Ράνια Σβίγκου: Πλειοψηφούν οι δυνάμεις που θέλουν λύση για το χρέος και όχι μετάθεση του προβλήματος

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM» ( Ανδρέας Παπαδόπουλος): 

 

“- Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε επενδύσει πάρα πολλά στην επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών και στην πρόταση που κομίζει….

Έχει γίνει αντιληπτό ότι η Γαλλία κάνει πραγματικά πολύ σημαντικές προσπάθειες ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση η οποία να καλύπτει όλες τις πλευρές και να γίνει αποδεκτή στο προσεχές Eurogroup.

– Το καλό σενάριο το οποίο θα μπορούσε εύκολα ή δύσκολα η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί αυτή την ώρα ποιο είναι;…

Mια πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει μια καθαρή λύση για το χρέος, δηλαδή θα έχει μια τέτοια συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να μπορεί το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της ΕΚΤ, ώστε η ίδια να προβεί σε μια θετική έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.

– Αυτό θα ήταν το ιδεατό προφανώς, αλλά αντιλαμβανόμαστε και νομίζω ότι έχει φτάσει και στα δικά σας αυτιά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πολύ πιθανό, μάλλον είναι το αδύνατο ή τέλος πάντων ισχνό ενδεχόμενο.
Οι κινήσεις που γίνονται, οι δηλώσεις από την πλευρά των ευρωπαίων όπως η χθεσινή δήλωση του κ. Μοσκοβισί δείχνουν τις προσπάθειες που γίνονται για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πλειοψηφούν εκείνες οι δυνάμεις που θέλουν λύση και μειοψηφούν εκείνες που θέλουν για μια ακόμη φορά μετάθεση του προβλήματος.

– Ενδεχομένως αυτό που λέτε να είναι αριθμητικό, αλλά οι δυνάμεις που κρατάνε τα κλειδιά ξέρετε ότι αυτές είναι ισχυρές και έχουν διαφορετική άποψη…

Είναι ισχυρές αυτές οι δυνάμεις, αλλά είναι οι ίδιες οι δυνάμεις αυτές οι οποίες είχαν συναινέσει τον Μάιο του 2016 σε μια σαφή απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ληφθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Τα βραχυπρόθεσμα, όπως γνωρίζετε, ήδη υλοποιούνται κι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δύσκολη φάση της συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων…

– Αν δεν υπάρχουν τέτοια μέτρα, μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη δική σας πλευρά η όποια συμφωνία;

Μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος υπήρχαν και ήταν και ικανοποιητικά με βάση την πρώτη πρόταση η οποία κατατέθηκε στο τελευταίο Eurogroup. Αυτό το οποίο όμως δεν ήταν εφικτό και γι αυτό δεν έγινε αποδεκτή εκείνη η λύση που είχε προταθεί είχε να κάνει με τη στάση του ΔΝΤ και με το κατά πόσο αυτό θα ήταν ικανό να δώσει μία μελέτη βιωσιμότητας για το χρέος που θα κρινόταν ικανοποιητική από όλους τους θεσμούς. Υπήρχαν όμως μέτρα μεσοπρόθεσμα για το χρέος. Εμείς περιμένουμε και γι αυτή τη λύση παλεύουμε, για μια λύση που θα έχει ακόμα καλύτερα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και φυσικά προσδοκούμε και για αυτό εργαζόμαστε, και έχουμε και τη συνδρομή και άλλων μέσα στο Eurogroup, συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και που θα μπορέσουν κι αυτές να λειτουργήσουν γεφυρωτικά προς εκείνες τις πλευρές που έχουν αντιτιθέμενες απόψεις για το ελληνικό χρέος.

– Μήπως σηκώθηκε πάρα πολύ ο πήχης για το θέμα του χρέους και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό; Μήπως δηλαδή τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για σας να δεχθείτε μια συμφωνία αν δεν είχε ανέβει τόσο πολύ ο πήχης; Και ακούω αυτό να το λένε και στελέχη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ…

Δεν ξέρω σε ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεστε. Αυτό που θα σας πω εγώ είναι ότι ο διακηρυγμένος στόχος για την ελληνική πλευρά για το χρέος δεν είναι τωρινός. Είναι από τη στιγμή που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση. Και προσπαθήσαμε μέσα από συμμαχίες, μέσα από προσπάθεια διεθνοποίησης του ελληνικού ζητήματος, τις υποσχέσεις που είχαν δώσει και το 2012 στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά, να γίνουν τώρα πραγματικότητα. Κι όπως σας είπα δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Ξεκινάμε με βάση την περυσινή απόφαση του Μαΐου του 2016, όπου με σαφήνεια αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για το χρέος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ. Αυτή την απόφαση θέλουμε να συγκεκριμενοποιήσουμε. Νομίζω ότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Νομίζω ξεκινάμε από πολύ καλύτερες βάσεις και μένει να δούμε πώς αυτό θα αποτυπωθεί στο προσεχές Eurogroup.

– Εκτιμάτε ότι θα προκύψει εν τέλει συμφωνία την Πέμπτη; Κι αν όχι, είναι στις σκέψεις σας να ζητήσετε κάποια Σύνοδο Κορυφής ή κάτι άλλο τέλος πάντων;…

Υπάρχουν όλες αυτές οι σκέψεις που αναφέρεστε, εμείς όμως εργαζόμαστε στο να υπάρξει λύση τις επόμενες μέρες, δηλαδή στο προσεχές Eurogroup. Από κει και πέρα, όπως γνωρίζετε, οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού γίνονται σε όλα τα επίπεδα και θεωρούμε ότι πλέον είναι ένα πολιτικό ζήτημα και χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες, οπότε μένει να δούμε πώς αυτές θα αποκρυσταλλωθούν τις επόμενες μέρες.

– Τώρα θέλω να αξιοποιήσω λίγο τη συζήτηση μαζί σας για να σας κάνω ένα-δύο ερωτήματα για άλλα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας.
– Κατ’ αρχήν σκέφτεστε να πάρετε κάποια πρωτοβουλία ή να γίνει κάποια παρέμβαση για τα όσα έγιναν και είναι σε εξέλιξη στο Μενίδι μετά και τον θάνατο του 11χρονου μαθητή;

Πρώτα πρέπει να εκφράσουμε τη θλίψη γι’ αυτό το τραγικό γεγονός, το οποίο έχει συγκλονίσει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, αλλά και να αναλάβουμε δράσεις που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, ώστε να μην ξαναεπαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. Και οι δράσεις, βέβαια, έχουν να κάνουν και με την αστυνόμευση στην περιοχή, όπου ο κ. Τόσκας σε πρόσφατη συνέντευξή του παρουσίασε τα βήματα που ήδη έχουν γίνει και αυτά τα οποία μένει να γίνουν το επόμενο διάστημα, αλλά και με την αναβάθμιση της περιοχής. Γιατί, όπως γνωρίζουμε όλοι -δεν χρειάζεται νομίζω να είσαι δημοσιογράφος ή πολιτικός για να το αντιληφθείς αυτό – πρόκειται για περιοχές οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες θα έλεγα, και χρειάζονται συντονισμένες δράσεις αναβάθμισής τους, έτσι ώστε όλοι οι κάτοικοι να αισθάνονται ασφαλείς.

– Ένα τελευταίο ερώτημα είναι για τα όσα έγιναν στο Δίστομο. Συνυπήρξατε πολλά χρόνια με την κα Κωνσταντοπούλου. Ήταν και επιλογή του Πρωθυπουργού για τη θέση της Προέδρου της Βουλής. Έχετε κάποιο σχόλιο για την συμπεριφορά της;

Νομίζω ότι ήταν μια απαράδεκτη συμπεριφορά και ο κ. Γλέζος απάντησε όπως άρμοζε στην περίσταση.”

 

 

από δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή