ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ :Το Παλαί να παραμείνει δημόσιος χώρος αθλητισμού

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ :Το Παλαί να παραμείνει δημόσιος χώρος αθλητισμού

Η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού ενδιαφέροντος για τη μίσθωση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου επαναφέρει το μείζον για την πόλη μας ζήτημα του Παλαί στο προσκήνιο. Ήδη, μετά από πρωτοβουλία του φορέα «Δράση για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής» πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Γαλατσίου συνάντηση όλων των δυνάμεων της πόλης, εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων αλλά και μεμονωμένων πολιτών που ανησυχούν για την τύχη αυτού του αθλητικού κέντρου.

ο ΤΑΙΠΕΔ προχωρά κανονικά το διαγωνισμό για τη μίσθωση του Παλαί, δημοσιεύοντας την Πρόσκληση Υποβολής Προσφοράς για την παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης του εν λόγω Ολυμπιακού Ακινήτου, για την οποία ο «Παλμός» είχε εκτενές ρεπορτάζ στο φύλλο της Παρασκευής 20 Ιουνίου. Η 22α Σεπτεμβρίου δίνεται ως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών των ενδιαφερομένων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Ταμείο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επισκέψεις των ενδιαφερομένων στο ακίνητο, έχει αναρτηθεί στο VDR (εικονική ηλεκτρονική αίθουσα πληροφοριακών στοιχείων όπου διατίθενται έγγραφα και πληροφορίες για το Παλαί ειδικά και τον διαγωνισμό γενικότερα) ενώ στις 21 Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχολιασμός του Σχεδίου Σύμβασης Παραχώρησης Χρήσης και Εκμετάλλευσης του ακινήτου.
Η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε τη «Δράση» που κάλεσε σε κοινή σύσκεψη τους φορείς της πόλης, στο Δημαρχείο Γαλατσίου, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, απόρροια της οποίας ήταν η «Κίνηση Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου – Ν. Ιωνίας – Ε’ Δημοτικής Κοινότητας για τη διάσωση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου (Παλαί)» και το «Ψήφισμα Πόλης» – το οποίο δημοσιεύουμε δίπλα.
Ο κ. Ίκαρος Πετρόπουλος από τη «Δράση», εισηγούμενος το θέμα, το χαρακτήρισε «εθνικό θέμα της πόλης μας, η εμπορευματοποίηση του οποίου επιχειρείται μέσα στο κατακαλόκαιρο». Υπογράμμισε ότι «παρά τα τυχόν λάθη, τις παραλείψεις, τις διαφορετικές προσεγγίσεις, οι επίπονες προσπάθειες και αγώνες 14 χρόνων της πόλης μας αποδείχθηκαν αποτελεσματικοί διότι το Παλαί δεν έγινε εμπορικό κέντρο. Μπορεί, λοιπόν, για μία ακόμα φορά αυτό το διάστημα να δρομολογούνται κρίσιμες σε βάρος μας αποφάσεις, είμαστε όμως εδώ για να επιβεβαιώσουμε ότι ούτε τώρα θα περάσουν οι μετέωρες νομικά και ηθικά αποφάσεις τους και ότι το Παλαί δεν θα γίνει εμπορικό κέντρο. Θα ήταν κρίμα και άδικο για εμάς, τα παιδιά μας, την πόλη μας, την περιοχή μας.»
Έκανε μια σύντομη αναφορά σε ενέργειες – ορόσημα για την υπόθεση του Παλαί, από το 2000 τη χρονιά χωροθέτησης του αθλητικού κέντρου στην επίμαχη περιοχή, μέχρι και τον Απρίλιο του 2011 οπότε και υποβλήθηκε στο Δήμο Γαλατσίου η μελέτη του καθηγητή του ΕΜΠ Ν. Μπελαβίλα για τη μεταολυμπιακή χρήση του ακινήτου και στάθηκε στα εξής σημεία της:
– Ένταξη της εγκατάστασης σε ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχέδιο.
– Μελέτη του κόστους αναδιαρύθμισης – κόστους κατεδάφισης.
– Απομάκρυνση ενός εκ των δύο κτιρίων (όγκων) και διατήρηση του άλλου.
– Διαχείριση των δύο κτιρίων από δύο διαφορετικούς φορείς και ισως διαφορετική χρήση.
– ΟΧΙ νέες κτιριακές κατασκευές,επίγειες η υπόγειες.
– Απόλυτη προστασία του βυζαντινού μνημείου.
– Σύνδεση του χώρου με Άλσος.
– Ενίσχυση της φύτευσης.
– Επιβεβαίωση από αρμόδιες δασικές αρχές ότι η έκταση είναι αναδασωτέα.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων όπου το λόγο πήραν επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, οι οποίοι τελικώς συμφώνησαν στη συγκρότηση της Κίνησης Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου – Ν. Ιωνίας – Ε’ Δημοτικής Κοινότητας για τη διάσωση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου (Παλαί), στη διοργάνωση πανγαλατσιώτικης συναυλίας – διαμαρτυρίας στο Παλιό Τέρμα τη Δευτέρα 7 Ιουλίου στις 8.30 το βράδυ, στην εκκίνηση νομικών ενεργειών για το θέμα και στη σύνταξη του κοινού «Ψηφίσματος Πόλης».
Όπως πληροφορηθήκαμε το Ψήφισμα έχει ήδη επιδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και προωθείται και στους υπόλοιπους φορείς που αναγράφονται σε αυτό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή