Σταύρος Θεοδωράκης:Που πάνε τα λεφτά του ΕΣΠΑ

Ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο facebook για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

«Να δώσουμε λεφτά για νέα πολυτελή ξενοδοχεία στην Ελλάδα ή να ενισχύσουμε μικρότερες προσπάθειες καινοτομίας και ανάπτυξης;», ήταν το ρητορικό ερώτημα της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου που έχει την ευθύνη και του ΕΣΠΑ. Η χώρα έχει ανάγκη από κεντρικό σχεδιασμό έτσι ώστε οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι να εντάσσονται σε ένα πλάνο περιφερειακής ανάπτυξης με αρχή, μέση και τέλος. Και εκεί να ενισχύονται εκατοντάδες μικρές και λιγότερο μικρές πρωτοβουλίες για να βρει διέξοδο και η δημιουργικότητα χιλιάδων νέων που αυτή τη στιγμή μεταναστεύουν. 

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για πρώην και νυν υπουργούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να «κρύβουν» πόσα έργα έγιναν και γίνονται από την ΕΕ στην Ελλάδα. Τα 24 σχολεία που χτίστηκαν στην Πεντέλη… Το εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών στην Κοζάνη που έκανε την πόλη παράδειγμα στην Ευρώπη ενώ η Πελοπόννησος συνεχίζει να εισπράττει πρόστιμα… «Τα πανεπιστήμιά μας επιβιώνουν χάρη στα ευρωπαϊκά προγράμματα», επεσήμανε ο Γιώργης Γραμματικάκης που ήταν παρών στη συνάντηση για να δώσει αφορμή στην κυρία Κρέτσου να «θυμηθεί» υπουργούς που αγνοούν ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης θα κατασκευαστεί κυρίως με ευρωπαϊκά κονδύλια. Γιατί λοιπόν παρά τα δισεκατομμύρια που παίρνουμε, η Ελλάδα έχει ακόμη φτωχούς ανθρώπους; «Παιδιά που κάνουν τρεις ώρες στην κοιλάδα του Αχελώου για να πάνε στο σχολείο ενώ αλλού βλέπεις μόνο πλούτο και πολυτέλεια», όπως επισήμανε η ενημερωμένη κυρία Κρέτσου.
Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν σχεδίασαν ποτέ ένα εθνικό πρόγραμμα συνοχής που θα έδινε αποτελεσματικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Και τα κονδύλια δεν ήταν ποτέ αναλογικά κατανεμημένα σε έργα που θα βοηθούσαν φτωχούς και ανέργους.
Υπάρχει όμως χρόνος και χρήματα για να διορθώσουμε την αδικία ή είναι πια αργά;
Αυτό συμφωνήσαμε με την κυρία Κρέτσου να το συζητήσουμε στις αρχές Απριλίου στην Θεσσαλονίκη. Σε μια ημερίδα που θα διοργανώσουμε με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Εκεί θα μιλήσουμε και για τον μεγάλο φταίχτη που επέτρεψε στα χρόνια της κρίσης οι ανισότητες να μεγαλώνουν αντί να αμβλύνονται.


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή