Δημήτρης Παπαδημούλης για τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας σε περιφέρειες της Ευρώπης και τη θέσπιση κατώτατου μισθού

“• Ερώτηση Παπαδημούλη σε Κομισιόν για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας: «Τα αποτελέσματα της πολιτικής για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής είναι περιορισμένα».

• Δημ. Παπαδημούλης: «Ο κ. Γιούνκερ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του – Να ενισχυθεί ο κοινωνικός πυλώνας και να θεσπιστεί κατώτατος μισθός ανά κράτος-μέλος»

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες περιφέρειες της Ευρώπης και την ανάγκη για την ενίσχυση του Κοινωνικού Πυλώνα της Ε.Ε.
Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ είχε υποσχεθεί να εργαστεί για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και τη θέσπιση κατώτατου μισθού, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Ο Δ. Παπαδημούλης, επικαλούμενος έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία αναφέρει ότι η θέσπιση κατώτατου μισθού «θα αύξανε την παραγωγικότητα των ήδη χαμηλόμισθων», ζητά από την Κομισιόν να ενημερωθεί σχετικά με τα «μέτρα που σχεδιάζει για να στηρίξει εισοδηματικά τις κοινωνικές κατηγορίες, που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες», ενώ ζητά επίσης ενημέρωση για τη «φάση που βρίσκεται ο σχεδιασμός του κατώτατου μισθού», στη βάση και όσων είχε παρουσιάσει, εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τον Ιούλιο του 2014.

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Ερώτηση προς την Κομισιόν
Θέμα: EFSI και χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Σε αρκετά κράτη-μέλη και περιφέρειες της ΕΕ, τα αυξημένα ποσοστά κυκλικής και εποχιακής ανεργίας (ειδικά σε περιοχές με αγροτική και κτηνοτροφική παράδοση) άλλα και τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας, δημιουργούν ένα μη βιώσιμο πλαίσιο για τις ευπαθείς ομάδες.
Παρά το γεγονός ότι η άμβλυνση των παραπάνω δεικτών και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε αυτές τις περιοχές είναι στους στόχους της ΕΕ, τα αποτελέσματα είναι ακόμα περιορισμένα. Τον Ιανουάριο του 2017 ο Πρόεδρος της Κομισιόν ΖΚ Γιούνκερ επανέλαβε τις από διετίας δηλώσεις του υπογραμμίζοντας την πρόθεσή του να ενισχυθεί ο «κοινωνικός πυλώνας» και να θεσπιστεί κατώτατος μισθός ανά κράτος-μέλος, κάνοντας λόγο για την ανάγκη «ενός επιπέδου αξιοπρέπειας που πρέπει να σεβαστούμε».
Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβρη του 2015 για τον κατώτατο μισθό, κάτι τέτοιο θα αύξανε την παραγωγικότητα των ήδη χαμηλόμισθών, θα προστάτευε τους εργαζόμενους από εργοδοτικές αυθαιρεσίες και θα αύξανε την ζήτηση σε μία περίοδο ύφεσης.

Ερωτάται η Κομισιόν:

1. Τι μέτρα σχεδιάζει για να στηρίξει εισοδηματικά τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται από υψηλούς δείκτες φτώχειας στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες;

2. Σε ποια φάση βρίσκεται ο σχεδιασμός του κατώτατου μισθού, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Κομισιόν για την ενίσχυση του «κοινωνικού πυλώνα» της ΕΕ;”

 

δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή