Όλοι στην αντιμισθία

Δώθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο εμπεριέχει ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τα οικονομικά και τη λειτουργία των ΟΤΑ. Το σχέδιο απεστάλη και στις συνδικαλιστικές ενώσεις των Περιφερειών (ΕΝΑΕ) και των Δήμων (ΚΕΔΕ) και αναμένουν τις παρατηρήσεις τους για να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Από μία πρώτη ανάγνωση δεν είδα να συμπεριλαμβάνονται διατάξεις σχετικές με την αλλαγή του εκλογικού νόμου ή μείωση της δημαρχιακής θητείας, όπως είχε προτείνει η Επιτροπή που είχε συγκροτήσει το Υπουργείο.
Στο πρώτο μέρος του περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, οργάνωσης και λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
Στο δεύτερο μέρος αναφέρονται οι ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία των δήμων. Η είδηση είναι ότι επανέρχεται η παροχή της αντιμισθίας για όλους τους αντιδημάρχους. Με προγενέστερη τροποποίηση που είχε γίνει στο νόμο «Καλλικράτη», αφενός είχε μειωθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων που λάμβαναν αντιμισθία κι αφετέρου όσοι από αυτούς ήταν συνταξιούχοι ή δημόσιοι υπάλληλοι επέλεγαν αν θα λαμβάνουν την αντιμισθία ή την αμοιβή τους από τη θέση εργασίας τους ή τη σύνταξη από το ταμείο τους. Στο δήμο Γαλατσίου, για παράδειγμα, από τους πέντε αντιδημάρχους, αντιμισθία λάμβαναν μέχρι τώρα οι τρεις. Το καθεστώς αυτό, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αλλάζει και θα λαμβάνουν αντιμισθία όλοι οι αντιδήμαρχοι.
Σχετικά το άρθρο 35 αναφέρει ότι: «Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν αντιμισθία η οποία καταβάλλεται από τον δήμο.»
Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων είναι ισόποση με το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών του γενικού γραμματέα υπουργείου. Των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους είναι ισόποση με το 80% των ανωτέρω αποδοχών. Και σε δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων ισόποση με το 60%.
Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο και οι πρόεδροι δημοτικού συμβουλίου το 40% αυτής.
Στο ίδιο άρθρο του σχεδίου νόμου επανέρχεται και η αποζημίωση προς τους δημοτικούς συμβούλους, η οποία είχε καταργηθεί. Σχετικά αναφέρεται: «Τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μέχρι τέσσερις το μήνα. Το ύψος της αποζημίωσης αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 4% της αντιμισθίας του δημάρχου Αθηναίων, ήτοι 1% για κάθε συνεδρίαση. Και βαρυνει τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ».
Δηλαδή για τη συμμετοχή τους σε κάθε δημοτικό συμβούλιο οι δημοτικοί σύμβουλοι θα λαμβάνουν περίπου 50 ευρώ ως αποζημίωση. Κι αν γίνονται τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα, να τα 200 ευρουλάκια!
Το άρθρο 20 αναφέρει τα εξής: «Η παρ. 8 του αρθρ. 282 του ν. 3852/2010 καταργείται από την έναρξη ισχύος του παρόντος.» Η παράγραφος που καταργείται έλεγε: «Από τη δημοσίευση του παρόντος αναστέλλονται οι προσλήψεις κάθε κατηγορίας και ειδικότητας προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό τη λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού.» Η αναστολή των προσλήψεων είχε γίνει με τον προηγούμενο νόμο γιατί, όπως θα θυμούνται οι περισσότεροι, πολλοί δήμαρχοι είχαν προχωρήσει στην ίδρυση ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι στο τέλος χρεοκώπησαν (Ξένιος στα Λιόσια, Επικοινωνία FM στο Ν. Ηράκλειο κ.α.).
Ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να συμμετέχουν και σε άλλες, εκτός από τις δικές τους, ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές επιχειρήσες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, «οι δήμοι επιτρέπεται να συμμετέχουν σε υφιστάμενες δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό την λειτουργία ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού άλλων όμορων δήμων ή δήμων εντός της ίδιας περιφέρειας κατά παρέκκλιση του περιορισμού της περ. γ’ της παρ. 1 του αρθ. 107 του ν. 3852/2010.» Ο περιορισμός ήταν ότι οι δήμοι μπορούσαν να έχουν μόνο μία ραδιοφωνική ή τηλεοπτική δημοτική επιχείρηση. Τώρα αφενός έχουν τη δυνατότητα για συμμετοχή και σε άλλα σχήματα κι αφέτερου αναστέλλεται ο περιορισμός στις προσλήψεις. Κι όπως λέει το προταθέν σχέδιο νόμου «το προσωπικό της υφιστάμενης επιχείρησης διατηρείται. Η απασχόληση και άλλων προσώπων αποφασίζεται από το δημοτικό συμβούλιο κατά την ισχυουσα νομοθεσία για όλες τις κατηγορίες απασχολουμένων».
Στο τέλος προβλέπω, αν ισχύουν αυτά τα οποία προτείνει το υπουργείο μέσω του σχεδίου νόμου, να έχουμε νέα φουρνιά χρεοκοπημένων δημοτικών, ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών επιχειρήσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή