Εκδρομή των Πελοποννησίων Γαλατσίου στην Ιτέα, Γαλαξείδι, Αράχωβα

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Εκδρομή των Πελοποννησίων Γαλατσίου στην Ιτέα, Γαλαξείδι, Αράχωβα

Στις 07.45 το πρωί της Κυριακής 4 Μαΐου, οι Μοραΐτες και οι φίλοι τους ξεκίνησαν με ωραίο καιρό την εκδρομή τους για της Ρούμελης τα μέρη. 

Πρώτη στάση έξω από την Θήβα στο χωριό Βάγια ,στο Μοναστήρι του Αγ.Ιωάννου του θεολόγου όπου άναψαν το κερί τους και προσευχήθηκαν παρακολουθώντας την θεία λειτουργία.

Το μοναστήρι αυτό κτίστηκε τον 16 αιώνα και είναι αφιερωμένο στον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη γνωστό και ως Μαζαράκη. Το 1835 επί Όθωνα καταστράφηκε κατά τους διωγμούς του ορθόδοξου μοναχισμού όπως και άλλες 378 Μονές και μόλις το 1969

Λειτούργησε ξανά ως γυναικεία Μονή με 24 μοναχές οι οποίες εργάζονται σήμερα ανακαινίζοντας το και κάνοντας όλες τις δουλειές, ξυλουργικές οικοδομικές και ότι άλλο μπορούν, .οι χώροι πεντακάθαροι οι κήποι με τα λουλούδια και τα παγκάκια σε περιβάλλον με φοβερή θέα πραγματικό παράδεισο.

Η αναχώρηση από εκεί και με κατεύθυνση για Αράχοβα για το πρωινό καφεδάκι . Αλλαγή σκηνικού λόγω υψομέτρου κάτω από τον Παρνασσό με ψύχρα και ψιλό χιονόνερο. Μετά τον καφέ και την περιήγηση στην πανέμορφη Αράχοβα .μικρή στάση στους Δελφούς στην Κασταλία πηγή όπου από μικροφώνου διαβάστηκαν ιστορικά θέματα για το περίφημο Μαντείο για τις Αμφικτιονίες για το Μουσείο και φυσικά για τον ομφαλό της γης ,για το κέντρο του κόσμου όπως επιστεύετο για τους  Δελφούς.

Έξω από τους Δελφούς είναι και το σπίτι του ποιητή Άγγελου Σικελιανού όπου έμενε με την Αμερικανίδα Εύα Πάλμερ οποίος ανακίνησε πάλι το θέμα του ομφαλού της Γής και ανέβασε βέβαια και της πρώτες Αρχαίες παραστάσεις.

Η συνέχεα της διαδρομής άρχισε να είναι ευχάριστη από καιρό καθώς στο κατέβασμα προς τον Κορινθιακό επανήλθε ο ήλιος και η ζέστη και μέσα από τον κάμπο της Άμφισσας με τους ελαιώνες όπου υπάρχουν 6 εκατομμύρια ρίζες ελιές . περνώντας την Άμφισσα το χρισσό την Ιτέα κατέληξαν στο πανέμορφο Γαλαξίδι μέσα σε απάνεμο λιμανάκι με τις βάρκες και τα σκάφη προφυλαγμένα από τον καιρό και τα ωραία νεοκλασικά διώροφα σπίτια. Εκεί απόλαυσαν το μεσημεριανό τους τρα γούδησαν,  χόρεψαν, περπάτησαν στο λιμάνι και στην φύση  και αναχώρησαν για την Ιτέα ακολουθώντας το πρόγραμμα της εκδρομής.

Μετά την βόλτα στην παραθαλάσσια πόλη που είναι διαφορετική σε χρώμα και ρυμοτομία από το Γαλαξίδι μέσω Δεσφίνας άρχισε η επιστροφή από τον δρόμο προς Λιβαδειά βλέποντας σε διάφορα σημεία βουνά από Βωξίτη, αυτό το ορυκτό κόκκινο χώμα το οποίο κατευθύνεται στο εργοστάσιο της ΑλουμΙνας που ευρίσκεται λίγο πιο έξω από την Όμορφη Αντίκυρα.

Στην διαδρομή μία στάση έξω από την Λιβαδειά για το απογευματινό καφεδάκι και μετά με  γλέντι τραγούδι και χορό μέσα στο Πούλμαν με χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον, κατά το βραδάκι έφτασαν στο Γαλάτσι.

Το Δ.Σ του Συλλόγου ευχαρίστησε όλους τους φίλους και τις φίλες και τους περιμένει στις επόμενες εξορμήσεις τους.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή