Φ.Γεννηματά:Δεν θα εκχωρήσουμε την Δημοκρατική Παράταξη στον κ.Τσίπρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΦΡΑΦΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

 

“1. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση μπορεί ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης;

Η  Κυβέρνηση δεν  διαθέτει   σχέδιο και στρατηγική, ούτε για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ούτε για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ούτε συνολικά για την ανάπτυξη και την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Μόνο με τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα καταπιάνονται. Μέχρι σήμερα το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, να παγιδεύονται και να υποχωρούν κατά κράτος.  Με την πλάτη στον τοίχο δέχονται τα πάντα. Ναι σε όλα. Πρόθυμοι στις απαιτήσεις των πιο συντηρητικών της Ευρώπης. Φοβάμαι ότι ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο.  Ψευτοπαλληκαρισμοί που στο τέλος κοστίζουν στον Ελληνικό λαό.

 

2. Τουλάχιστον στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, μπορεί να επιτευχθεί ένα ενιαίο μέτωπο των ελληνικών θέσεων, το οποίο μαζί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο να αποτρέψει την περαιτέρω αποσάθρωση της αγοράς εργασίας;

Εμείς δεν μείναμε ποτέ με σταυρωμένα χέρια στο συγκεκριμένο ζήτημα. Επειδή για εμάς τα εργασιακά δεν είναι άλλη μία σελίδα στα κομματικά φυλλάδια αλλά πυρήνας της πολιτικής ιδεολογίας μας, από την αρχή πρώτοι χτυπήσαμε το καμπανάκι του κινδύνου για ότι θα ερχόταν και τελικά ήρθε το φθινόπωρο.

Ήδη από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού αναλάβαμε πρωτοβουλία διαλόγου και διαμορφώθηκε   ένα πλαίσιο θέσεων που αποδέχονται οι κοινωνικοί εταίροι για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων.

Όμως δυστυχώς το πρόβλημα είναι ότι έχουμε από τη μια τον ΣΥΡΙΖΑ που από τον απόλυτα καταγγελτικό  λόγο και τα μεγάλα λόγια άνοιξε ξανά το θέμα και από την άλλη  τη ΝΔ να βολεύεται που η δήθεν πρώτη φορά αριστερά κάνει τη …δουλειά. Εμείς έχουμε διατυπώσει δημόσια την καθαρή μας θέση.  Η λύση στα προβλήματα της χώρας μας δεν είναι  η εργασιακή ζούγκλα, η φτηνή εργασία. Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας δεν μπορεί να στηριχθεί σε νέα μείωση του κόστους εργασίας και περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Οι βασικές μας προτάσεις στοχεύουν στην ενίσχυση και καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και φυσικά στην απόκρουση των ελεύθερων ομαδικών απολύσεων και του περιβόητου “lockout”. Έχουν υποχρέωση να τις αξιοποιήσουν.

 

3. Δικαίως η κυβέρνηση έχει επενδύσει τόσα πολλά στο ζήτημα της διαχείρισης του χρέους;

Το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους είναι σημαντικό. Καθοριστικό για την δυνατότητα να καταφέρει η χώρα κάποια στιγμή να δανειστεί από τις αγορές και να γλυτώσει από την εξάρτηση και τα  μνημόνια. Η παράταξη μας έχει συμβάλει στην απομείωση του χρέους το 2012 αλλά και πρόσφατα με τις προσπάθειες που έχω καταβάλει υπέρ των Ελληνικών θέσεων προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές .

Είναι αναγκαία συνθήκη για ένα καλύτερο αύριο. Όμως δεν είναι από μόνη της  αρκετή. Μαζί με την όποια ρύθμιση του χρέους απαιτούνται μέτρα αναπτυξιακά, πνοή ζωής για την τελματωμένη μας οικονομία. Να σπάσουμε τον “φαύλο κύκλο” της ύφεσης. Ανάπτυξη βιώσιμη, αισθητή, όχι μόνο ως δημοσιονομικό στοιχείο αλλά ως δουλειά, ικανοποιητικό επίπεδο ζωής με αξιοπρέπεια για όλους.

Η Κυβέρνηση και το θέμα του χρέους το προσέγγισε  τυχοδιωκτικά,  με ψέματα και όρους  επικοινωνιακούς. Αφού συμφώνησαν και συνυπέγραψαν τον περασμένοι Μάιο την θέση Σόιμπλε ώστε η όποια ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα του χρέους να γίνει μετά το 2018, τώρα άρχισαν πάλι τους λεονταρισμούς. Με στόχο να εμφανίσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ήδη εφαρμοσθεί ως νέο μεγάλο Εθνικό Στόχο. Όπως και  την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή του 2015. Και αυτά με αντάλλαγμα νέα πρόσθετα μέτρα, νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ. Λοιπόν, το αστείο πρέπει να τελειώσει και μαζί και αυτή η Κυβέρνηση.

 

4. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να αποδυναμωθεί και άλλο μετά το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία;

Αυτά που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο, με την αυξανόμενη παγκόσμια αστάθεια, τις αιματηρές συγκρούσεις στην Μ. Ανατολή και τις πολιτικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική, δεν μπορεί παρά να προκαλούν ανησυχία. Η εκλογή Τραμπ, το δημοψήφισμα στην Μ. Βρετανία, η άνοδος ακραίων λαϊκιστικών και ακροδεξιών κομμάτων, φυσικά και προβληματίζουν.

Δεν αρκεί όμως ο προβληματισμός, είναι φανερό ότι πρέπει να υπάρξει δράση από τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις.

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι ώρα να υψώσει το ανάστημά της, να σεβαστεί την ιδεολογία, τις αξίες που υπηρετούμε διαχρονικά. Να σταματήσει να δίνει την εντύπωση ότι ταυτίζεται με την Ευρωπαϊκή δεξιά και τις συντηρητικές πολιτικές.

Πρέπει να βγούμε μπροστά. Να δουλέψουμε για να μπει ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας, τις ανισότητες και τη φτώχεια που έχει προκαλέσει η ασυδοσία των αγορών σε μια παγκοσμιοποίηση χωρίς κανόνες και πολιτική διεύθυνση. Και να διαμορφώσουμε μαζί μια νέα ριζοσπαστική ατζέντα για  την Ευρώπη. Με το βλέμμα στο μέλλον, σε μια Κοινωνία ανοικτή, ανεκτική, βαθιά δημοκρατική. Χωρίς διακρίσεις και ανθρώπους στο περιθώριο.

 

5. Κάνετε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Για ποιο λόγο τότε δεν ζητάτε εκλογές;

Σας υπενθυμίσω ότι είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ότι αυτή η κυβερνητική  «τερατογένεση» ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν μπορεί και πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατόν. Τις εκλογές δεν μπορούμε να τις επιβάλλουμε. Όμως οι εξελίξεις είναι φανερό ότι αργά ή γρήγορα οδηγούν σε αυτές.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή Κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την καθοριστική εκλογική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

 

6. Η μετεκλογική στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καθοριστεί με βάση τα προγραμματικά ζητήματα, τις ανάγκες της χώρας ή ακόμα και το τι συμφέρει το κόμμα σας;

Είμαστε η μόνη παράταξη που αποδεδειγμένα βάλαμε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Πληρώσαμε γι’ αυτό μεγάλο κόστος. Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν για εμάς αυτά τα διλλήματα.

Διεκδικούμε , όπως είπα πριν ,την ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σήμερα στην κοινωνία και αύριο στη Βουλή για να μπορέσουμε να είμαστε χρήσιμοι ξανά.  Με πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο ώστε να εφαρμοστεί η Εθνική γραμμή που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και να ανακάμψει.

Γιατί ο συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων  θα παίξει, όπως συμβαίνει πάντα, καθοριστικό ρόλο για το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές. Μια ισχυρή Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορέσει να επιβάλλει την αναγκαία εθνική συνεννόηση και τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης ευρείας στήριξης. Η χώρα χρειάζεται μια προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και μια νέα κοινωνική συμφωνία. Η διακριτή, αυτόνομη πορεία που ακολουθούμε αυτό το στόχο υπηρετεί.

Δεν «τσιμπάμε» στο ψεύτικο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Το φύγε εσύ να έρθω εγώ δεν δίνει λύσεις. Αρκετά κόστισε στη χώρα και στο λαό μας.

 

7. Το θέμα του διαλόγου με το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη έχει κλείσει οριστικά για εσάς;

Δεν έχει νόημα η ανακύκλωση αυτής της συζήτησης, έχει κουράσει πλέον τον κόσμο. Είναι γνωστό σε όλους το πώς έχουν τα πράγματα. Το μόνο θέμα που για μένα είναι διαρκώς ανοιχτό και με απασχολεί καθημερινά είναι η δύσκολη κατάσταση στη χώρα μας και τα κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα  πολλών συνανθρώπων μας. Αυτή την αγωνία αφουγκραζόμαστε και αναζητούμε λύσεις. Αυτό είναι για μένα η Πολιτική και σε αυτό αφιερώνω το ενδιαφέρον  και το χρόνο μου.

 

8. Η φόρμουλα της συνεργασίας με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου μπορεί να είναι στα πρότυπα της συμμαχίας με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις υπό την ομπρέλα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Προχωράμε με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουμε θέσει το πλαίσιο της αυτόνομης πορείας. Τέρμα οι Επιτροπές, τα φόρουμ, η εσωστρέφεια και οι ομφαλοσκοπήσεις. Όποιος αποδέχεται αυτό το πλαίσιο και κινείται ιδεολογικά στο χώρο της Κεντροαριστεράς είναι καλοδεχούμενος με ίσους όρους.

 

9. Υπάρχει εντέλει «θέμα Βενιζέλου» για εσάς; Σας απασχολεί-ενοχλεί το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσω του ekyklos διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα;

Αγωνίζομαι σταθερά για την ενότητα της παράταξης. Δεν μας ταιριάζει η εσωστρέφεια, η δύναμή μας είναι οι πολίτες. Εκεί ρίχνουμε το βάρος, ξανασυναντιόμαστε με την κοινωνία, ξαναβρίσκουμε όλοι τον εαυτό μας. Τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα είναι θετικά, το διαπιστώνω εξάλλου σε όλες τις περιοδείες που κάνω μαζί με τα στελέχη μας στη χώρα. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα είναι ενωμένη και συμπαγής και ασκεί σήμερα στη Βουλή την πιο ουσιαστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Η οργάνωσή μας πανελλαδικά παίρνει τα πάνω της ,με νέα πρόσωπα , νέα στην ηλικία, νέα στην πολιτική με τη στήριξη και των παλιών και έμπειρων στελεχών. Στήνουμε τα νέα δίκτυα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην κοινωνία.  Επιδιώκουμε να συναντηθούμε ξανά με κάθε προοδευτικό πολίτη και ιδιαίτερα με τον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και  νοιώθει προδομένος. Δεν θα εκχωρήσουμε τη δημοκρατική παράταξη στον κ.Τσίπρα.

 

10. Έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα για τον κ. Λαλιώτη. Αναρωτιέμαι, ποιος είναι σήμερα ο ρόλος του, πέραν του ότι αποτελεί ιστορικό στέλεχος του κόμματός σας;

Έχουν γραφτεί πολλά και διάφορα που δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια, κατασκευασμένα φανταστικά σενάρια. Είναι φανερό ότι η αυτόνομη πορεία και η ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενοχλεί. Ο Κώστας Λαλιώτης είναι ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει την παράταξη, έχει πολιτική άποψη και γνώμη και έχει το δικαίωμα να την εκφράζει. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη πορεύονται με βάση τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων.

 

11. Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για τη συνθήκη της Λοζάνης και την διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ανησυχείτε για τα εθνικά μας θέματα;

 

Είναι βέβαιο ότι η στάση του κ. Ερντογάν απειλεί την Ειρήνη και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Τόσο  με τις δηλώσεις του , όσο και τις εξαγγελίες νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων απειλεί την εθνική μας ασφάλεια.

Επιβάλλεται ψυχραιμία  και αποφασιστικότητα.  Να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απειλές με σχεδιασμό και ουσιαστικές ενέργειες.

Όσον αφορά το Κυπριακό, στηρίζουμε  την προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης λύσης στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς  και την προσπάθεια  του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου,  για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό. Υπενθυμίζουμε τέλος την πάγια αρχή μας «ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα σταθερά στηρίζει τις υπεύθυνες αποφάσεις της Λευκωσίας».Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει περιθωριοποιήσει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό, περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές πλαίσιο, έχοντας απολέσει ερείσματα και συμμάχους με την ανερμάτιστη πολιτική της, με παλινωδίες και  άστοχες κινήσεις.           

Από την πλευρά της η Ν.Δ. επανέρχεται σε μια εξόχως πατριδοκαπηλική προσέγγιση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη  παραμένει αταλάντευτα  προσηλωμένη στη σταθερή πατριωτική προσέγγιση, της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, των Ευρωπαϊκών αξιών, συνεργασίας και διαλόγου.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή