία διαβούλευσης αναφορικά με την παροχή δικαιώματος εργασίας σε μετανάστες που δεν έχουν κάνει πλήρη καταγραφή παρά μόνο προκαταγραφή. Ο Γιώργος Τσαούσης δεσμεύτηκε να προωθήσει το αίτημα στο γραμματέα κοινοβουλευτικού έργου και την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού προς επεξεργασία ενώ παράλληλα ενημέρωσε αντίστοιχα τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη για τις θέσεις και πρωτοβουλίες του κινήματος σε κάθε επιμέρους ζήτημα (προσφυγικό, άδειες διαμονής αλλοδαπών, ιθαγένεια 2ης γενιάς).

Τέλος, μεταφέρθηκε η επιθυμία προσφοράς μελών του Ποταμιού και αποφασίστηκε η συνεργασία Ποταμιού – Δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο εθελοντικών προσφορών στις δομές του, με βραχυπρόθεσμο στόχο μία επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα και τον Αντιδήμαρχο να είναι πρόθυμος να διευκολύνει τη διαδικασία αλλά και να παραστεί στη δράση.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή