ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ:«Σώβρακα και φανέλες»

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ:«Σώβρακα και φανέλες»
Στο φύλλο του «ΠΑΛΜΟΥ» στις 9/12 και σε αυτή εδώ τη στήλη έγραψα το παρακάτω σχόλιο σχετικά με την ομόφωνη απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο να επιχορηγηθεί με 2.100 ευρώ η ποδοσφαιρική ομάδα του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Γαλατσίου.

«Παιδιά, ας με ενημερώσει κάποιος διότι ομολογώ ότι δεν το γνώριζα, ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Γαλατσίου διαθέτει και ποδοσφαιρική ομάδα.
»Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία αναφορά στα αθλητικά του “Παλμού” γιατί είχαμε άγνοια. Ας μας πει κάποιος, ποιά είναι η ομάδα, σε ποιο πρωτάθλημα συμμετέχει, ποιοί είναι οι ποδοσφαιριστές γιατί ποτέ δεν ξέρετε… μπορεί ανάμεσά τους να υπάρχουν και κάποια ταλέντα και μέσα από την δημοσιότητα να έχουν καλύτερη τύχη.
»Και ας ενημερωθούμε εμείς και μαζί με εμάς ο κόσμος του Γαλατσίου, τα 2.100 ευρώ που ψήφισε προς ενίσχυση του Σωματείου, ομόφωνα μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο, θα χρησιμοποιηθούν για σώβρακα και φανέλες;»
Μετά από περίπου 2 εβδομάδες έλαβα επιστολή 460 λέξεων ως απάντηση στο σχόλιο από το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο και την οποία επιστολή θα διαβάσετε στη σελ. 15.
Αναφέρω το χρόνο των 2 εβδομάδων για να δείξω ότι είναι μια απάντηση όχι εν θερμώ, η οποία θα δικαιολογούσε ίσως κάποιες υπερβολές. Αυτό το οποίο προκαλεί πολλά ερωτηματικά και μεγάλη έκπληξη, όχι μόνο σε μένα αλλά και σε όποιον διαβάσει την επιστολή αυτή του Σωματείου, είναι το άκρως εμφυλιοπολεμικό ύφος της.
Οι λέξεις «μίσος», «ένταση», «χλευασμός», «έχθρα», «εμπάθεια», «αναγλησία», είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι συντάκτες της επιστολής. Και όλα αυτά για να απαντήσουν σ’ένα σχόλιο του «Παλμογράφου» που όσοι τον διαβάζουν εδώ και 25 χρόνια γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των σχολίων εμπεριέχει και χιουμοριστικά στοιχεία.
Ας περάσουμε όμως τώρα στο κυρίως μενού της επιστολής.
Κατ’αρχάς φίλοι μου όποιος από εσάς έχει παίξει έστω και μία φορά μπάλα ή έχει ασχοληθεί έστω λίγο με το ποδόσφαιρο, θα γνωριζε ότι η φράση «σώβρακα και φανέλες» είναι αυτή που συναντάς μπροστά σου σ’όλους τους ποδοσφαιρικούς διαλόγους. Δεν έχετε ακούσει ποτέ τη φράση «τους πήρανε τα σώβρακα;» ή το τραγούδι του Τζίμι Πανούση που μιλάει για «σώβρακα και φανέλες»; Γιατί λοιπόν, σας ενόχλησε τόσο πολύ ένα δικό μου σχόλιο; Από πού προκύπτει, κύριοι, ότι εγώ παράγω μίσος μεταξύ των δημοτών και εσάς; Μάλλον είστε πολύ νέοι  και δεν γνωρίζετε ούτε παρακολουθείτε τι γράφει ο «Παλμός» εδώ και 25 χρόνια.
Ο ρόλος ο δικός μας – κι αυτό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια – είναι να σχολιάζουμε και να κάνουμε κριτική στα κακώς κείμενα και να επικροτούμε ό,τι καλό γίνεται από οποιαδήποτε πλευρά είτε των εργαζομένων είτε της διοίκησης του Δήμου. Αν ανατρέξετε στα φύλλα του «Παλμού» των προηγούμενων χρόνων, θα διαπιστώστε την αλήθεια των λεγομένων μου. Ποιό είναι αλήθεια το σημείο του σχολίου το οποιο δημιούργησε, όπως λέτε, έχθρα ανάμεσα σε εσάς και τους δημότες; Μάλλον διακατέχεστε, όχι οι εργαζόμενοι του Δήμου, αλλά αυτοί που συνέταξαν και υπέγραψαν την επιστολή από το σύνδρομο της καταδίωξης.
Ήταν αρκετή ως απάντηση η παράγραφος της επιστολής η οποία αναφέρει ότι το Σωματείο σας έχει το δικαίωμα επιχορήγησης από το δήμο. Ναι, ο νόμος 3463/2006 στο άρθρο 202 αναφέρει ότι: «Με απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου είναι δυνατή η παροχή χρηματικών επιχοργηγήσεων σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου περιλαμβανομένων και των εκκλησιαστικών, σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους που έχουν την έδρα τους εντός των διοκητικών ορίων του Δήμου ή της Κοινότητας, σε τοπικά παραρτήματα οργανώσεων πανελλήνιας δράσης που αναπτύσσουν κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, καθώς και σε πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στους οικείους Δήμους ή Κοινότητες για την πραγματοποίηση κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.»
Κατ’αρχάς ο νόμος λέει ότι είναι δυνατή η επιχορήγηση και όχι υποχρεωτική. Και δεύτερον, ειλικρινά δεν γνωρίζω πού εντάσσονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες: στις κοινωνικές ή πολιτιστικές εκδηλώσεις;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή