«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να γράψει ένα νέο λεξικό ελληνικής γλώσσας. Δεν μπορεί να σαλπίζει ισπανική υποχώρηση και να λέει ότι αυτό είναι το τέλος της λιτότητας. Τον Ιανουάριο χάθηκαν 30.000 θέσεις εργασίας και όπου να ‘ναι θα βγει ο κ. Τσίπρας και θα πει ‘’δεν έχουμε ανεργία απλά επανακαθορίζουμε τον ελεύθερο χρόνο των Ελλήνων’’».
Με αυτές τις φράσεις σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 και τον Σπύρο Χαριτάτο τους πανηγυρισμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις αποφάσεις του Eurogroup.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνέχισε λέγοντας ότι οι μόνοι που πανηγυρίζουν για την διαφαινόμενη συμφωνία με τους δανειστές είναι το κομματικό κράτος και οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που απασχολούνται σε αυτό καθώς βλέπουν ότι απομακρύνονται οι εκλογές και θα παραμείνουν στις θέσεις τους. «Κανείς άλλος δεν πανηγυρίζει» είπε εμφατικά αναφερόμενος στις επενδύσεις που έχουν παγώσει και κάλεσε τον κ.Τσακαλώτο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στη Βουλή. «Ο κ.Τσακαλώτος είχε πει αλίμονο αν δεν κλείσει η συμφωνία μέχρι το Φλεβάρη ενώ και ο έτερος διαπραγματευτής, ο κ.Χουλιαράκης είχε πει “καλύτερα μια χειρότερη συμφωνία τώρα παρά μια καλύτερη σε πέντε μήνες”, ας μας πουν λοιπόν τι κερδίζουμε με την παράταση της εκκρεμότητας» ρώτησε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι από τη μια το ταμείο έχει παράλογες απαιτήσεις αλλά παράλληλα καταλόγισε ευθύνες στη κυβέρνηση καθώς δεν έχει εκμεταλλευτεί τα αίτημα του ΔΝΤ για μικρότερα πλεονάσματα και μείωση του χρέους. «Μόνο στα παραμύθια των λαϊκιστών υπάρχουν τα πριγκιπόπουλα και οι κακοί. Στην πολιτική όλοι είναι λίγο καλοί και λίγο κακοί και είναι στο χέρι σου να αξιοποιήσεις τους μεν και τους δε προς όφελος σου».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέμεινε ότι αν δεν περιορίσουμε το κομματικό κράτος δεν θα πάμε μπροστά. «Αν δεν φύγουν όσοι μπαίνουν από τα κόμματα κι αν δεν αλλάξουμε το δημόσιο η Ελλάδα θα σέρνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά, φέροντας ως παραδείγματα το Ελληνικό και τα περιφερειακά αεροδρόμια που από τη μια πλευρά υπάρχουν οι παλινωδίες της κυβέρνησης και από την άλλη οι κομματικοί της διοίκησης που σαμποτάρουν ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών.
Ερωτώμενος για το ταξίδι του στη Γερμανία όπου μίλησε σε εκδήλωση του SPD για τον λαϊκισμό και τις ανισότητες, είπε: «Οι λαϊκιστές μοιάζουν με μέλισσες αλλά επιβιώνουν σαν κατσαρίδες. Υπόσχονται μέλι αλλά μεταδίδουν αρρώστιες. Είναι εύκολο να μιλήσεις για τους σημερινούς λαϊκισμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί τους βλέπουμε μπροστά μας. Το έδαφός όμως το έχουν προετοιμάσει τόσα χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τους δικούς τους λαϊκισμούς».
Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού επανέλαβε όσα είπε στους Σοσιαλδημοκράτες για τα γερμανικά πλεονάσματα. «Πρότεινα να ενισχυθούν οι νέοι της Ευρώπης καθώς είναι υποχρέωση μας, αν θέλουμε να μιλάμε για μια ευρωπαϊκή οικογένεια, για ένα ευρωπαϊκό σπίτι, να έχουν τα παιδιά όλων των χωρών, των πόλεων και των προαστίων, του Βορρά και του Νότου, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες». Και επανέλαβε την πρότασή του για ένα τρένο που θα ενώνει ολόκληρη την Ευρώπη, από άκρη σε άκρη, και ως σύμβολο της ουσιαστικής ένωσης αλλά και ως μέσο οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας.
Ερωτώμενος για τη πιθανότητα να υπάρξει ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εκτίμησε ότι αυτό δεν θα συμβεί αναφέροντας: «Έχουν απορροφηθεί στον ευρύτερο δημόσιο όλοι οι πολιτευτές και όλοι άνθρωποι του μηχανισμού των ΑΝΕΛ. Δεν υπάρχει περίπτωση να κουνηθούν και θα μείνουν μέχρι τέλους στην κυβέρνηση δηλαδή στο κράτος».
Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες συνεργασίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του στηρίζει τις πολιτικές συμμαχίες αλλά δεν παραδίδει ούτε τον τίτλο του ούτε τις αρχές του. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαστε ανοιχτό Κίνημα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καθημερινά έρχονται νέοι άνθρωποι στο Ποτάμι, όπως η Κοινωνία Αξιών αλλά και άλλες ομάδες και προσωπικότητες που εκφράζουν μικρά αλλά δυναμικά τμήματα της κοινωνίας. Σε ότι αφορά τους Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη – Ραγκούση έχουμε πολιτική συνεργασία καθώς τα όσα λένε είναι πολύ κοντά στα όσα λέει το Ποτάμι εδώ και 3 χρόνια. Το μείγμα που θα σώσει τη χώρα είναι νέοι άνθρωποι από τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας και φυσικά κάποιοι άνθρωποι που στο παρελθόν έχουν βοηθήσει τη χώρα και έχουν αντισταθεί στους παλιούς μηχανισμούς».
Αναλυτικά ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: