ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου: «Στην πολιτική των πελατειακών σχέσεων απαντάμε με την γνώση»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ, υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου: «Στην πολιτική των πελατειακών  σχέσεων απαντάμε με την γνώση»

Ολοκληρωμένη πρόταση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της πόλης του Γαλατσίου παρουσίασε ο συνδυασμός «Γαλάτσι Νέα Αρχή» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο «Καμίνι» παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Νίκος Μαγκανάρης έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση εκφράζοντας την βεβαιότητα του ότι η «Νέα Αρχή» θα κερδίσει τη μάχη των εκλογών της 18ης Μαΐου. Ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η νέα μεγάλη παράταξη της αλλαγής έχει συγκεκριμένη πρόταση και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που κατέχουν το συγκεκριμένο αντικείμενο και είναι σε θέση να το υλοποιήσουν για να πάει η πόλη μπροστά.
«Απέναντι στην δημαρχιακή πολιτική των πελατειακών σχέσεων και της πληρωμένης διαφήμισης, εμείς απαντάμε με την γνώση και την εμπειρία των καταξιωμένων στον χώρο τους επιστημόνων που είναι υποψήφιοι δημοτικοί μας σύμβουλοι», είπε.
Η περιβαλλοντική πολιτική της νέας διοίκησης του δήμου, όπως αναδείχτηκε από τους ομιλητές Σοφία Κουφοπούλου, Γιάννη Καλουδιώτη και Φραγκίσκο Κουτελιέρη και τις παρεμβάσεις των Αλ. Παπαθωμά και Μ. Παπαδημητρίου, θα βασιστεί στα εξής:
• Πρόταση για τη δημιουργία δικτύου χώρων Πράσινου και Πολιτισμού
Με εκτεταμένες αναπλάσεις και έργα πράσινου σε μορφή δικτύου, με υλοποίηση – ολοκλήρωση περιπατητικών διαδρομών και ποδηλατόδρομων στο περιαστικό πράσινο, με την ανάπλαση και αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων ώστε να επιτρέπει την ανάπτυξη  Βιομηχανικών μνημείων Λατομείο Λεβεντάκη, Λατό, Ασβεστοποϊια «Αττική». Επίσης προτάθηκε η ενοποίηση των βιομηχανικών μνημείων της πόλης σε συνδυασμό με τις αναπλάσεις και τα έργα πράσινου σε μορφή δικτύου, ενώ δόθηκε έμφαση στο σχεδιασμό των υποδομών με χαμηλό κόστος συντήρησης. Ο στόχος είναι να αποκτήσει η πόλη τη δική της φυσιογνωμία αναδεικνύοντας τα σημεία αναφοράς της. Όλα αυτά οδηγούν στην αύξηση της αναλογίας πράσινου ανά κάτοικο που σήμερα είναι 2,4 τ.μ. ενώ το ελάχιστο αποδεκτό όριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 8 τ.μ, με ένταξη των ελεύθερων χώρων στην καθημερινότητα της πόλης.
• Διαχείριση απορριμμάτων
Προτάθηκε η ανακύκλωση στην πηγή (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό) η οποία αποφέρει κέρδος στον δήμο μιας και όχι μόνο μειώνει το κόστος που θα πλήρωνε για την αποκομιδή και εναπόθεσή τους, αλλά ο δήμος θα πληρώνεται για κάθε τόνο ανακυκλώσιμου υλικού. Επίσης προτάθηκε η διάδοση της επαναχρησιμοποίησης των υλικών καθώς και η ανάληψη δράσεων στους χώρους των σχολείων, στα δημοτικά κτίρια και τις δημοτικές εγκαταστάσεις.
• Περιβαλλοντική εκπαίδευση – οικολογική ευαισθητοποίηση
Η ευαισθητοποίηση των πολιτών ξεκινά από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου θα αναληφθούν δράσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των περιβαλλοντικών μαθημάτων και δράσεων.
• Διαχείριση ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον
Με αφορμή το χρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Ανάπλασης που ήδη εξελίσσεται στην Γκράβα, παρουσιάστηκε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου των σχολείων του δήμου που θα διεκδικήσει και θα διαχειριστεί ενιαία ο δήμος και όχι κάθε διευθυντής μόνος του και χωρίς βοήθεια. Επίσης, προτάθηκε η μετατροπή όλων των δημοτικών κτιρίων σε αυτόνομα από ενεργειακή σκοπιά.
• Συγκοινωνιακή αναβάθμιση της πόλης
Προτάθηκε η δημιουργία τριών σταθμών μετρό, αναβάθμιση του οριζόντιου άξονα Αγ. Γλυκερίας – Βεΐκου με κατασκευή ποδηλατόδρομου /πεζόδρομου, δημιουργία χώρων στάθμευσης και ανάδειξης του κέντρου πόλης στη συμβολή Γαλατσίου – Βεΐκου με απαλλοτρίωση (με ανάληψη κόστους από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ) και κατεδάφιση του κτιρίου των Goody’s και του παρακείμενου διώροφου. Επίσης προτάθηκε η υπογειοποίηση μέρους της Γαλατσίου και εκτροπή της κυκλοφορίας της Βεΐκου καθώς επίσης και η δημιουργία εσωτερικής συγκοινωνιακής γραμμής με μικρά ευέλικτα λεωφορεία φυσικού αερίου, τα οποία θα διατρέχουν συνεχώς το δήμο και θα συνδέονται με σταθμούς λεωφορείων, τρένων και μετρό.
• Ανύπαρκτη η απερχόμενη διοίκηση
Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής, η οποία όχι μόνο δεν κατευθύνθηκε στη συνολική διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων του δήμου, άλλα άφησε στην τύχη τους όσες πρωτοβουλίες αναδείχτηκαν από ευαισθητοποιημένους οικολογικά πολίτες. Επίσης, είναι σημαντικό ότι για αρκετές από τις παραπάνω προτάσεις υπάρχουν έτοιμες μελέτες που παραμένουν αναξιοποίητες στα συρτάρια του δήμου για περισσότερο από μια δεκαετία. Κοινή τέλος ήταν η διαπίστωση ότι η σημερινή απερχόμενη δημοτική αρχή έχει άγνοια για τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων και ενέργειας και αδιαφορεί για το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει.
• Από πού θα βρεθούν οι πόροι
Όσον αφορά στο που θα βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις, οι απαντήσεις έχουν σχέση με την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ή και την χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, δεδομένου οι περισσότερες απ’ αυτές έχουν χρόνο απόσβεσης μικρότερο της τετραετίας.

Πήγαινε στην κορυφή