ΠΟΤΑΜΙ:To Ποτάμι δεν θα στηρίξει μέτρα που είναι προϊόντα μιας κακής διαπραγμάτευσης

Το σενάριο ‘’εγώ διαπραγματεύομαι, αλλά όλοι μαζί χάνουμε’’ δεν παίζει για το Ποτάμι. Δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξουμε μέτρα που είναι προϊόντα μιας κακής διαπραγμάτευσης». Αυτό δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στους δημοσιογράφους ο Σταύρος Θεοδωράκης. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης μετά το τελευταίο Eurogroup ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:  «Ένα από τα μεγάλα ψέματα είναι και το ότι η λιτότητα θα τελειώσει επειδή ένας άνθρωπος κάποια στιγμή θα διαπραγματευθεί. Δεν είναι πολιτική η λύση της λιτότητας. Η Ελλάδα για να βγει από αυτό τον φαύλο κύκλο των μνημονίων θα πρέπει να καταργήσει το σπάταλο κομματικό κράτος, κάτι που φοβάμαι ότι δεν το θέλει καμία πολιτική δύναμη εκτός από το Ποτάμι, και το δεύτερο είναι να παράγει και να εξάγει. Εάν δεν παράγουμε, αν δεν εξάγουμε και αν δεν καταργήσουμε τους κηφήνες των κομματικών μηχανισμών που ζουν στο δημόσιο η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από τα μνημόνια».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε:
Δεν βλέπω εκλογές στον ορίζοντα με την έννοια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ περνάνε καλά. Όταν είπαν ότι ο κόσμος πανηγυρίζει μετά τη συμφωνία του Eurogroup ήταν αλήθεια αφού ο κομματικός στρατός των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πανηγύριζε λέγοντας ότι το πάρτι θα συνεχιστεί για πολλούς μήνες ακόμη.

Λίγο πριν παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βλαστάρη, «Λεξικό χωρίς γραβάτα», είπε οτι «οι ντεμί -λαϊκιστές, οι εποχιακοί λαϊκιστές του παρελθόντος που ήταν στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, βοήθησαν σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πιστευτός στον ακραίο του λαϊκισμό».
Ο επικεφαλής του Κινήματος απέδωσε την αποδοχή των ψεμάτων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε δύο παράγοντες. «Ο πρώτος είναι η παρουσία πλέον των Social media, που δίνει τη δυνατότητα στα φθηνά ψέματα να διαδίδονται με μεγάλη ταχύτητα, πολύ μεγαλύτερη απ΄ όσο είχαμε φανταστεί. Είναι φαινόμενο που δεν αντιμετωπίζεται προς το παρόν και το συζητούν σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική». Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε την έρευνα που έδειξε ότι τα ψέματα του Trump έφταναν στην κοινωνία στον μισό χρόνο από αυτά που έλεγε η κυρία Clinton στα παραδοσιακά Μέσα.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι άδειες τσέπες. Όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε να λέει το παραμύθι του στους πολίτες όταν οι τσέπες άδειαζαν. Άρα ήταν εύκολο από ένα κόσμο “πεσμένο” να γίνει πιστευτή η εύκολη ερμηνεία. «Οι τσέπες άδειασαν γιατί υπάρχει τρόικα εσωτερικού, γιατί υπάρχει ο “γερμανοτσολιάς”, γιατί υπάρχουν οι “κακοί” που πολεμούν τη χώρα». «Το αφήγημα του εθνικολαϊκισμού, το οποίο το έχουν χρησιμοποιήσει και άλλοι στο παρελθόν – και θα επιμείνω – βρήκε έδαφος επειδή οι τσέπες ήταν άδειες», είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε όμως ότι όπως ακριβώς έγιναν πιστευτές οι θεωρίες του εθνικολαϊκισμού από τους “πεσμένους”, επειδή αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν “πεσμένοι”, θα αντιληφθούν κάποια στιγμή ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από το λαϊκισμό. «Τα προηγούμενα χρόνια» επεσήμανε, «παράλληλα με τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας υπήρχε και χρήμα που θάμπωνε τον κόσμο». «Τώρα όμως δεν υπάρχει χρήμα και όταν θα έχουμε μια καινούρια έξαρση της ανεργίας, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για επαναπροσδιορισμό του ελεύθερου χρόνου αλλά η κοινωνία δεν θα τον πιστεύει», συμπλήρωσε χειροκροτούμενος από τους εκατοντάδες πολίτες που παρακολουθούσαν την παρουσίαση του βιβλίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή