Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες ζητά η ΕΝΠΕ


Να ανασταλούν οι διαδικασίες για τους δασικούς χάρτες για το χρονικό διάστηµα που θα απαιτηθεί µέχρι να λυθούν τα προβλήµατα τα οποία έχουν ανακύψει, ζητεί το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) µε οµόφωνη απόφασή του.

Μετά από εισηγήσεις του Γενικού Γραµµατέα της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριµάνη και του µέλους του ∆Σ, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη και τις παρεµβάσεις του µέλους του ∆Σ κ. Ν. Πατσαρίνου και του µέλους του Εποπτικού Συµβουλίου κ. Π. Φιλίπ- που, το ∆Σ της ΕΝΠΕ ζητεί κατεπείγουσα συνάντηση µε τον Πρωθυ- πουργό κ. Α. Τσίπρα µε τη συµµετοχή των συναρµοδίων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφί- µων, µε τους Αρχηγούς όλων των πολιτικών κοµµάτων και τους Βου- λευτές δια του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση.

Το ∆Σ της ΕΝΠΕ θεωρεί ότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών παράγει αποτελέσµατα µη αναστρέψιµα και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα οδηγήσει στην διάλυση της αγροτικής παραγωγής της χώρας και θα επιφέρει πολυεπίπεδες στρεβλώσεις στην οικο- νοµία, την κοινωνία, τις υποδοµές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιοµηχανία και τον τουρισµό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η χώρα µας κινδυνεύει να της επιβλη- θούν από την ΕΕ σηµαντικότατες δηµοσιονοµικές διορθώσεις και δεκάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι αφ’ ενός να κληθούν να επιστρέψουν επιδο- τήσεις που έλαβαν κι αφ’ ετέρου να δια- κοπεί εντελώς η καταβολή ενισχύσεων.

Το ∆Σ της ΕΝΠΕ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί την κατάρτιση των δασικών χαρτών «σηµαντικό έργο, που αποτελεί για δεκαετίες επιδιωκόµενο στόχο της Ελληνικής Πολιτείας και το οποίο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης θεωρούν ανα- γκαίο να ολοκληρωθεί. ∆υστυχώς, όµως, αν και πρόκειται για ζήτηµα µείζο- νος σηµασίας, προχειρότητες, έλλειψη σχεδιασµού, “δήθεν βιασύνη”, αγκυλώσεις και εµµονές, “σχεδίαση επί χάρτου”, χωρίς γνώση των περιο- χών, χωρίς τη διενέργεια αυτοψιών που είναι αναγκαίες, χωρίς προηγούµενη και αναγκαία κύρωση των χαρτών και των εποικιστικών εκτάσεων από τις αρµόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, χωρίς καµία συνεργασία µε τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄ βαθµού, δηµιουργούν και θα δηµιουργή- σουν σοβαρότατα προβλήµατα, ενώ οδηγούν χιλιάδες ιδιοκτήτες σε απόγνωση. Τα προβλήµατα και οι επιπτώσεις είναι τεράστιες και θα πάρουν τη µορφή “χιονοστιβάδας”.» «Απαιτείται σοβαρότατη προσέγγιση των ζητηµάτων και προβληµάτων που ανακύπτουν και αντίστοιχη νοµοθετική τροποποίηση και πρόβλεψη. Είναι αδια- νόητη η απώλεια της κυριότητας χιλιάδων ιδιοκτησιών που θα προκύψει. Είναι αδιανόητο να µη λαµβάνεται υπόψη ο αγροτικός χαρακτήρας εκτάσεων, που αποδεικνύονται από τις αεροφωτογραφήσεις των προηγούµενων περιόδων ως τέτοιας υφής και σήµερα µε µόνη την σχετική απόχρωση του γκρι, από την εξέταση του φωτογραφικού υποβάθρου της πρόσφατης περιόδου, να χαρα- κτηρίζονται µε µια «µονοκονδυλιά» ως δάσος κατά την έννοια του Νόµου. Τα παραδείγµατα χιλιάδες και ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν µετανάστευση και εγκατάλειψη των αγρών και επίσης ιδιαίτερες βλαστικές συνθήκες που επι- κρατούν στις ίδιες περιοχές (βροχοπτώσεις κ.λ.π.).

Οι εκτάσεις οι οποίες στις αεροφωτογραφήσεις του έτους 1945 και έτους 1960 είχαν αγροτικό χαρα- κτήρα, πρέπει να παραµένουν αγροτικές και να µην χάνουν τον ως άνω χα- ρακτηρισµό τους. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που µάλιστα ορίζονται ως τέτοιες (βοσκοτόπια και αντίστοιχα είναι καταγε- γραµµένες και στον ΟΠΕΚΕΠΕ). Η σηµαντικότερη όµως επίπτωση είναι αυτή που αφορά τον αγροτικό κόσµο.

Οι δασικοί χάρτες περιέχουν γεωχωρικά δε- δοµένα που αφορούν πρωτίστως τον πρωτογενή τοµέα της χώρας µας, δη- µιουργώντας ανυπέρβλητα προβλήµατα. Καταρχήν το ουσιαστικότερο πρόβληµα προκύπτει από την αγνόηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ως ένα οργανισµό που χρησιµοποιεί τις εκτάσεις που αµφισβητείται ο αγροτικός τους χαρακτήρας, τον υποχρεώνει να αποδέχεται αυτά που ένα δηµόσιο έγγραφο δίνει στη δη- µοσιότητα ως δεδοµένα. Εποµένως αδιακρίτως σε ποια φάση θα βρίσκονται οι διαδικασίες εξέτασης των ενστάσεων οι δηλώσεις ΟΣ∆Ε, που θα υποβάλουν οι αγρότες µέχρι τέλος Απριλίου θα διαφοροποιούν τα δικαιώµατα, δηλαδή θα µειώνουν τις ενισχύσεις.

Επίσης σοβαρό πρόβληµα που θα εµφανιστεί είναι ότι η εφαρµογή ισχυουσών διατάξεων ή και η ψήφιση νέων για την επίλυση των προβληµάτων θα είναι χρονοβόρα, πόσο µάλλον όταν είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν χιλιάδες προσφυγές στη δι- καιοσύνη. Και το τρίτο και χειρότερο είναι το ενδεχόµενο να υπάρξει πρό- βληµα τόσο µε τις τρέχουσες πληρωµές, όσο και µε τη αναζήτηση εξηγήσεων από την Ε.Ε. για τις προηγούµενες χρονιές. Κίνδυνο διατρέχουν επίσης εποικιστικές και λοιπές εκτάσεις αλλά και κληροτεµά- χια που δόθηκαν από το ελληνικό κράτος για αγροτική παραγωγή και για αστικές ανάγκες, εκτάσεις αναδασµών, βιοµηχα- νίες και επενδύσεις που έγιναν µέσω και του αναπτυξιακού νόµου µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις.»

 Η ΕΝΠΕ δηλώνει την αποφασιστικότητά της να µην επιτρέψει τη διαστρέ- βλωση και εν και εν τέλει την απαξίωση ενός ιδιαίτερα κρίσιµου θεσµικού εργαλείου, όπως είναι οι δασικοί χάρτες. Είναι αποφασισµένη και δεν θα επιτρέψει ένας σχεδιασµός µε σφάλµατα, ο οποίος µόνο κατ’ επίφαση προστατεύει το περιβάλλον και τη δηµόσια περιουσία, να δηµιουργήσει ένα αβέβαιο και γκρίζο τοπίο σε ολόκληρη τη χώρα ικανό:

 Να ακυρώσει την αναπτυξιακή δυναµική των Περιφερειών µε πολύ κόπο δηµιουργήσαµε. – Να επιτρέψει στους πραγµατικούς καταπατητές να συνεχίσουν το κατα- στροφικό τους έργο αξιοποιώντας τις αδυναµίες του συστήµατος. – Να αναγκάσει χιλιάδες πολίτες που εσφαλµένα επηρεάζονται από δασικά πολύγωνα για να αποδείξουν το αυτονόητο να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ και τελικά να οδηγηθούν µαζικά στα δικαστήρια. Συνεπώς, το ∆Σ της ΕΝΠΕ ζητεί:

 – Την αναστολή των διαδικασιών για όσο χρόνο θα χρειαστεί να δοθούν λύσεις σε όλα τα προβλήµατα τα οποία είναι πλέον γνωστά. Μόνο τότε η ανάρτηση θα µεταβληθεί εύκολα σε κύρωση. ∆εν µπορεί να αγνοείται µια πραγµατικότητα που δηµιουργήθηκε εδώ και 80 χρόνια.

– Την αναζήτηση των αναγκαίων ενεργειών µέσα από τις οποίες θα διορ- θωθούν τα συστηµατικά λάθη µεγάλης κλίµακας.

 – Την ενσωµάτωση των θεσµικών γραµµών που οριοθετούν τις αστικές περιοχές .

-Την γενναία αποµείωση του προβλεπόµενου ειδικού τέλους για την άσκηση αντιρρήσεων

. – Τη δηµιουργία των προϋποθέσεων για την ουσιαστική δηµοσιότητα και την παροχή της δυνατότητας στους πολίτες να πληροφορηθούν µε επάρκεια και ακρίβεια τους χαρακτηρισµούς, που αφορούν την ιδιοκτησία τους και να ασκήσουν τυχόν αντιρρήσεις χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν χιλιάδες ευρώ.

«Κατόπιν τούτου θεωρούµε επιτακτική ανάγκη την αναστολή των διαδικασιών που αφορούν τους δασικούς χάρτες µε τις προϋποθέσεις που θέσαµε» καταλήγει η ΕΝΠΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή