«Η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί οι συνθήκες το απαιτούν»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
«Η προσπάθεια συνεχίζεται γιατί οι συνθήκες το απαιτούν»

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου η «Πρωτοβουλία των 58» διοργάνωσε εκδήλωση  
στην αίθουσα «Θάνος  Κωτσόπουλος» στο ισόγειο του δημαρχείου Γαλατσίου, με ομιλητή τον καθηγητή  
του Παντείου Πανεπιστημίου και πρωτεργάτη της «Πρωτοβουλίας των 58», Γιάννη Βούλγαρη.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Βούλγαρης είπε ότι «η Πρωτοβουλία 58 στηρίζει τον εκλογικό αγώνα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια αλλαγή στην Ευρώπη ώστε να ξεπεραστεί η κυριαρχία των Συντηρητικών και να αποκρουστεί η επίθεση των ποικιλόχρωμων ευρωσκεπτικιστών. Στηρίζουμε  διατηρώντας την κριτική μας απέναντι στη διστακτικότητα του ΕΣΚ που ανέχθηκε ή συνηγόρησε στις επιλογές της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας και των πλούσιων χωρών του Βορρά. Δημοσιεύσαμε την αντίληψή μας την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη και τη νέα θέση που πρέπει να βρει η Ελλάδα σε αυτή ως ισότιμος εταίρος μετά το τραύμα της χρεοκοπίας και των μνημονίων.
»Βλέπαμε και βλέπουμε τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού όλων των κομμάτων με νέους ανθρώπους. Μας ενδιαφέρει όμως πρωτίστως η δημοκρατική παράταξη και η ευρύτερη Κεντροαριστερά. Θα πούμε λοιπόν στους πολίτες ότι είναι ότι είναι ευθύνη και στο χέρι τους να φέρουν την ανανέωση με την ψήφο τους.
»Συμμετείχαμε στη Συνδιάσκεψη της “Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης” λέγοντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα που θα ενισχύσει τη δυναμική του τρίτου πόλου και την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου υπό δύο προϋποθέσεις. ΄Οτι θα έχει σταθερή στόχευση να ξεπεράσει τα όρια του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως, να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ να μετατρέψει την “Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη» σε πεδίο ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών.
»Από αυτή την άποψη οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι απλώς ανησυχητικές. Είναι επικίνδυνες. Τόσο για την “Ελιά” όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Ας μην έχει κανείς αμφιβολία. Η μοίρα του ΠΑΣΟΚ και της “Ελιάς” είναι πια κοινή. Τόσο για την επιβίωση όσο και τον θάνατο. Είτε αυτό αρέσει, είτε δεν αρέσει.»
Σχολιάζοντας το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη ανέφερε: «Πρόσφατα εμφανίστηκε και νέος “παίκτης” στον ευρύτερο χώρο, το “Ποτάμι” του φίλου Σταύρου Θεοδωράκη. Ήδη έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στον χώρο. Άλλοι το βλέπουν σαν συνέχεια και ολοκλήρωση των “58” – πράγμα που νομίζω ότι δεν συμβαίνει. Άλλοι στέκονται πολύ αυστηρά απέναντί του. Και οι μεν και οι δε περιμένουν ένα σαφέστερο στίγμα. Όχι τόσο προγραμματικών θέσεων, όσο πολιτικού σχεδίου στο οποίο εντάσσει τον εαυτό του. Προσωπικά δεν έχω καμμία αμφιβολία ότι αν υπήρχε το “Ποτάμι” τον Οκτώβριο του 2013 όταν δημοσιεύαμε την αρχική “έκκληση” των 58, θα το είχαμε προσκαλέσει. Με άνεση και ελπίδα. Και σήμερα, το “Ποτάμι” μπορεί να προσθέσει δυνάμεις και διαφορετικά ακροατήρια στον ευρύ χώρο της δημοκρατικής παράταξης και της κεντροαριστεράς – και όχι απλώς να ξαναμοιράσει τα κομμάτια της ίδιας πίττας.΄Η να “τιμωτρήσει” τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.»
Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Μετά τις ευρωεκλογές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, χρειάζεται να ξανανοίξουμε το θέμα. Χρειάζεται να βάλουμε τέλος στη φάση του κατακερματισμού. Χρειάζεται να μιλήσουμε καθαρά για την ουσιαστική συνένωση όλου του χώρου της Κεντροαριστεράς, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου και της πολιτικής οικολογίας. Η Πρωτοβουλία των 58, με αυτή ή άλλη μορφή και όνομα, θα είναι, θα πρέπει να είναι, παρούσα στο νέο ραντεβού. Ξεκαθαρίζοντας πριν από όλα στο εαυτό της, αλλά και στην κοινή γνώμη, με μεγαλύτερη σαφήνεια από όσο το έκανε στην προηγούμενη φάση, ότι θα είναι παρούσα όχι ως κομματίδιο, ούτε σαν μια επιπλέον κίνηση. Θα είναι σαν κριτικό ρεύμα γνώμης και μαχητικής παρουσίας στη δημόσια αφαίρα.»

Πήγαινε στην κορυφή