Κόντρες υποψηφίων δημάρχων για το Ολυμπιακό Παλαί Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Κόντρες υποψηφίων δημάρχων για το Ολυμπιακό Παλαί Γαλατσίου

Αφού πρώτα «έσκασε» η είδηση που αφορά το Παλαί Γαλατσίου και το ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Ερασιτεχνική ΑΕΚ γι’ αυτό, κατόπιν ο δήμαρχος Γαλατσίου Κυριάκος Τσίρος κάλεσε «εκτάκτως» τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους εκπροσώπους αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης σε συνάντηση προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά. Η συνάντηση έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν δύο περίπου βδομάδες και αφού είχε προηγηθεί εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για το θέμα στο φύλλο της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου 2014.

Εχει προκύψει ένα ευχάριστο για μένα θέμα» είπε ο κ. Κυριάκος Τσίρος ανοίγοντας τη συζήτηση και παίρνοντας σαφή θέση για το ζήτημα του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου (ή αλλιώς Παλαί). «Είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για το Γαλάτσι και αφορά το δίλλημα αν θέλουμε να αξιοποιηθεί το Παλαί και να αθλούνται εκεί οι Γαλατσιώτες ή αν θα το αφήσουμε να ρημάξει. Χρόνια τώρα τα σωματεία της πόλης μας διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχουν γήπεδα και χώροι για προπονήσεις και αγώνες. Επίσης, εγώ, ως πολίτης, έκανα βόλτα στη Βεΐκου και έβλεπα αυτό το τσιμεντένιο μεγαθήριο να σαπίζει. Γι’αυτό και όταν πριν λίγες μέρες μου τηλεφώνησε ο πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ Κωνσταντίνος Κοτσάτος ζητώντας μου μια συνάντηση, είδα το θέμα θετικά. Ο κ. Χρυσόστομος Σχοινάς, νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Αθλητισμού, που επίσης ήταν παρών στη συνάντηση, μου είπε πως βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΕΤΑΔ ώστε η ΑΕΚ να νοικιάσει το Παλαί. Εγώ αμέσως ρώτησα τί θα κερδίσει η πόλη μας από αυτό.
»Κοιτάξτε, κύριοι, η ομόφωνη απόφαση που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν το Παλαί να παραμείνει δημόσιος χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Θέλαμε δηλαδή το απόλυτο. Αυτά που μου υποσχέθηκαν καλύπτουν το 80% της ομόφωνης θέσης μας: δηλαδή χώρος αθλητισμού και πολιτισμού αφού στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται ότι όλοι οι σύλλογοι του Γαλατσίου θα χρησιμοποιούν το Παλαί μαζί με την ΑΕΚ. Εγώ, βέβαια, τους είπα ότι πρέπει πρώτα να ενημερώσω τις δημοτικές παρατάξεις και τους αθλητικούς συλλόγους. Μπορούμε επίσης να κάνουμε και δημοψήφισμα σχετικά με το Παλαί αφού μας το επιτρέπει ο νόμος.»
Ο κ. Τσίρος έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Προσωπικά θεωρώ αυτή την εξέλιξη πολύ θετική και πιστεύω πως τώρα είναι η ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε.»
Επίσης, μετά από πιεστικές ερωτήσεις από πλευράς των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση από την Ερασιτεχνική ΑΕΚ ούτε από κάποιον άλλον για όσα προφορικώς του υποσχέθηκαν.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ:
«ΕΙΣΤΕ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ»
Η συζήτηση που ακολούθησε έγινε σε τεταμένο κλίμα αφού ο κ. Δήμαρχος ξεκαθάρισε πως «θα ακούσει μόνο διευκρινιστικές ερωτήσεις και όχι τοποθετήσεις γιατί στις 10 η ώρα πρέπει να φύγει».
Η όλη μεθόδευση του θέματος εγείρει καχυποψία είπε ο υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου κ. Νίκος Μαγκανάρης τοποθετούμενος επί του θέματος. «Καχυποψία διότι ενώ η συνάντηση του κ. Δημάρχου με τον κ. Κοτσάτο και τον κ. Σχοινά έγινε Τρίτη πρωί, την επόμενη μέρα που συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Τσίρος δεν είπε τίποτα! Και αναγκάζεται τώρα να ενημερώσει αφού πρώτα το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας. Καχυποψία εγείρει και η χρονική περίοδος στην οποία συζητιέται η αξιοποίηση του Παλαί καθώς βρισκόμαστε τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές. Δεν μπορεί να δεσμευθεί αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο σε μια συμφωνία που γίνεται από μια απερχόμενη διοίκηση.»
Και ο κ. Μαγκανάρης συνέχισε: «Προκειμένου να συζητήσουμε κάτι, θα πρέπει να έχουμε τις προτάσεις της ΑΕΚ γραπτές. Να υπάρχει ένα έγγραφο που να πιστοποιεί τα όσα λέει σήμερα εδώ ο κ. Δήμαρχος αλλιώς εγώ δεν πιστεύω τίποτα από όλα αυτά. Θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις, κ. Δήμαρχε, ποιά σωματεία, σε ποιούς χώρους, ποιές μέρες, ποιές ώρες… Το θέμα, όπως και νά’χει, πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και η νέα διοίκηση του Δήμου να αποφασίσει κατόπιν διαβούλευσης με το λαό του Γαλατσίου.»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ»
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αυτοδιοίκηση για τον άνθρωπο» και υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος δήλωσε:
«Η περίπτωση του Παλαί αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυνατοτήτων που έχει η πόλη μας αλλά παραμένουν αναξιοποίητες, επειδή οι μέχρι σήμερα αρμόδιοι δεν κάνουν ούτε τα αυτονόητα. Αντί να αποτελεί πλούτο για το Γαλάτσι και του ανθρώπους του, ρημάζει χωρίς προοπτικές. Κι αντί αυτό το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί έστω και τώρα με διαφάνεια και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, μαθαίνουμε τις όποιες “εξελίξεις” κατά τύχη, από τρίτους που αποδεικνύονται πολύ πιο ειλικρινείς από τον ίδιο τον Δήμαρχο που όφειλε να ενημερώσει τους συμπολίτες του. (Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που δεν το κάνει αυτό βέβαια…)
»Στο συνδυασμό “Αυτοδιοίκηση για τον άνθρωπο” πιστεύουμε ότι το Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου πρώτα απ’ όλα πρέπει να παραμείνει – ή σωστότερα, πρέπει να γίνει, γιατί σήμερα δεν είναι – χώρος αθλητισμού και πολιτισμού για τις Γαλατσιώτισσες και τους Γαλατσιώτες. Να το χαρούν τα παιδιά μας, τα σωματεία μας, οι άνθρωποί μας. Σε δικό τους χώρο έχει ανεγερθεί, δική τους περιουσία πρέπει να είναι. Αυτό άλλωστε ορίζει και η ομόφωνη απόφαση που έχει λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.
»Για να γίνει σοβαρά οποιοσδήποτε σχεδιασμός, βέβαια, πρέπει πρώτα να γίνει το αυτονόητο που εδώ και χρόνια ο Δήμος λέει ότι θα κάνει αλλά ακόμα βρισκόμαστε στο σκοτάδι: Μια οικονομοτεχνική μελέτη που θα δείχνει ποιο είναι το κόστος συντήρησης, ποιες οι ανάγκες, ποιες οι δυνατότητες και ποιες οι ρεαλιστικές προοπτικές.
»Το κυριότερο: Όλα τα παραπάνω πρέπει να προχωρήσουν με απόλυτη διαφάνεια, συμμετοχή όλων των παρατάξεων και των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας. Όχι στο σκοτάδι, όχι με κλειστές συζητήσεις, όχι ερήμην των πολιτών. Σκόπιμο είναι να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο απερχόμενος Δήμαρχος διαπραγματεύεται εν κρύπτω χωρίς την εξουσιοδότηση του  Δημοτικού Συμβουλίου, σας θυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 είχα καταγγείλει και είχα αποδείξει ότι κύριος Τσίρος διαπραγματευόταν με τον κύριο Χαραγκιώνη μα τότε δεν αντέδρασε κανείς, ιδιαίτερα άνθρωποι που τώρα καυτηριάζουν αυτή την συμπεριφορά.»

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ:
«ΠΟΙΑ ΑΕΚ; ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ;»
Στην «φάκα που δεν φαίνεται» αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου και υποψήφιος δήμαρχος κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης.
«Μας φωνάξατε εδώ σήμερα για να μας πετάξετε ένα τυρί. Αλλά τζάμπα τυρί δεν υπάρχει πουθενά παρά μόνο στη φάκα. Ήδη οι κύριοι με τους οποίους μιλήσατε σας κορόιδεψαν αφού σας πρόλαβαν βγάζοντας πρώτοι δελτίο τύπου παρά τα όσα τους ζητήσατε. Και τώρα θα τους εμπιστευθείτε; Και για ποιά ΑΕΚ μιλάμε; Γι’αυτή που χρωστάει παντού; Θεωρώ, κ. Δήμαρχε, ότι έχετε κάνει μεγάλη γκέλα και μόνο που ήρθατε σε επαφή μαζί τους, χωρίς να υπάρχουν γραπτές εγγυήσεις και δεσμεύσεις.
»Εμείς πάντως παραμένουμε σταθεροί στο δικό μας όνειρο: το Παλαί να είναι χώρος αθλητισμού και πολιτισμού και μάλιστα δημόσιος!»

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ:
«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ»
Η αξιοποίηση του Παλαί είναι ένα θέμα σοβαρό που απαιτεί σοβαρή στάση, υποστήριξε ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για την Ανατροπή» κ. Σπύρος Παναγιώτου, στάση που δεν έχει τηρηθεί σήμερα ούτε από τη δημοτική αρχή ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.
«Δεν αρκεί ένα ψήφισμα. Για το Παλαί απαιτείται συγκεκριμένο πλάνο και σχέδιο. Αντ’αυτού αυτό που ακούμε σήμερα εδώ είναι μια αόριστη επανάληψη αόριστων αντισταθμιστικών και αν συνεχίσετε έτσι, ούτε Δήμος ούτε οι πολίτες του θα βγουν κερδισμένοι.
»Κάνατε μια συνάντηση. Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν εκεί; Αν όχι, τότε τί συζητήσατε; Θεωρείτε πως αυτό είναι σοβαρή στάση; Και φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η συνάντηση.»

ΤΑΣΟΣ ΠΑΣΠΑΛΑΣ
«ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ»
«Ευκαιρία ζωής» χαρακτήρισε την επανεκκίνηση της συζήτησης για την αξιοποίηση του Παλαί ο υποψήφιος δήμαρχος και πρόεδρος της Αθλητικής Ένωσης Γαλατσίου κ. Τάσος Πασπάλας. «Όμως έτσι όπως μεθοδεύεται το θέμα υπάρχουν παγίδες.
»Δεν έχετε τίποτα στα χέρια σας, κ. Δήμαρχε. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έρχεται να ζητήσει το χώρο ένα σωματείο που χρωστάει στους πάντες. Και στη συνέχεια σας κοροϊδεύουν με το δελτίο τύπου. Έτσι θα σας κοροϊδέψουν και την επόμενη φορά, κ. Δήμαρχε.»

ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ:
«ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ
ΚΑΝΕΝΑΣ, κ. ΤΣΙΡΟ»
Με σκληρή γλώσσα για την τακτική που ακολουθεί ο κ. Δήμαρχος μίλησε ο κ. Άρης Παπαδοκωστόπουλος του «Άλλου Δρόμου», παίρνοντας το λόγο και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίρο: «Η όλη μεθόδευση από πλευράς σας είναι ό,τι χειρότερο για την εικόνα της πόλης. Γιατί μας φέρατε εδώ σήμερα αφού δεν έχετε κάτι στα χέρια σας; Αν νομίζετε ότι μας φέρατε εδώ για να γίνουμε μαριονέτες στην παράστασή σας, είστε γελασμένος! Κανένας πλέον δεν σας εμπιστεύετε και πλέον δεν νομιμοποιήστε να αποφασίζετε τίποτα.
»Κύριε Δήμαρχε, έχετε τις πληροφορίες σας και τις κρύβετε. Αύριο σφραγίζουν το ΙΚΑ, το ξέρετε; Πότε θα μας ενημερώσετε; Πάρτε το απόφαση, κ. Δήμαρχε, έχετε τελειώσει! Μην δεσμευθείτε για τίποτα γιατί την όποια απόφαση πρέπει να την πάρει η επόμενη διοίκηση.»

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ερωτήσεις (που στην πλειοψηφία τους δεν απαντήθηκαν) και σύντομες τοποθετήσεις έκαναν και εκπρόσωποι αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων του Γαλατσίου.
Ο κ. Κ. Γιαννικόπουλος, πρόεδρος του ΠΑΣ, εξέφρασε την άποψη ότι στόχος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ με τη συνάντηση αυτή ήταν να τσεκάρει κοινωνικές αντιδράσεις και ρώτησε πότε θα είναι το επόμενο ραντεβού του κ. Δημάρχου με την Ένωση.
Για συνάντηση που «μπάζει από παντού» έκανε λόγο ο κ. Άλκης Ζαβερδινός του σωματείου «Ρυθμός και Κίνηση».
Ο κ. Κρίνος από τον ΑΟΓ έθεσε το θέμα στη… σωστή του βάση μιλώντας με όρους εμπορίου: «Προσωπικά είμαι άνθρωπος με αγαθή και καλή πίστη. Σας λέει λοιπόν η ΑΕΚ ότι παραχωρώ τη σάλα στα αθλητικά σωματεία, ποιοί είναι οι οραματισμοί σας για τον αθλητισμό του Γαλατσίου. Επίσης, η ΑΕΚ θα έρθει και θα βάλει κάποια χρήματα. Δεν θα θελήσει επιστροφή από την επένδυση αυτή;»
Ο κ. Ίκαρος Πετρόπουλος της «Δράσης» χαρακτήρισε το Παλαί «εθνικό θέμα για το Γαλάτσι» το οποίο όμως δεν έχει συζητηθεί ποτέ σοβαρά. Και προς απόδειξη των λόγων του θέλησε να μάθει «ποιό το αποτέλεσμα της μελέτης για αξιοποίηση του Παλαί που είχε ανατεθεί πριν καιρό καθώς και ποιά η συνέχεια – εάν υπάρχει – της κοινής συνέντευξης τύπου που είχαν δώσει πριν χρόνια οι δήμαρχοι τριών όμορων δήμων με θέμα το Παλαί». Κλείνοντας εξέφρασε την άποψη ότι η όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του κ. Δημάρχου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή