Ράνια Σβίγκου: Κανείς δεν ξεχνά ότι κυβέρνηση πάλεψε μόνη της στη διαπραγμάτευση και ο κ.Μητσοτάκης στεκόταν απέναντι

Συνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στον ρ/σ «Real FM 97.8» και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Μάνο Νιφλή: 

 

“- Ξεκινώντας λίγο προβοκατόρικα. Πριν από λίγο στο ραδιόφωνο μας, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, κ. Κικίλιας ανέφερε ότι: «Τις καρπαζιές που έπρεπε να τρώει ο ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς τις τρώει η κοινωνία»…

Συνηθίζει η ΝΔ τις δικές της πολιτικές καρπαζιές που τρώει στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης να τις διαστρεβλώνει. Άκουσα το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασης του κ. Κικίλια και υπόσχεται μια δήθεν επαναδιαπραγμάτευση των στόχων και των μέτρων όταν γίνει η ΝΔ κυβέρνηση. Αυτό που δεν μας εξήγησε είναι πως είναι δυνατόν τη στιγμή που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση και γινόταν μια πολύμηνη διαπραγμάτευση και ο κος Μητσοτάκης είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει τις θέσεις του, μάλιστα είχε πάει και στην κα Μέρκελ, στον κ. Σόιμπλε, πως τότε δεν παρουσίασε ένα διαφορετικό μείγμα, ενώ αντίθετα έλεγε “κλείστε άρον άρον την αξιολόγηση”, γνωρίζοντας ότι απαιτούσαν 2% πρόσθετα μέτρα… Πως περιμένει τώρα ότι κάποιος θα τον πιστέψει, δηλώνοντας ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ;

Δεν κυβερνά όμως ο κος Μητσοτάκης. Και αυτό που είπε είναι ότι παιδιά κλείστε γιατί όσο καθυστερούμε τρώμε καρπαζιές. Μας φορτώνουν συνεχώς πράγματα…

Ούτε μια λέξη, την περίοδο της διαπραγμάτευσης, δεν ειπώθηκε από τη ΝΔ ενάντια στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Η κυβέρνηση πάλευε μόνη της. Ίσα ίσα είχε απέναντί της τον κο Μητσοτάκη.

Ούτε εσείς, όμως τους είχατε βοηθήσει κα Σβίγκου, έτσι δεν είναι;

Υπάρχει μια βασική διαφορά, ότι εμείς σαν αντιπολίτευση αυτό που λέγαμε ήταν μην φέρνετε μέτρα. “Μην φέρνετε μέτρα λιτότητας, φτωχοποίησης και διαπραγματευτείτε για το χρέος”. “Διαπραγματευτείτε για τα συμφέροντα της χώρας”. “Στηρίξτε το κοινωνικό κράτος”. “Στηρίξτε την ανάπτυξη”. Αυτά ήταν που λέγαμε. Σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία το μόνο που έλεγε ήταν “κλείστε κλείστε τώρα και μη στεναχωρήσετε τους δανειστές και φέρνετε στη βουλή το επίδομα για τους συνταξιούχους χωρίς να έχετε συνεννοηθεί με το ΔΝΤ”.

– κα Σβίγκου, όμως, φέρατε δυο μνημόνια. Και αν όχι δυο, ενάμισι.

Πιστεύω κ. Παυλόπουλε ότι ξέρετε καλύτερα μαθηματικά από τον κο Μητσοτάκη…

– Αφήστε τον κο Μητσοτάκη […] Μας έκανε εντύπωση ότι σε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού δεν υπήρξε παρά μια φράση για τις περικοπές και τα μέτρα που φέρνει αυτή η συμφωνία. Μιλάμε για μέτρα πάνω από 4,9 δις. Αυτό δεν είναι επώδυνο;

Τα οποία όμως κε Παυλόπουλε ποτέ δεν αρνηθήκαμε. Τα οποία είπαμε ότι δεν ήταν δική μας επιλογή. Αλλά από αυτή την παραδοχή μέχρι την απόλυτη διαστρέβλωση και αντίστροφή της πραγματικότητας και την υποτίμηση όλων των θετικών ύψους 7,5 δις αντιμέτρων υπάρχει τεράστια απόσταση. Δεν μπορεί κανένας να υποτιμήσει ούτε την επιδότηση ενοικίου σε χιλιάδες οικογένειες, ούτε τα επιδόματα για τα παιδιά, ούτε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους συνταξιούχους, ούτε τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ούτε την αύξηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Αυτά τα αντίμετρα δεν ήταν αυτονόητα, έγιναν δεκτά μετά από τις σκληρές διαπραγματεύσεις που έκανε το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση. Και ούτε κανείς μπορεί να θεωρεί ότι δείχνει το κοινωνικό του ενδιαφέρον και πείθει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όταν αρνείται να ψηφίσει ακόμα και αυτά τα θετικά αντίμετρα όπως κάνει η ΝΔ.

– Πάντως από την άλλη, εμείς είμαστε αντιμέτωποι με το εξής: η μεν ΝΔ η οποία λέει ότι αν έρθω εγώ στη κυβέρνηση, έχω ένα άλλο μείγμα πολιτικής και θα επαναδιαπραγματευθώ και από την άλλη έχουμε φωνές από τον ΣΥΡΙΖΑ που λένε εμείς παρά τα μέτρα που ψηφίσαμε και όλου αυτού που πέρασε θα προσπαθήσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε. Και αναρωτιόμαστε, τελικά υπάρχει άλλος δρόμος και δεν τον επιλέξαμε νωρίτερα;

Ο δρόμος ο οποίος υπάρχει, και αυτός είναι ο οποίος επιλέξαμε και αυτός είναι ο οποίος θα συνεχίσουμε να επιλέγουμε, είναι μέσα από την διαπραγμάτευση, μέσα από τις συμμαχίες που οικοδομούν η χώρα και η κυβέρνηση, μέσα από την εκμετάλλευση όλων των συσχετισμών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και μέσα από την αλλαγή τους, είναι κάθε ρωγμή που υπάρχει στο αντίπαλο στρατόπεδο να την εκμεταλλευόμαστε. Γι’ αυτό το λόγο για παράδειγμα διεθνοποιήσαμε την μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δείξαμε ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να είναι εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα και ότι θα πρέπει να επιστρέψει η κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και στη χώρα μας. Αυτό ήταν κάτι το οποίο το καταφέραμε ακριβώς επειδή και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο και στις συναντήσεις που έγιναν σε διεθνές επίπεδο και μέσα από τη συμμαχία των μεσογειακών χωρών που έγινε πραγματικότητα μέσα από τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, καταφέραμε να δείξουμε ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Ελλάδα.

– Μου επιτρέπετε δυο παρατηρήσεις; Οι «Ειδήσεις» γράφουν σήμερα στην πρώτη σελίδα: «Στον αέρα η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι η εφαρμογή του μέτρου μετά το 2018 εξαρτάται από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Και μια ακόμα φράση για να την σχολιάσετε: «Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής; Όταν εξαναγκαζόμενος, έστω, διευκολύνεις τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, όταν παραχωρούνται κοψοχρονιά σε funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, όταν ονομάζεις θετικό αντίμετρο την μείωση του φορολογικού συντελεστή ακόμα και σε τεράστιες επιχειρήσεις;». Νίκος Φίλης στη Βουλή…

Οι προβληματισμοί όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του Νίκου Φίλη, εκφράζουν την κοινή αγωνία που υπάρχει για την επόμενη μέρα. Κατά πόσο, δηλαδή, η επόμενη μέρα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και με δεδομένη την διαπραγμάτευση που υπάρχει για το χρέος, όπου πιστεύω ότι θα έχουμε θετικά νέα τις επόμενες μέρες, θα έχει στον πυρήνα της τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες το προηγούμενο διάστημα. Κατά πόσο θα είναι πυξίδα μας μια ανάπτυξη η οποία θα είναι κοινωνικά δίκαιη και κατά πόσο θα στηριχθεί το κοινωνικό κράτος και βέβαια κατά πόσο θα αποκρουστούν παράλογες απαιτήσεις τις οποίες τις είδαμε το προηγούμενο διάστημα και ενδεχομένως να τις δούμε και το επόμενο. Θα κριθούμε, λοιπόν, στο τέλος της τετραετίας από το κατά πόσο έχουμε βγάλει την χώρα από την κρίση, την επιτροπεία και από τα μνημόνια. .

– κα Σβίγκου, σήμερα το πρωί ο Παντελής Βαλασόπουλος από το Βερολίνο βγήκε και μας είπε ότι ο Σόιμπλε διαμηνύει ότι ξεχάστε τη ρύθμιση του χρέους. Εγώ δεν θέλω να πιστέψω τον Σόιμπλε γιατί με την Ελλάδα είμαστε και όχι με τον Σόιμπλε και προφανώς είναι εθνικός στόχος, αλλά εμείς ετοιμαζόμαστε για εθνική επιτυχία έτσι; Και μακάρι να το… πάρουμε γιατί το δικαιούμαστε. Όμως, το έχουμε διασφαλίσει ή περάσαμε αυτά τα μέτρα από την Βουλή και πάμε ψάχνοντας τώρα; Και για ακόμη μια φορά μπορεί να πέσουμε στην παγίδα του Σόιμπλε και να γυρίσουμε πίσω και να πούμε δεν μας το δώσανε ή μας δώσανε μια φράση μπας και αγοράσουμε λίγο χρόνο…

Ο κ. Σόιμπλε από την πρώτη στιγμή έθεσε ως βέτο την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και γι αυτόν ακριβώς το λόγο καθυστέρησε και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Επιλέχθηκε ένα διαφορετικό δημοσιονομικό μείγμα μετά το 2019 και το 2020, εξαιτίας αυτού του βέτο που έβαλε ο κ. Σόιμπλε για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Εάν πραγματικά επιθυμεί να συνεχίσει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να δεχτεί τους όρους που βάζει το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του, που είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα που πρέπει άμεσα να προσδιοριστούν για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Οπότε, νομίζω ότι η ρύθμιση για το χρέος έχει να κάνει με συμβιβασμούς που θα δούμε τις επόμενες ημέρες μεταξύ του ΔΝΤ και του κου Σόιμπλε και την ίδια στιγμή πρέπει να σημειώσουμε ότι και η πλευρά των Ευρωπαίων καλεί όλες τις πλευρές να συνεργαστούν έτσι ώστε να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία όπου θα εμπεριέχει και τη ρύθμιση για το χρέος.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή