Όταν η σύζυγος μας απατά, δεν είναι λύση το να σκοτώσουμε τον εραστή !γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Όταν η σύζυγος μας απατά,  δεν είναι λύση το να  σκοτώσουμε τον εραστή !γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης


Γράφει ο  ΝΤΑΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ,
Διεύθυνση Σπουδών των φροντιστηρίων  «Πρόταση»

Οι απόψεις του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Τις έχει διατυπώσει πολλές φορές, ακόμα και σε συνέδριο φροντιστών. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, είναι εκ προοιμίου σεβαστές. Δεν είναι άλλωστε αυτές το θέμα μας.

Το θέμα το άνοιξε η Μάρνυ Παπαματθαίου στο ΒΗΜΑ, παρουσιάζοντας το πεντασέλιδο κείμενο που έστειλε το υπουργείο προς τον ΟΟΣΑ και τους «θεσμούς». Σε αυτό λοιπόν αναφέρεται: «Το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων που ισχύει στη χώρα μας έχει κερδίσει την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας ως διαφανές και αντικειμενικό. Παρ΄ όλα αυτά, το σύστημα αυτό έχει εξαντλήσει όλες τις ευεργετικές του δυνατότητες, αφού δεν μπορεί αξιόπιστα να διαβεβαιώσει ότι οι νέοι μας μπορούν να σπουδάσουν αυτό ακριβώς που διάλεξαν».
Από εδώ αρχίζει ο λαϊκισμός και σε αντίθεση με τις απόψεις του πανεπιστημιακού Γαβρόγλου, δεν μπορεί να γίνει δεκτός, για τον υπουργό Γαβρόγλου. Δηλαδή κύριε υπουργέ θέλετε να μας πείτε ότι εσείς μπορείτε να ικανοποιήσετε την ανάγκη κάθε υποψήφιου «να σπουδάσει αυτό ακριβώς που διάλεξε»; Μπορείτε δηλαδή να εκπαιδεύσετε 10 χιλιάδες Ηλεκτρολόγους Μηχανολόγους στο Πολυτεχνείο, 20 χιλιάδες γιατρούς και άλλους τόσους νομικούς; Ενημερωτικά, τόση θα είναι η ζήτηση για αυτές μόνο τις σχολές. Ίσως και περισσότερη. Έχετε ή μπορείτε σύντομα να έχετε την υλικοτεχνική υποδομή, το προσωπικό και τους οικονομικούς πόρους για να το κάνετε; Αν όχι γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο και καλλιεργείτε ελπίδες;
Μήπως άλλους στόχους έχετε και μας ρίχνετε στάχτη στα μάτια; Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι «το θέμα της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων αποτελεί μία απόφαση ειλημμένη, η οποία άλλωστε θα βοηθήσει το κράτος και το υπουργείο Παιδείας να κάνει οικονομία πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως», ενώ πλέον αναζητείται απλώς ο τρόπος. Μάλιστα. Δηλαδή θα καταργήσετε ένα από τα ελάχιστα συστήματα στη χώρα μας το οποίο είναι «διαφανές και αντικειμενικό» για να κάνετε οικονομία; Μιλάτε σοβαρά;;;
Πετάτε πάλι το ίδιο χιλιοπεταμένο καρότο στους γονείς. «Θα καταργήσουμε έτσι και τα φροντιστήρια». Όλοι ξέρουμε σε αυτόν τον τόπο ότι τα φροντιστήρια υπάρχουν γιατί τα σχολεία είναι ανεπαρκή. Έχουν απορρυθμιστεί και το μόνο που έχει απομείνει είναι ο «πατριωτισμός» των εκπαιδευτικών. Όσων μπορούν και όσων αντέχουν ακόμα. Τί κάνετε εσείς για να στηρίξετε τα δημόσια σχολεία; Μήπως τις Β’ και Γ’ αναθέσεις με τις οποίες βάζετε τους εκπαιδευτικούς οποιασδήποτε ειδικότητας να διδάξουν οποιοδήποτε μάθημα; Aναγκάζοντάς τους να διδάξουν μαθήματα για τα οποία δεν είναι προετοιμασμένοι, περιμένετε να μην πάνε τα παιδιά στα φροντιστήρια;

ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΩ ΠΟΛΛΩ
Τα φροντιστήρια δεν είναι παραπαιδεία. Είναι παράλληλη παιδεία. Στοχευμένου έργου.  Αποστολή τους είναι η προετοιμασία για όποια μορφή εξετάσεων. Και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι διεθνής θεσμός. Σε άλλες χώρες είναι πολύ περισσότερο ανεπτυγμένα. Στη δικιά μας απολαμβάνουν της πλήρους εμπιστοσύνης μαθητών και γονιών. Και της αγάπης τους…
Το καρότο «χτυπάμε την παραπαιδεία» από την πολλή χρήση που έχουν κάνει όλοι οι προκάτοχοί σας έχει οξειδωθεί. Έχει χάσει όλα τα «ζουμερά» συστατικά του. Τώρα το πασπαλίζετε και με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όχι των φροντιστηρίων, γιατί αυτά είναι νόμιμες επιχειρήσεις και φορολογούνται άγρια ενώ οι έλεγχοι από Εφορία, ΣΔΟΕ, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας και λοιπούς κρατικούς φορείς είναι τακτικοί. Θα πατάξετε, λέει το άλλο κείμενο που είχατε συντάξει ως πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, τη φοροδιαφυγή που υπάρχει στα «μαύρα» ιδιαίτερα.
ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ
ΤΑ «ΜΑΥΡΑ» ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ
Αυτά που γίνονται από φοιτητές, από άνεργους πτυχιούχους κι από όποιον αναζητά μία προσωρινή λύση στο πρόβλημα διαβίωσής του μέχρι να βρει μία «κανονική» δουλειά. Σε αυτά δεν απαιτούνται ούτε άδειες εξάσκησης επαγγέλματος, ούτε κάρτες πρόσληψης, όπως έχουν οι καθηγητές των φροντιστηρίων και το πτυχίο δεν είναι πάντα προϋπόθεση. Για σεμινάρια διδακτικής ανά αντικείμενο, όπως περνάνε οι καθηγητές των φροντιστηρίων ούτε λόγος από τους «κάνω όλα τα μαθήματα σε προσιτές τιμές». Αυτά που γίνονται από «ντελιβεράδες» της γνώσης σε τιμές «Black Friday».  
«Σταδιακή συρρίκνωση μιας δραστηριότητας η οποία από τη μια πλευρά αποτελεί διέξοδο απασχόλησης αλλά ταυτόχρονα (μέσω κυρίως των ιδιαιτέρων μαθημάτων) είναι προνομιακό πεδίο παραοικονομίας και πιθανής συναλλαγής», έχετε βάλει ως στόχο. Για πείτε μας λοιπόν, κι εσείς και οι προκάτοχοί σας, πόσες καταγγελίες για «μαύρα» ιδιαίτερα έχετε διερευνήσει; Πόσους έχετε συλλάβει, πόσοι έχουν τιμωρηθεί; Κανένας ε; Γιατί; Ξέρετε πόσα χρήματα μπορούν να μπουν στα δημόσια ταμεία; Πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε κατάργηση οποιωνδήποτε εξετάσεων !
Τέτοιο κρεσέντο κρατισμού θα το δεχόμασταν ως άποψη, εάν τη διατυπώνατε ως πανεπιστημιακός.  Όταν την εκφέρετε όμως ως Υπουργός Παιδείας αυτής της κυβέρνησης, ακούγεται ως ειρωνεία. Είναι προκλητικό, κύριε Γαβρόγλου, υπουργός της κυβέρνησης που έχει ξεπουλήσει τα πάντα σε αυτή τη χώρα, το νερό, το ρεύμα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις παραλίες μας και τόσα άλλα δημόσια αγαθά, να κόπτεται για τον περιορισμό της ιδιωτικής παιδείας. Έχετε την ίδια ευαισθησία, ως μέλος της κυβέρνησης, ώστε να πατάξετε και την ιδιωτική Υγεία; Θέλετε για παράδειγμα να κλείσετε και τα ιδιωτικά ιατρεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια κλπ; Ή μήπως από τις κρατικές παροχές στον τομές της υγείας είστε ευχαριστημένος;
Δεν λαϊκίζουμε κι εμείς, με τη σειρά μας. Σας κάνουμε μία ρητορική ερώτηση, μήπως και προσγειωθείτε στην απλή λογική που έχει όλη η υπόλοιπη κοινωνία. Εάν το ασφαλιστικό μου ταμείο δεν με ικανοποιεί τότε θα πάω σε ιδιωτικό ιατρείο. Εάν το δημόσιο σχολείο δεν ικανοποιεί τότε ο κάθε γονιός που μπορεί, θα στείλει το παιδί του και στο φροντιστήριο και οπουδήποτε αλλού. Είτε με πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις, είτε με Τράπεζα Θεμάτων, είτε με όποιες άλλες εξετάσεις, το πρόβλημά σας είναι οι αδυναμίες του δημόσιου σχολείου κι όχι πώς θα κλείσετε τα ιδιωτικά σχολεία ή τα φροντιστήρια.
Γενικότερα, εάν η(ο) σύζυγός μας απατά, το πρόβλημα το έχουμε μαζί του και μαζί πρέπει να το λύσουμε. Δεν είναι λύση το να σκοτώσουμε τον εραστή ή την ερωμένη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή