Η όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα», βασισμένη στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, στο θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου!

Ο Δήμος Μαρκοπούλου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου (Κ.Δ.Ε.Μ.), σας προσκαλούν την Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 και ώρα 9:00 το βράδυ, στην σύγχρονη αριστουργηματική όπερα «Ολυμπιακή Φλόγα» του Παναγιώτη Καρούσου, βασισμένη στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, στο Θέατρο Σάρας Μαρκοπούλου.

Η λυρική τραγωδία έκανε το θριαμβευτικό της ντεμπούτο στο Lincoln Center της Νεας Υορκης στις 26 Μαρτιου 2016. Στις 5 Ιουλίου 2016 ξαναπαρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η όπερα αποτελείται από δύο πράξεις, που σχετίζονται με το μύθο του Ηρακλή και την ίδρυση των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ βασίζεται στο σύνολό της στην Ολυμπιακή φλόγα και όπως ξεδιπλώνεται, μας δίνει τη θεμελιώδη έννοια πίσω από το αρχαίο ελληνικό θρησκευτικό τελετουργικό, με σκοπό να φέρει τους ανθρώπους, πιο κοντά στους Θεούς.

Η πρώτη πράξη της όπερας περιλαμβάνει ποιήματα από τον Όμηρο (Ομηρική ύμνοι), τον Πίνδαρο (Ολυμπιακοί ύμνοι «Ολυμπιόνικοι») και τον Ησίοδο (Έργα και Ημέραι).

Η δεύτερη πράξη της όπερας, βασίζεται στην τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή.

Στις Τραχίνιες, περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της.

Η όπερα έκανε Παγκόσμια Πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό του Μόντρεαλ (Βασιλική Notre-Dame) με σολίστ, χορωδία και μεγάλη Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier. Στην Ελλάδα, η όπερα παρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή, με κοστούμια, σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου, που πρωταγωνίστησε στο έργο και Δηιάνειρα, την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα.

Συμμετέχουν:

Δηιάνειρα: Ειρήνη Κώνστα, σοπράνο

Προμηθέας: Βασίλης Ασημακόπουλος, μπάσος

Ηρακλής: Θεόδωρος Μπιράκος, τενόρος

Αλκμήνη: Δήμητρα Καμίτση, σοπράνο

Μακαρία: Βανέσσα Καλκάνη, σοπράνο

Ύλλος: Δημήτρης Παπαγεωργίου, βαρύτονος

Σταυρούλα Μέντη, βιολί

Βικτωρία Κιαζίμη, πιάνο

Σκηνοθεσία: Ειρήνη Κώνστα.

Παρουσίαση: Π. Καρούσος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Απευθύνουμε κάλεσμα προσφοράς τροφίμων μακράς διαρκείας, για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Μαρκοπούλου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δήμου Μαρκοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή