Τρομοκρατηθείτε!

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τρομοκρατηθείτε!
Ντόναλντ Τραμπ συνέδεσε τη επίθεση στο Βερολίνο με «ισλαμιστές τρομοκράτες» πριν την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής αστυνομίας για το ποιος ευθύνεται. Ακόμα δεν είχε ταυτοποιηθεί ο δράστης και ο Τραμπ ήξερε. Σε ξεχωριστό μήνυμά του στο Twitter, σημείωσε ότι η επίθεση αυτή μαζί με άλλες στη Τουρκία και την Ελβετία δείχνουν ότι «τα πράγματα απλώς χειροτερεύουν. Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης!».

Τα αιματηρά γεγονότα που συμβαίνουν με ένταση σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις παρουσιάζονται πλέον ως μία συντονισμένη επίθεση εναντίον της Ευρώπης. Συνολικά της Ευρώπης. Όχι εναντίον συγκεκριμένων χωρών ή κυβερνήσεων. Εναντίον όλης της Ευρώπης. Το γεγονός βέβαια ότι δεν γίνονται τέτοιες επιθέσεις στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Κύπρο ή την Ιταλία δεν μπαίνει κανένας στον κόπο να το αναλύσει. Δεν βολεύει στην εξαγωγή του προηγούμενου συμπεράσματος.
Από κοντά και οι Βρετανοί, ως συνήθως. Συνεταιράκια, παγκοσμίως. Δημοσίευση: «Μία σειρά συνομωσιών για τρομοκρατικές επιθέσεις σε χριστουγεννιάτικες αγορές και εμπορικά κέντρα ανά την Ευρώπη κατά την περίοδο των εορτών πιστεύουν ότι έχουν αποτρέψει οι αρμόδιες εθνικές αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent. Οι πηγές ασφαλείας της βρετανικής εφημερίδας αναφέρουν πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών για απειλές που συνδέονταν με το ISIS.
Στη Βρετανία η προ δέκα ημερών σύλληψη πέντε ανδρών στην κεντρική Αγγλία και μίας γυναίκας στο Λονδίνο πιστεύεται ότι απέτρεψε σχέδιο επίθεσης σε ένα ή περισσότερα εμπορικά κέντρα κατά την περίοδο των εορτών.
«Επικείμενη επίθεση υπό την καθοδήγηση διοικητή του ISIS» φέρονται να σχεδίαζαν και οι προ μηνός συλληφθέντες σε Μασσαλία και Στρασβούργο, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Στόχος τους πιστεύεται ότι θα μπορούσε να είναι η χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου που συγκεντρώνει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια επισκέπτες. Στη σύλληψη δέκα νεαρών ανδρών προέβησαν την περασμένη εβδομάδα και οι βελγικές αρχές, κατηγορώντας τους ότι σχεδίαζαν επίθεση σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.
Γαλλία: Εκκενώνεται εμπορικό κέντρο και χριστουγεννιάτικη αγορά στην πόλη Μέτς. Γαλλικά μέσα αναφέρουν πως στο σημείο έχει εντοπιστεί ύποπτο όχημα εντός.
Η βελγική αστυνομία βρήκε και εξουδετέρωσε έναν πιθανό εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε μία τσάντα που εντοπίστηκε έξω από κτίριο, όπου εδρεύει ένας τουρκικός πολιτιστικός σύλλογος στις Βρυξέλλες.
Το Reuters, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, αναφέρει πως ο δράστης της επίθεσης έξω από ισλαμικό κέντρο στη Ζυρίχη από το οποίο τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, είναι 24 ετών Ελβετός πολίτης.
Σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση εντελώς νέου τύπου προέβησαν οι γαλλικές αρχές στις 20 Νοεμβρίου, συλλαμβάνοντας τέσσερις άνδρες που δεν είχαν εμφανίσει κανένα σημάδι ριζοσπαστικοποίησης, ζώντας αντιθέτως ως «καθημερινοί άνθρωποι» μακριά από το περιθώριο. Συγκεκριμένα, παρότι και οι τέσσερις άνδρες ήταν κάτοικοι μιας ήρεμης προαστιακής γειτονιάς του Στρασβούργου, εργάζονταν, είχαν αξιοπρεπείς μισθούς και δεν είχαν ποτέ εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μία φυλακή λίγο έξω από το Παρίσι, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για οργάνωση τρομοκρατικού χτυπήματος.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις συλλήψεων επίδοξων τρομοκρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η «κανονικότητα» των συλληφθέντων που έχει σοκάρει τις Αρχές και τους κατοίκους της πόλης, και όχι η εμφανής θρησκευτική τους ριζοσπαστικοποίηση. «Τώρα η απειλή μπορεί να έρθει από οπουδήποτε», δήλωσε ο Ολιβιέ Μπιτζ, αντιδήμαρχος του Στρασβούργου και υπεύθυνος για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης στην πόλη, τονίζοντας ότι αυτό είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικό για τη γαλλική κοινωνία.
«Τώρα η απειλή μπορεί να έρθει από οπουδήποτε», είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Ή όπως είπε και ο Τραμπ «Ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης!».
Ο Άσαντ της Συρίας είναι ένας μονάρχης. Ελευθερία και δημοκρατία δεν υπάρχει. Δεν είναι όμως και ο χειρότερος δικτάτορας στον πλανήτη. Τα διπλανά αραβικά καθεστώτα είναι πολύ πιό καταπιεστικά. Όμως στόχος είναι ο Άσαντ και η Συρία κι όχι π.χ. η Σαουδική Αραβία. Γιατί έκανε ένα λάθος. Είναι πιστός σύμμαχος των Ρώσων και στη χώρα του υπάρχει η μοναδική ρωσική βάση της Μεσογείου. Αυτό δεν βόλευε τα σχέδια ούτε των Αμερικανών ούτε και των αδερφών Ισραηλινών. Είναι επίσης «αγκάθι» στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας αλλά αποτελεί και κακό παράδειγμα για όλα τα αραβικά απολυταρχικά καθεστώτα. Γιατί είχε χτίσει μια χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο με ανεξιθρησκεία και κοντά στα δυτικά πρότυπα.
Ο ISIS, που έκανε όλη τη «βρώμικη δουλειά» των Δυτικών στην περιοχή, ανέλαβε την ευθύνη να τον ρίξει. Εξοπλίστηκε από Αμερικανούς και Γάλλους, εκπαιδεύτηκε στο Τουρκικό έδαφος και εδώ και έξι  χρόνια η Συρία ισοπεδώνεται. Μάταια ο Άσαντ προειδοποιούσε το Ολάντ πέρυσι, μετά την αιματηρή επίθεση στο Charlie Hedbo :
«Η Γαλλία γνώρισε αυτό που εμείς στη Συρία ζούμε επί 5 χρόνια. Η υπόθεση δεν αφορά ονόματα, ή από που έφθασαν αυτοί στη Γαλλία. Είχαμε ήδη προειδοποιήσει, πριν από 3 ολόκληρα χρόνια, γι’ αυτό που συμβαίνει σ’ εμάς και θα συνέβαινε και στην Ευρώπη. Είχαμε τονίσει να μην  παίζουν μ’ αυτό που συμβαίνει στη Συρία, γιατί οι συνέπειες θα είχαν αντανάκλαση σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Όμως, οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Τέλος, δεν κατανόησαν, δεν έμαθαν ούτε από ότι συνέβη στην αρχή αυτής της χρονιάς στο Charlie Hebdo. Το γεγονός του ότι διακηρύττουν πως είναι εναντίον της τρομοκρατίας, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Πρέπει να πολεμήσουν την τρομοκρατία. Να ακολουθήσουν τις δίκαιες πολιτικές.»
Στις 18 Ιούνη του 2014, για μία ακόμη φορά ο Άσαντ είχε επισημάνει: «Η Δύση κι οι Χώρες που υποστηρίζουν τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία στη Συρία και τη Μέση Ανατολή, θα κάνουν τους λογαριασμούς τους μ’ αυτή την απειλή που αναπτυσσόμενη θα κτυπήσει όλους κι ιδιαίτερα τις χώρες που υποστήριξαν την τρομοκρατία και της επέτρεψαν ν’ αναπτυχθεί».
Και παλιότερα ο Άσαντ, τις ώρες που ο λαός της Συρίας δεχόταν τις επιθέσεις των φονιάδων μισθοφόρων της «πολιτισμένης» δύσης, τονίζει απευθυνόμενος στους «ηγέτες» της Δύσης (Αύγουστος του 2013): «Μπορείτε τώρα με σιγουριά να έχετε κοινή δράση με τους τρομοκράτες, να τους χρησιμοποιείται ως χαρτί πίεσης, σκεπτόμενοι ότι τους έχετε στην τσέπη σας. Όμως, αυτοί είναι σαν ένας σκορπιός. Τώρα ή αργότερα θα σας δαγκώσουν, ή στην πρώτη ευκαιρία».
Πολύ αργά για δάκρυα …

Πήγαινε στην κορυφή