Αλλαγές σε ΦΠΑ Διευκρινήσεις για τα χαμηλά εισοδήματα

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αλλαγές σε ΦΠΑ Διευκρινήσεις για τα χαμηλά εισοδήματα

Αντί προλόγου σήμερα θα ήθελα να κάνω μια προσθήκη στο άρθρο της προηγούμενης εβδομάδας, στο οποίο παρέθετα μια ανάλυση για το κοινωνικό μέρισμα και να αναφέρω ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του  Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, διαβεβαιώνεται ότι το μέρισμα δεν θα συμψηφιστεί με χρέη προς το δημόσιο αλλά θα δίνεται στους μερισματούχους αυτούσιο. Σε καλή μεριά λοιπόν. Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι 185.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί με την διαδικασία να προχωρά «ομαλά» ενώ 340.000 αιτήσεις απορρίφτηκαν. Επίσης εκτιμάται περίπου 600.000 νοικοκυριά ικανοποιούν τα κριτήρια για να λάβουν το μέρισμα και μελετώνται τροποποιήσεις έτσι ώστε να λάβουν το μέρισμα και περιπτώσεις φορολογουμένων που για «λίγα» ευρώ εισοδήματος ή περιουσίας το χάνουν.

Στα καθ’ ημάς λοιπόν. Αυτή την εβδομάδα θα αναφερθώ σε μια τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή το βράδυ της Πέμπτης 24 Απριλίου 2014 και έχει τεθεί προς ψήφιση. Με την τροπολογία αυτή παρέχεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους που κατά το έτος 2013 είχαν χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή κυρίως απασχόληση (π.χ. πρακτικώς ασκούμενοι φοιτητές, συμπλήρωση ερωτηματολογίων) να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών. Με την ίδια επίσης τροπολογία δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία που κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο είχε ετήσιο κύκλο εργασιών (τζίρο) μικρότερο των 500.000 ευρώ να πληρώνει τον ΦΠΑ κατά την είσπραξη της αντιπαροχής. Για να δούμε αναλυτικότερα τα δύο αυτά θέματα:

1. ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ
ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΜΙΚΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
«Όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογουμένων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματα τους αυτά φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων».
Αυτό είναι το απόσπασμα από το κείμενο της τροπολογίας. Ο τρόπος φορολόγησης  αυτής της κατηγορίας φορολογουμένων τους δίνει την δυνατότητα να μην εξαιρούνται από την προσκόμιση αποδείξεων, να γλιτώσουν την προκαταβολή φόρου εισοδήματος που σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν, να τύχουν της μείωσης φόρου κατά 2.100 ευρώ όπως επίσης και να μην φορολογηθούν βάση των τεκμηρίων τους όταν αυτά είναι λιγότερα από 9.500. Διευκρινήσεις αναμένονται για την τύχη των δηλώσεων της περίπτωσης αυτής που υποβλήθηκαν πριν την τροπολογία.

2.ΝΕΟ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΦΠΑ
Οι φορολογούμενοι των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν έχει υπερβεί τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, θα μπορούν να επιλέξουν την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος καταβολής ΦΠΑ. Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς ισχύει από την έναρξη της επόμενης φορολογικής περιόδου (μήνας ή τρίμηνο) και δεν μπορεί να παύσει πριν τη λήξη της επόμενης διαχειριστικής περιόδου.
Σε γενικές γραμμές η ένταξη στο ειδικό καθεστώς δίνει την δυνατότητα στον φορολογούμενο να αποδίδει τον ΦΠΑ με την είσπραξη του τιμολογίου και όχι με την έκδοση και να εκπίπτει τον ΦΠΑ με την πληρωμή του τιμολογίου και όχι με την λήψη. Συγκεκριμένα αναφέρει η τροπολογία: «Για τα πρόσωπα που εντάσσονται στο ειδικό αυτό καθεστώς:
α) Ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής ή μέρους αυτής που αφορά τις πραγματοποιούμενες από τα πρόσωπα αυτά φορολογητέες πράξεις.
β) Ο φόρος εισροών εκπίπτεται κατά το χρόνο πληρωμής του τιμήματος ή μέρους αυτού που αφορά τις φορολογητέες πράξεις που λαμβάνουν από άλλους υποκείμενους στο φόρο».
Επίσης όταν κάποιος φορολογούμενους που δεν έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ συναλλάσσεται με κάποιον που έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς τότε ο πρώτος εκπίπτει τον ΦΠΑ κατά τον χρόνο πληρωμής του τιμήματος.
Στο ειδικό καθεστώς δεν υπάγονται οι ακόλουθες πράξεις:
α) Παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών οι οποίες απαλλάσσονται από το φόρο,.
β) Εισαγωγές αγαθών
γ) Ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών.
δ) Πράξεις για τις οποίες υπόχρεος για την καταβολή του φόρου καθίσταται ο λήπτης των αγαθών ή υπηρεσιών.
ε) Λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών
στ) Πράξεις για τις οποίες ο τόπος φορολόγησης δεν βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας.
Στο ειδικό καθεστώς δεν μπορεί να ενταχθεί υποκείμενος στο φόρο, ο οποίος αποδεδειγμένα κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων διαχειριστικών περιόδων δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ  και εισοδήματος ή καταστάσεις πελατών – προμηθευτών ή έχει υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή. Επιπρόσθετα δεν μπορεί να παραμείνει ο φορολογούμενος στο ειδικό καθεστώς στην περίπτωση που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις, όπως ορίζονται από αυτό ή υποπίπτει σε φορολογικές παραβάσεις που συνιστούν φοροδιαφυγή.
 Οι υποκείμενοι στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς υποχρεούνται να τηρούν τα λογιστικά αρχεία τους με τρόπο που να διαπιστώνονται οι εισπράξεις και οι πληρωμές της αντιπαροχής. Με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζονται ο τύπος, το περιεχόμενο και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης ένταξης ή εξόδου από το ειδικό καθεστώς.
Είναι σίγουρο ότι ο νέος τρόπος καταβολής του ΦΠΑ όταν αυτός θα τεθεί σε ισχύ θα διευκολύνει ένα ποσοστό επιχειρήσεων κυρίως αυτές που ασχολούνται με την χονδρική. Βέβαια ιδιαίτερα την σημερινή εποχή που η αγορά μαστίζεται από την έλλειψη ρευστότητας και που τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων προς το δημόσιο όλο και διογκώνονται  πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και στις επιχειρήσεις άνω των 500.000 ευρώ τζίρο να το εφαρμόσουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή