Ημουσικοχορευτική εκδήλωση της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η μουσικοχορευτική εκδήλωση της ΓΓΙΦ με τίτλο: «Μνήμες, μελωδίες και γυρίσματα: Γυναίκες πέρα από τα σύνορα», που πραγματοποιήθηκε στις 12/6/2017 στο Θέατρο «Δόρα Στράτου». Η εκδήλωση αποτέλεσε προϊόν συνεργασίας της ΓΓΙΦ με το Θέατρο ελληνικών χορών «Δόρα Στράτου» και το Τμήμα Αθηνών CID- UNESCO και στόχο τη συνάντηση των προσφυγικών μουσικών και χορών από διάφορους πολιτισμούς του κόσμου.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, τόνισε ότι : «H αποψινή εκδήλωση δίνει την ευκαιρία να γνωριστούν οι πολιτισμοί μας μέσα από τις τέχνες, τη μουσική, το τραγούδι και το χορό, ενώ η επαφή με τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες της κουλτούρας του κάθε λαού και η ανταλλαγή πολιτιστικών αγαθών, αποτελούν προϋπόθεση για αρμονική συμβίωση και συν – δημιουργία, προσφέροντας μία πνοή πολιτισμού στην απαιτητική καθημερινότητά μας» και πρόσθεσε ότι : «Ίσως η χώρα μας να δοκιμάζεται στις ημέρες μας – σε επίπεδο αριθμών και οικονομικής πολιτικής – αλλά, ακόμη και σε συνθήκες κρίσης, η αλληλεγγύη αποτελεί το καλύτερο αντιστάθμισμα».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, συγκροτήματα από κοινότητες μεταναστών/μεταναστριών και προσφύγων, ξεδίπλωσαν την τέχνη τους και προσέφεραν στο ακροατήριο στιγμές συγκίνησης μέσα από την ηχηρή νότα πολιτισμού του κάθε λαού.

Ταυτόχρονα, η ΓΓΙΦ είχε μεριμνήσει, ώστε στην εκδήλωση να παρευρεθεί και ένας μεγάλος αριθμός γυναικών προσφύγων από τα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων των περιοχών του Λαυρίου, του Ελαιώνα και του Σχιστού Περάματος.

Διότι, η ΓΓΙΦ, ξέχωρα από την πολυδιάστατη δράση της για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους συνολικά, εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή της στην προσπάθειά της να προσφέρει στις γυναίκες πρόσφυγες τις περισσότερες δυνατές πνοές τέχνης και διασκέδασης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς τους.

Συγκεκριμένα, την εκδήλωση πλαισίωσαν τα εξής μουσικοχορευτικά συγκροτήματα:

– Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων (Μποσνοχώρι Αν.Θράκης)

– Bangladesh Cultural Organization &Cultural Academy

– Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών

– Σχολή Αρμένικων Παραδοσιακών Χορών ΑVΕΤΙS (Κουρδιστάν – από Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Λαυρίου)

– Χορευτικό & Πολιτιστικό Εργαστήρι “Χοροπατήματα” (παραδόσεις Αν. Ρωμυλίας)

– Ιρανικό συγκρότημα Sepide (από τη Δομή Φιλοξενίας Ελαιώνα)

– Αφρικανικό χορευτικό συγκρότημα Africa – Black is beautiful

– Πολιτιστικός Σύλλογος “Παραδοσιακοί Δρόμοι” (παραδόσεις Σινασού Καππαδοκίας)

Τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή επαίνου βράβευσης από την Γενική Γραμματέα Ισότητας των Φύλων προς όλα τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, για την ξεχωριστή βραδιά που προσέφεραν σε όλους και όλες.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση της ΓΓΙΦ κατάφερε να επιτύχει μια σπουδαία γειτνίαση ανθρώπων από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, γυναίκες, άντρες και παιδιά κάθε ηλικίας που, είτε στο μακρινό παρελθόν, είτε στο πολύ πρόσφατο, αναζήτησαν καταφύγιο και μία περισσότερο ευνοϊκή τύχη στη χώρα μας.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων

Πήγαινε στην κορυφή