Πρόσφυγες ή τρομοκράτες;

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πρόσφυγες ή  τρομοκράτες;
Ισλαμιστές τρομοκράτες
χτύπησαν και στη Σουηδία!
Δεν το γνωρίζατε;
Δεν πειράζει, ούτε και
οι Σουηδοί το γνώριζαν.
Από τον πολύξερο,
νέο Αμερικανό πρόεδρο
το έμαθαν.
Και κοιτάζονταν μεταξύ τους.

Επειδή όμως οι Σουηδοί έχουν το «ελάττωμα» να παίρνουν στα σοβαρά όλα τα πράγματα που λέγονται για τη χώρα τους, το υπουργείο Εξωτερικών τους ζήτησε διευκρινίσεις άμεσα από το αντίστοιχο αμερικάνικο.
«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια για το περιστατικό στο οποίο αναφερόταν. Διερωτόμαστε σε τί αναφερόταν» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Καταρίνα Άξελσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT. Νωρίτερα, η ίδια αξιωματούχος δήλωσε σχετικά με την υπόθεση στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Επικοινωνήσαμε με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προκειμένου να καταλάβουμε (τί εννοούσε) και να μας δοθούν διευκρινίσεις».
Σε ομιλία του στην Φλόριντα σχετικά με την αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στη Σουηδία, η οποία έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, επισημαίνοντας:

«ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΧΘΕΣ
ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ»
«Δείτε τι συμβαίνει στη Γερμανία. Δείτε τι έγινε χθες τη νύχτα στη Σουηδία», είπε ο Τραμπ και συνέχισε: «Δείτε τι έγινε στις Βρυξέλλες. Δείτε τη Νίκαια. Δείτε το Παρίσι!» «Στη Σουηδία. Ποιος θα το πίστευε; Στη Σουηδία!», πρόσθεσε ο Τραμπ χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Η αναφορά σε ένα συγκεκριμένο γεγονός «χθες τη νύχτα» στη Σουηδία, αλλά και σε σημεία στην Ευρώπη, όπου χτύπησαν ισλαμιστές τρομοκράτες δεν άφησε καμία αμφιβολία σε παρατηρητές ότι ο Τραμπ πίστευε όντως ότι έγινε την προηγούμενη νύχτα τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν αναφέρθηκε τέτοιο περιστατικό στη Σουηδία, ούτε την περασμένη Παρασκευή, ούτε τις προηγούμενες ημέρες ή εβδομάδες – ούτε καν κάποιο περιστατικό με ανάμειξη ατόμων με ισλαμιστικό υπόβαθρο.
«Σουηδία; Τρομοκρατική επίθεση; Μα καλά, τί κάπνισε;» έγραψε στο Twitter o πρώην πρωθυπουργός Καρλ Μπιλντ για τον Ντόναλντ Τραμπ.

ΤΙ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ ΛΟΙΠΟΝ;
Όπως επισημαίνουν αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τραμπ φαίνεται ότι παρανόησε κάτι που άκουσε στο Fox News: ο παρουσιαστής του αγαπημένου δικτύου των Ρεπουμπλικανών, Τάκερ Κάρλσον, είχε πάρει μια συνέντευξη την Παρασκευή το βράδυ, από τον ειδικό στα ντοκιμαντέρ Άμι Χόροβιτς, που παρουσίασε ένα βίντεο από την νέα του ταινία, όπου τεκμηριώνει τα περιστατικά βίας που έχουν διαπραχθεί από πρόσφυγες στη Σουηδία. Οι δύο συνομιλητές, στη συνέχεια, ανέλυσαν την υποτιθέμενη αύξηση της εγκληματικότητας στη Σουηδία και τη σχέση της με τους μετανάστες. Σημειωτέον ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας στη Σουηδία έχουν μείνει σχετικά σταθερά, με κάποιες μικρές διακυμάνσεις, κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με σουηδική έρευνα του 2016 για την εγκληματικότητα.
Δυστυχώς για τους συνεργάτες του, αλλά πλέον και για τον υπόλοιπο πλανήτη, ο Τραμπ είναι λάτρης της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Όπως γνωρίζουμε, πριν ακόμα γίνει πρόεδρος, είναι το πρώτο πράγμα που κάνει ξυπνώντας νωρίς το πρωί κάθε μέρα. Αφιερώνει μια – δυό ώρες για να ενημερωθεί από τις σχετικές εκπομπές, τις αντίστοιχες με τις δικές μας, που υπάρχουν στην αμερικάνικη τηλεόραση. Αργότερα θα πάει στο γραφείο του και θα πάρει αποφάσεις επηρεαζόμενος από τις ειδήσεις που είδε.
Θυμίζει λίγο τους παππούδες στα καφενεία, ειδικά της επαρχίας όπου παρακολουθούν ομαδικά τα δελτία ειδήσεων. Πριν καλά – καλά ολοκληρωθεί η είδηση ή το ρεπορτάζ, έχουν κάνει τα πρώτα μεγαλόφωνα σχόλια. Με το τέλος της είδησης είναι έτοιμοι να κάνουν και ανάλυση του θέματος. Οι πληροφορίες καταναλώνονται αφιλτράριστες και η αξιοπιστία τους δεν αμφισβητείται. Αφού «το είπε η τηλεόραση» έτσι θα είναι! Απομένει η αξιολόγηση των γεγονότων.
Τι κι αν τα τηλεοπτικά (και όχι μόνο) δίκτυα είναι γνωστό ότι επιλέγουν τις ειδήσεις που θα προβάλουν ανάλογα με τη «γραμμή» τους, τι κι αν μεγεθύνουν μικρής σημασίας γεγονότα ή αναδεικνύουν δευτερεύουσες πλευρές ενός θέματος ενώ ταυτόχρονα αποσιωπούν ή ελαχιστοποιούν τη σημασία γεγονότων αντίθετων με τις στοχεύσεις τους ; Ό,τι προβάλλει η τηλεόραση είναι σημαντική είδηση, τα άλλα είναι λεπτομέρειες.
Ο Τραμπ είναι σίγουρα ένας έξυπνος άνθρωπος και ικανός επιχειρηματίας, όπως αποδεικνύεται από τα έργα του. Κανένας ανθρώπινος εγκέφαλος όμως δεν έχει την ικανότητα να φιλτράρει, να αξιολογήσει και να επεξεργαστεί μία είδηση που βλέπει στην τηλεόραση. Είναι τέτοια η ταχύτητα ροής των ειδήσεων που ξεπερνάει την ανθρώπινη ικανότητα επεξεργασίας. Μερικές φορές ο εγκέφαλός μας πέφτει θύμα των αισθητηρίων οργάνων. Είτε τα μάτια δεν είδαν καλά είτε τα αυτιά δεν άκουσαν καλά, είτε ο «επεξεργαστής» μας χρησιμοποιεί λάθος αρχεία γνώσης.
Άλλο περιστατικά βίας από ή μεταξύ προσφύγων κι άλλο ισλαμική τρομοκρατική επίθεση. Ο Τραμπ κάπου το έχασε και εκτέθηκε. Δυστυχώς ο νέος αμερικανός πρόεδρος δεν διαβάζει. Προτιμά να είναι τηλεθεατής παρά αναγνώστης, έστω και στο διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τον Ομπάμα ο οποίος, ως δικηγόρος, ήταν πάντα μελετημένος και άψογα προετοιμασμένος για κάθε θέμα. Γι’ αυτό και δεν έπεφτε σε γκάφες.
Ευτυχώς για το αμερικάνικο κράτος, αυτό δεν στηρίζεται στην αντιληπτική ικανότητα του εκάστοτε προέδρου. Πληθώρα κρατικών υπηρεσιών, δομών και μηχανισμών φροντίζουν για την ακρίβεια κάθε πληροφορίας, προστατεύοντας ή και καθοδηγώντας τον εκάστοτε πρόεδρο. Το κακό με τον νυν είναι ότι είναι παρορμητικός και λαλίστατος. Κάνει συνεχώς δηλώσεις και σχόλια. Μάλλον θα έχουμε κι άλλες ευκαιρίες, στη διάρκεια της θητείας του,  για να γελάσουμε (πικρά, φυσικά) με τις γκάφες του  ή τις εμμονές του.
Είχε ξανασυμβεί, με τον προκάτοχό του Ρόναλντ Ρίγκαν: Τη βοήθεια του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ πιθανή «εισβολή εξωγήινων» είχε ζητήσει ο  Ρίγκαν, όπως υποστηρίζει ο αμερικανός συγγραφέας Ντέιβιντ Κλαρκ στο βιβλίο του:

«ΠΩΣ ΤΑ UFO ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ
ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Η έκκληση έγινε στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στην ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης, το 1985, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν δημοσιοποιήθηκε, αφού οι σύμβουλοι του αμερικανού πρώην προέδρου φρόντισαν να διαγράψουν τη σχετική δήλωση από τα πρακτικά. «Αιφνιδίασε τον Γκορμπατσόφ, λέγοντάς του πως ήταν βέβαιος ότι οι δύο υπερδυνάμεις θα συνεργάζονταν, εάν εξωγήινοι εισβολείς απειλούσαν τη Γη» δήλωσε Κλαρκ, εξιστορώντας στη συνέχεια και την αντίδραση του ηγέτη της τότε Σοβιετικής Ένωσης: «Εμφανώς έκπληκτος, άλλαξε θέμα διακριτικά».
Ο άνθρωπος που φρόντισε να μην γίνουν γνωστές οι δηλώσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια εικόνα του, είναι ο τότε αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και μετέπειτα υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. Ο Πάουελ διαπίστωσε ότι ο Ρίγκαν είχε μιλήσει για πιθανή εισβολή εξωγήινων ακόμα σε μαθητές γυμνασίου στο Μέριλαντ. Δεν είχε άλλη επιλογή, λοιπόν, από το να ελέγξει όλες τις ομιλίες του προέδρου και να διαγράψει τις επίμαχες αναφορές.
Κάθε φορά που το μάτι του έπεφτε στην πιθανή «εισβολή», ο Πάουελ μονολογούσε: «Άντε πάλι αυτά τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια»…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή