ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς: ΠΑΛΜΟ

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς: ΠΑΛΜΟ

Κύριε
Διευθυντά,
Στον Παλμογράφο της 2.12.16, κάτω από τον τίτλο «Έχουμε πλεονάζον, ας πάρουμε και μόνιμους», αναφερθήκατε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 29.11.16, όπου ο Δήμαρχος απέσυρε θέμα σχετικό με την ανάθεση της καθαριότητας του ΠΑΛΑΙ σε ιδιωτική εταιρεία, μετά την αντίδραση του Σωματείου των εργαζομένων που ζήτησε «κάλυψη υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό».
 
Ταυτόχρονα σταθήκατε σε προηγούμενη δήλωση του κ. Δήμαρχου ότι έχει διπλάσιο αριθμό εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και διερωτηθήκατε: «Γιατί ,λοιπόν, κύριοι, να προσλάβετε κι άλλο προσωπικό αφού υπάρχει, κατά δήλωση του Δήμαρχου, διπλάσιο προσωπικό; Γιατί δεν κάνετε καλύτερη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού;»
Σε ποιους απευθύνεστε για «καλύτερη διαχείριση»; Στους ίδιους τους εργαζόμενους; Μήπως αυτή η αρμοδιότητα και ευθύνη ανήκει στη Διοίκηση (management), δηλαδή στους αξιωματούχους του Δήμου και στον Δήμαρχο που τους ορίζει;
Μήπως αυτή η ευθύνη ανατρέχει στο χρόνο κατάρτισης του ψηφοδέλτιου από το οποίο προκύπτουν οι αξιωματούχοι (αντιδήμαρχοι, πρόεδροι…);
Σου θυμίζω ότι, στο Γαλάτσι, την προεκλογική περίοδο, όλοι ασχολούνται με το πρόσωπο που θα κερδίσει τις εκλογές κι όχι με το συνδυασμό που θα διοικήσει αποτελεσματικά ένα Δήμο, ακυβέρνητο έδώ και αρκετές τετραετίες.   
Βρίσκεις ότι, στο Δημαρχοκεντρικό σύστημα, ένας Δήμος μπορεί να διοικηθεί αποτελεσματικά από έναν και μόνο Δήμαρχο, όσο «καλό παιδί» κι αν είναι, και από τους αναπόφευκτους χειροκροτητές του;
Τέλος, θυμίζω ότι «Διοίκηση» δηλαδή κατεύθυνση, καθοδήγηση και έλεγχος του προσωπικού, είναι έργο ιδιαίτερα σοβαρό και επίπονο, δημιουργεί δυσαρέσκεια και συγκρούσεις με παγιωμένες νοοτροπίες – καταστάσεις και γι’ αυτό το λόγο η πολιτεία έχει θεσπίσει στους Δήμους την πολύ σημαντική θέση του Γενικού Γραμματέα  («μικρού Δήμαρχου»). Ρώτα και τον Νέστορα που βίωσε τις ευθύνες αυτού του ρόλου. Είδες πουθενά να ξεπροβάλει στη δημοτική ζωή ο διορισμένος στο Δήμο Γαλατσίου, Γενικός Γραμματέας; Γιατί άραγε;
Μετ’ εξαίρετης τιμής και υπολήψεως,
ΙΚΑΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γαλάτσι 5.12.2016
– ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Προφανώς, αγαπητέ Ίκαρε, απευθυνόμουν στη διοίκηση του Δήμου και πρωτίστως στο Δήμαρχο ως επικεφαλής της διοικητικής πυραμίδας. Αυτός έχει τον πρώτο λόγο στα της διοίκησης, αυτός κρατά το τιμόνι, αυτός πιστώνεται τα θετικά, αυτός χρεώνεται τα αρνητικά. Το σύστημα διοίκησης των δήμων, όπως εσύ αναφέρεις, είναι δημαρχοκεντρικό. Αυτό όμως ούτε δίνει άλλοθι, αλλά ούτε απαλλάσσει των ευθυνών τους τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Μεταξύ αυτών εγώ θα εντάξω και το Σωματείο των Εργαζομένων στο Δήμο, το οποίο εκτός από το θεσμοθετημένο ρόλο της προάσπισης των συμφερόντων των μελών του, θα πρέπει, κατ’ εμέ, να είναι και σύμβουλος του εκάστοτε δημάρχου για τη σωστή διαχείριση και την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν.
Για το λόγο αυτό ήταν άτοπη η θέση του για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα τη στιγμή που υπάρχει πλεονάζον.
Ως προς την αποτελεσματικότητα τώρα των μελών της διοίκησης: Κανένας επικεφαλής παράταξης δεν είναι σε θέση προεκλογικά να κρίνει με σιγουριά ποιοί από τους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του θα ανταποκριθούν επαρκώς στο ρόλο τους όταν εκλεγούν και ποιοί όχι.
Τέλος, θα συμφωνήσω μαζί σου ότι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα είναι πολύ σημαντικός για το δήμο. Ο σημερινός Γ.Γ. είναι ο δεύτερος κατά σειρά στο Δήμο Γαλατσίου, μετά την πράγματι επιτυχημένη θητεία του Ν. Χατζούδη επί δημαρχίας Θ. Τούντα. Ο απολογισμός των πεπραγμένων του θα γίνει από εμάς αλλά με τον νέο χρόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή