Σαντορίνη Η κυκλαδική λάβα του έρωτα!

Εάν ψάχνετε για ένα μαγευτικό προορισμό, γεμάτο μυστήριο, σας προτείνουμε ένα από τα διασημότερα και ομορφότερα τουριστικά κέντρα του κόσμου που είναι η Σαντορίνη ή Θήρα, η οποία ανήκει στις Κυκλάδες. Είναι ανάμεσα στους τρεις πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης. Φημισμένη για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα και γνωστή για το ειδυλλιακό και ρομαντικό της τοπίο, τα γραφικά σοκάκια, τις χρωματιστές παραλίες και φυσικά τα ηφαίστειά της, είναι αναμενόμενο να προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον και την επιθυμία κάθε ανθρώπου να θέλει να παραθερίσει σ’αυτό το νησί.

 

 

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις μόλις φτάσεις με το καράβι στη Σαντορίνη είναι ένα τεράστιο βουνό που υψώνεται μπροστά σου. Ολο το νησί είναι χτισμένο σε ύψωμα, με αποτέλεσμα να προσφέρει μία απίστευτη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος από όποιο σημείο του νησιού και να βρίσκεσαι. Ο λόγος της μοναδικής ιδιομορφίας της Σαντορίνης είναι οι ηφαιστειακές εκρήξεις που έδωσαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε καλντέρα της Σαντορίνης. Το πραγματικό της όνομα ήταν Κάλλιστη και Στρογγυλή. Μία ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου, που σημειώθηκε γύρω στα 1500 π.Χ., προκάλεσε τη διάσπαση του κεντρικού τμήματος του νησιού και τη δημιουργία δύο μικρότερων νησιών της Θηρασιάς και Νέας Καμένης.
Το όνομα «Θήρα» προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που ήταν ο πρώτος που αποίκησε τη νήσο αυτή. Απ΄την άλλη, το όνομα «Σαντορίνη» προέρχεται από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Santa Irini) που υπήρχε στο νησί από την οποία οι διερχόμενοι Φράγκοι Σταυροφόροι σταματούσαν για ανεφοδιασμό. Με παραφθορά, λοιπόν, οι Ελληνες την ονομάτισαν Σαντορίνη (αντί του σωστότερου Σαντορήνη από το Σάντα – Είρηνα).

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ
• Με αεροπλάνο: Η Σαντορίνη συνδέεται αεροπορικώς με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου με πτήσεις που πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
• Με πλοίο: Το νησί έχει πολύ καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με πλοία και ταχύπλοα που συνδέουν τη Σαντορίνη με τον Πειραιά, τη Ραφήνα, τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη.
Το ταξίδι διαρκεί 8,30 ώρες με το συμβατικό πλοίο και 6 ώρες με το ταχύπλοο από το λιμάνι του Πειραιά.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Ως προς τα αξιοθέατα της Σαντορίνης ποικίλα και πανέμορφα. Ξεκινώντας από την πρωτεύουσα του νησιού, τα Φηρά, είναι απαραίτητο να σεργιανήσετε στα στενά σοκάκια και να επισκεφθείτε, αρχικά, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας που περιλαμβάνει ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν στο Ακρωτήρι, στο ορυχείο των Φηρών, στη Θηρασιά και στα Χριστιανά.
Συνεχίστε με το Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο υπάρχουν εκθέματα από τη μακραίωνη ιστορία του νησιού. Ακόμη, υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο που διαθέτει αυθεντικά παραδοσιακά αντικείμενα της Σαντορίνης. Επίσης, επισκεφθείτε και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη» στο οποίο τον Αύγουστο διοργανώνεται ετήσιο φεστιβάλ με συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής κ.α. με είσοδο δωρεάν.
Ταυτόχρονα, στα Φηρά υπάρχουν και δύο ναοί που θεωρούνται οι μητροπόλεις του νησιού: ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός και ο Καθολικός Καθεδρικός Ναός. Πέρα από όλα αυτά, τα Φηρά και συγκεκριμένα η καλντέρα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας προσφέρεται για απολαυστικές βόλτες με θέα την απέραντη θάλασσα.
Φυσικά, τα πασίγνωστα ηφαίστεια της Σαντορίνης, η Νέα Καμένη και η Παλαιά Καμένη αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, στα οποία θα ανεβείτε στον κρατήρα του ακόμα ενεργού ηφαιστείου και θα κολυμπήσετε στα θεραπευτικά νερά των θερμών πηγών. Από το λιμάνι του Αθηνιού και από το παλιό λιμάνι της Θήρας το καλοκαίρι αναχωρούν διαρκώς βαρκούλες προς το ηφαίστειο. Η εκδρομή περιλαμβάνει αναρρίχηση του ηφαιστείου, μπάνιο στα ιαματικά λουτρά της Παλαιάς Καμένης και στάση στο παραδοσιακό νησάκι Θηρασιά για μπάνιο και φαγητό. Το κόστος της εκδρομής είναι περίπου 20 με 25 ευρώ. Αν αποφασίσετε να φύγετε από το παλιό λιμάνι της Θήρας, μπορείτε να φτάσετε εκεί είτε μετά από 45 λεπτά περπάτημα είτε με τελεφερίκ που περνά κάθε 15 λεπτά από τις 7:30 έως τις 21:00 και στοιχίζει 3,5 ευρώ.
Ενα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της Σαντορίνης είναι η Μινωική πόλη στο Ακρωτήρι, η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού και είναι συνδεδεμένη με το θρύλο της Χαμένης Ατλαντίδας. Την εποχή του χαλκού ήταν από τα πιο καίρια σημεία στο Αιγαίο. Ανακαλύφθηκε το 1866 και από τότε δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στην περιοχή παρέχοντας έτσι στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη γνήσια μορφή που είχε η μινωική πόλη. Διαθέτει τριώροφα κτίρια, αποχετευτικό σύστημα, αποθήκες, μύλο, σκάλες και πυθάρια. Να σημειωθεί ότι περίπου το 1500 π.Χ. ο οικισμός του Ακρωτηρίου καλύφθηκε με στάχτη και λάβα.
Επιπλέον, εντυπωσιακό μνήμειο της Σαντορίνης είναι και η Αρχαία Θήρα που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, στο Μέσα Βουνό. Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους της Σπάρτης. Στα αρχαία χρόνια αποτελούσε το παρατηρητήριο της Σαντορίνης. Σήμερα, υπάρχουν τα κατάλοιπα των ελληνιστικών και αρχαίων χρόνων δηλαδή η αγορά, ο ναός προς τιμήν του Διονύσου, το τέμενος του Αρτεμίδωρου, τα νεκροταφεία, η βασιλική στοά, το γυμνάσιο των Εφήβων, τα ιερά, το θέατρο και άλλα πολλά.
Στην περιήγησή σας εννοείται ότι δεν πρέπει να παραλείψετε να κάνετε μία ή και περισσότερες επισκέψεις στη ξακουστή για το μαγευτικό και ρομαντικό της ηλιοβασίλεμα, Οία. Πλήθος ανθρώπων από όλα τα μέρη της γης έρχονται για να θαυμάσουν αυτό το συγκλονιστικό θέαμα, που οι παρατηρητές του μόλις ο ήλιος δύσει ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Ομως μπορείτε να δείτε και το φράγκικο Κάστρο, τους διάσπαρτους ανεμόμυλους και το Ναυτικό Μουσείο του νησιού που αξίζει την επίσκεψή σας καθώς τα σαντορινιά πλοία είναι τα πρώτα που ταξίδεψαν στο Αιγαίο επτά χιλιάδες χρόνια πριν.
Ενα ακόμη μοναδικό σημείο για να απολαύσει κανείς το ηλιοβασίλεμα είναι το Ημεροβίγλι που είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της καλντέρας και αποτελεί το μέρος στο οποίο επικρατεί η απόλυτη ηρεμία. Στον οικισμό αυτό βρίσκεται το κάστρο του Σκάρου από το οποίο ένα μονοπάτι οδηγεί στο Ναό της Θεοσκέπαστης που είναι χτισμένος σε ένα θεόρατο βράχο πάνω από την καλντέρα. Στο Ημεροβίγλι, επίσης, υπάρχει και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
Τέλος, για να ολοκληρώσετε την εκδρομή σας στη Σαντορίνη πρέπει να δοκιμάσετε και τις τοπικές νοστιμιές του νησιού όπως φάβα, φρέσκα θαλασσινά, ντοματοκεφτέδες, τηγανητές λευκές μελιτζάνες, κολοκυθοκεφτέδες και λιαστά ντοματάκια. Ολα αυτά τα φαγητά μπορούν να συνοδευτούν με τα αυθεντικά κρασιά της Σαντορίνης τα οποία φημίζονται για το μοναδικό τους άρωμα που οφείλεται στο ηφαιστειακό έδαφος του νησιού. Αξίζει να επισκεφθείτε από κοντά τα οινοποιεία της Σαντορίνης που βρίσκονται σε χωριά της ενδοχώρας, όπως ο Πύργος, η Μεσσαριά, το Μεγαλοχώρι κ.α. Στα οινοποιεία θα μάθετε και τον τρόπο παραγωγής των κρασιών. Ενα από τα πιο γνωστά οινοποιεία του νησιού είναι του οινοπαραγωγού Μπουτάρη. Σε ορισμένα οινοποιεία είναι απαραίτητο να κανονίσετε από πριν την επίσκεψή σας με ραντεβού.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΤΕ
Μία από τις γνωστότερες και γραφικότερες παραλίες του νησιού είναι η Κόκκινη παραλία. Η ονομασία της δεν είναι τυχαία, καθώς περιβάλλεται από κόκκινους και μαύρους ηφαιστειακούς βράχους με κόκκινη άμμο. Βρίσκεται 8 χλμ. από τα Φηρά και ακριβώς απέναντι από το Ακρωτήρι. Το αμάξι, βέβαια, δεν φτάνει μέχρι την παραλία, αλλά χρειάζεται να περπατήσετε για 2 λεπτά, αυτό όμως είναι που την κάνει ιδιαίτερη αυτήν την παραλία, καθώς μέχρι να φτάσετε θα δείτε τους όμορφους σχηματισμούς των πετρωμάτων και των ηφαιστειακών ορυκτών. Η πρόσβαση βέβαια γίνεται και με καραβάκι από το Ακρωτήρι.
Το εντυπωσιακό είναι ότι στην άκρη της παραλίας ο κόκκινος βράχος γίνεται άσπρος που δηλώνει το όνομα της ακριβώς επόμενης παραλίας, της Ασπρης παραλίας, η οποία και αυτή περιβάλλεται από ασπριδερά βράχια και μέσα στη θάλασσα υπάρχει και ένας μεγάλος άσπρος βράχος. Είναι μικρότερη σε έκταση από την Κόκκινη, αλλά τα πεντακάθαρα νερά της την κάνουν εξίσου σημαντική.
Ακόμη, μία από τις πιο φωτογραφημένες παραλίες του νησιού είναι η παραλία Περίσσα που βρίσκεται 15 χλμ. από τα Φηρά. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα η μαύρη αμμουδιά και τα καθαρά βαθιά νερά. Πλήρως οργανωμένη διαθέτει πολλά ξενοδοχεία, ταβερνούλες, beach bars, oργανωμένο camping, Mediterranean dine club, ιππασία κατά μήκος της παραλίας και πολλά θαλάσσια σπορ.
Απέναντι ακριβώς από αυτή την παραλία βρίσκεται η πολυσύχναστη παραλία Καμάρι, που απέχει 10 χλμ. από τα Φηρά. Εχει και αυτή μαύρη άμμο με κρυστάλλινα νερά που βαθαίνουν απότομα και πίσω της ακριβώς ορθώνεται ένας τεράστιος βράχος. Το Μέσα Βουνό της Αρχαίας Θήρας που δεσπόζει στο νότιο μέρος της παραλίας, τα αεροπλάνα που πετάνε σε κοντινή απόσταση από το νερό και τα θαλάσσια σπορ συμπεριλαμβανομένου και ενός κέντρου για υποβρύχιες καταδύσεις κάνουν την παραλία ξεχωριστή. Φυσικά δεν λείπουν τα ποικίλα μαγαζιά, εστιατόρια, μπαρ και καταλύματα γύρω από την παραλία. Να τονίσουμε ότι έχει τιμηθεί και με Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ιδανική για δραστηριότητες και σπορ είναι και η παραλία Μονόλιθος που έχει ψιλή γκρίζα άμμο και ρηχά νερά. Βρίσκεται δίπλα από το Καμάρι, αλλά είναι πιο ήσυχη από το Καμάρι και διαθέτει πρόχειρο φαγητό στην παραλία. Ιδανική για οικογένειες και φυσιολάτρες.
Επιπλέον, η παραλία Περίβολος που βρίσκεται κοντά στην Περίσσα, έχει πεντακάθαρα νερά και μαλακή μαύρη άμμο. Διαθέτει εστιατόρια, beach bars και θαλάσσια σπορ. Στο τέρμα της παραλίας του Περιβόλου απλώνεται η παραλία του Αη Γιώργη με εξίσου καθαρά νερά, μαύρη άμμο και περισσότερη ησυχία. Ακόμη, το Ακρωτήρι Κολούμπος είναι η πιο απομονωμένη και ήσυχη παραλία και έχει ζεστά νερά λόγω του υποθαλάσσιου κρατήρα. Το τοπίο είναι εντυπωσιακό, αλλά και άγριο. Απ΄την άλλη, η παραλία Βλυχάδα με το σεληνιακό τοπίο και τους χαρακτηριστικούς κιτρινωπούς ηφαιστειακούς βράχους που σχηματίζουν μικρές σπηλιές και γλυπτά συνθέτουν μία εξωτική ομορφιά. Τέλος, η παραλία Αμμούδι είναι ένας κολπίσκος κάτω από την Οία με καθαρά μπλε νερά που ξαφνικά βαθαίνουν απότομα. Το γραφικό τοπίο της είναι εντυπωσιακό, καθώς πολύχρωμοι βράχοι βρίσκονται στη μέση της θάλασσας και προκαλούν τον επισκέπτη για μία φωτογραφία. Εχει πρόσβαση μόνο με μουλάρια ή με τα πόδια κατεβαίνοντας 214 φαρδιά σκαλοπάτια.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα από τα πιο εντυπωσιακά τουριστικά θέρετρα του κόσμου που αξίζει να γνωρίσετε όλοι. Ενα ονειρικό νησί που συναρπάζει με τις φυσικές ομορφιές του και τη μοναδική αρχιτεκτονική του κάθε επισκέπτη. Ομως, πρέπει να τονίσουμε ότι σ’ αυτό το άρθρο προσπαθήσαμε να συνοψίσουμε όσο μπορούμε τα σημαντικότερα αξιοθέατα και παραλίες του νησιού.
Φυσικά, αξίζει να «εξερευνήσετε» και τα υπόλοιπα χωριά και παραλιακά τοπία της Σαντορίνης, καθώς η γραφικότητα του νησιού είναι έκδηλη σε κάθε σημείο και μέρος της. Αν επισκεφθείτε τελικά τη Σαντορίνη, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το μετανιώσετε και σίγουρα θα περάσετε μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές που θα θυμάστε για πολύ καιρό!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή