Αιφνίδια, από ανακοπή καρδιάς, έφυγε από τη ζωή, το πρωί της Τρίτης 22 Αυγούστου, σε ηλικία 65 ετών, ο Κυριάκος Τσίρος, γιατρός και τέως δήμαρχος Γαλατσίου, σκορπώντας τη θλίψη στην πόλη μας. Δυο μέρες μετά, την Πέμπτη 24 του μήνα, οι Γαλατσιώτες αποχαιρέτισαν τον τ. δήμαρχο στον Ι.Ν. Αγίας Γλυκερίας και η ταφή του έγινε στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Τσίρος Κυριάκος γεννήθηκε το 1952 στον Άγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας από τον Απόστολο και τη Βιολέττα, το γένος Κουτσιμανή. Είναι παντρεμένος με την Χρυσούλα Σμυρνάκη από το Ηράκλειο Κρήτης και πατέρας μιας κόρης, της Ανδριάνας.
Την περίοδο 1971-1977, σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και διετέλεσε Αγροτικός Ιατρός στο Πήλιο.
Το 1978 απέκτησε την ειδικότητα του Παθολόγου Ιατρού στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο Αθηνών. Το 1983, εγκαταστάθηκε στο Γαλάτσι με την οικογένειά του.
Από το 1986 έως και το 2006 εργάστηκε ως οικογενειακός Ιατρός του ΙΚΑ και ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Θεσσαλών Γαλατσίου.
Το 2002 εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου με το ψηφοδέλτιο του Θεόδωρου Τούντα και με τον αριθμό ρεκόρ των 2.500 σταυρών προτίμησης. Διετέλεσε αντιδήμαρχος για δύο περίπου χρόνια και το 2004 γίνεται ανεξάρτητος αποχωρώντας από το συνδυασμό του τότε δημάρχου.
Το 2006 συμμετέχει στις εκλογές ως επικεφαλής δικού του συνδυασμού και εκλέγεται για πρώτη φορά Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 44,59%. Ο Δήμαρχος, σύμφωνα με τον τότε νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., μπορούσε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή αν έπαιρνε ποσοστό πάνω από 42%.
Το 2010 είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος και εκλέγεται για δεύτερη θητεία, την δεύτερη Κυριακή αυτή τη φορά, με αντίπαλο τον Θεόδωρο Τούντα.
Το 2014 συμμετέχει και πάλι στις δημοτικές εκλογές αλλά αυτή τη φορά χάνει τη δημαρχία από τον σημερινό δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΩΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο Κυριάκος Τσίρος είχε δώσει στον «ΠΑΛΜΟ» την πρώτη του συνέντευξη ως δήμαρχος Γαλατσίου, το 2008. Τότε, του είχαμε ζητήσει να εξηγήσει ο ίδιος το «φαινόμενο Κυριάκος Τσίρος», πώς δηλαδή μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκτοξεύθηκε πολιτικά στο Γαλάτσι. Είχε απαντήσει λοιπόν, τα εξής:
«Αυτό έχω προσπαθήσει να το εξηγήσω κι εγώ στον εαυτό μου, κ. Γιαννακόπουλε. Οταν πρωτοήρθα στο Γαλάτσι, ήμουν ένας απλός γιατρός και με τον καιρό κατάφερα να έχω πολλούς ασθενείς. Σκεφτείτε ότι υπήρχαν μέρες που έβλεπα και 150 ανθρώπους! Σ’όλους φερόμουν ανθρώπινα, δεν ήμουν απλώς ο γιατρός τους αλλά ο φίλος γιατρός τους κι αυτό πολλές φορές εις βάρος της προσωπικής μου ζωής και υγείας. Ετσι όταν εκτέθηκα πολιτικά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι με στήριξαν, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας. Να σας πω ότι με ψήφισαν και άτομα από το Κ.Κ.Ε. – και ξέρετε πόσο αμετακίνητοι είναι οι ψηφοφόροι του Κ.Κ.Ε. Ψήφισαν όμως όλοι τον γιατρό τους, τον φίλο τους, τον άνθρωπο Κυριάκο Τσίρο.
Πιστεύω ότι η εικόνα που έχουν οι γαλατσιώτες για μένα είναι αυτή του καλού ανθρώπου, του τίμιου και του ηθικού. Μπορεί ορισμένοι να μην πιστεύουν ότι είμαι καλός δήμαρχος – αυτό θα το κρίνουν στο τέλος της τετραετίας – αλλά κανείς δεν έχει καμία αμφιβολία για το ποιόν μου ως ανθρώπου και ιατρού.»
Στην επόμενη ερώτησή μας, «το 2010, όμως, ο κόσμος θα σας κρίνει ως Δήμαρχο. Πιστεύετε ότι και τότε θα έχετε την ίδια ανταπόκριση από όλο το πολιτικό φάσμα;», απάντησε:
«Εξακολουθώ να διατηρώ το ιατρείο μου και συνεπώς συνεχίζω να βλέπω καθημερινά πολύ κόσμο, στους οποίους συνεχίζω να συμπεριφέρομαι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Επίσης, ο κόσμος βλέπει τον καθημερινό αγώνα που δίνω ως Δήμαρχος. Συνεπώς πιστεύω πως θα με κρίνουν θετικά και ως Δήμαρχο.
Μια μεγάλη μερίδα ασθενών, εκείνων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, τους προδώσατε – ας μου επιτρέψετε αυτή την έκφραση, τον ρωτήσαμε.
«Ναι, έχετε δίκιο και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ σ’αυτούς μέσα από την έγκριτη εφημερίδα σας. Ηταν, δυστυχώς, αδύνατον να συνεχίσω να έχω και το ΙΚΑ μ’όλο το φόρτο εργασίας που έχω ως Δήμαρχος. Αλλά ας αναλογιστεί ο κάθε ένας από αυτούς τη συμπεριφορά μου, την ανθρώπινη και την ιατρική, απέναντί τους.»
Μέχρι το 2002, οπότε και εμφανιστήκατε για πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, δεν είχατε εμπλακεί στα κοινά. Από τότε μέχρι σήμερα, τι έχει προστεθεί στην προσωπική σας ζωή και τι έχετε απωλέσει, κ. Τσίρο;
«Θα ξεκινήσω με το τι έχω απωλέσει και, δυστυχώς, έχω απωλέσει πολλά και τον επαγγελματικό τομέα και στον προσωπικό. Το αξίωμα του Δημάρχου είναι 24ωρη απασχόληση …»
Είναι ανθυγιεινό επάγγελμα, τον ρωτήσαμε.
«Ανθυγιεινό και ψυχοφθόρο! Ομως έχω και τη μοναδική ευχαρίστηση ότι προσπαθώ από μία θέση ισχύος να προσφέρω στην πόλη που αγαπώ, στην πόλη όπου ήρθα άγνωστος και έφτασα να γίνω Δήμαρχος. Το αν πετύχω τελικά ή όχι, θα το κρίνει ο κόσμος στο τέλος της τετραετίας. Πάντα όμως παραμένω σταθερός στις αρχές μου: ανθρωπιά, διαφάνεια και σεβασμός στον πολίτη.»
Οι πολιτικές σας φιλοδοξίες μέχρι πού φτάνουν;
«Η μοναδική πολιτική φιλοδοξία που έχω είναι να μου δοθεί η δυνατότητα να ολοκληρώσω το έργο μου την επόμενη τετραετία και μετά … να πάω σπίτι μου! Εγώ, κ. Γιαννακόπουλε, θεωρώ αδιανόητο να είναι κάποιος Δήμαρχος για πάνω από οκτώ χρόνια. Ο,τι έχεις να κάνεις, οι δύο τετραετίες θεωρώ ότι αρκούν για να το κάνεις. Δεν έχω καμία άλλη πολιτική φιλοδοξία. Αλλωστε στην πολιτική βρέθηκα τυχαίως.»
Το μετανιώσατε; «Όχι, δεν το μετάνιωσα! Αλλά αυτό που με έχει πραγματικά συγκλονίσει ψυχικώς είναι η μεγάλη ανάγκη του κόσμου για εργασία. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη για δουλειά και με στενοχωρεί που δεν μπορώ να τους βοηθήσω όλους.»
Ο «Παλμός» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗ
Με αφορμή το θάνατο του πρώην Δημάρχου Γαλατσίου Κ. Τσίρου ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλης έκανε την εξής δήλωση:
«Με οδύνη πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του φίλου και συναδέλφου πρώην Δημάρχου και γιατρού Κ. Τσίρου.
Υπήρξε ένας άνθρωπος δραστήριος, με όραμα και βαθιά αυτοδιοικητική συνείδηση. Τα χρόνια που υπηρέτησε το Δήμο Γαλατσίου διακρίθηκε για το ήθος και την αφοσίωση του στην προάσπιση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας. Η συγκίνησή μου είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί με τον Κυριάκο Τσίρο, πέρα από τους αυτοδιοικητικούς μας δεσμούς, υπήρξαμε συνοδοιπόροι και στο χώρο της ιατρικής, την οποία αγάπησε με πάθος και ανιδιοτέλεια. Εκτός από εξαίρετος επιστήμονας υπήρξε πάνω από όλα άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο. Είμαι βέβαιος ότι οι ασθενείς του θα τον θυμούνται για την επιστημονική του αρτιότητα αλλά και για τη βαθιά ανθρωπιά και ευαισθησία του.
Αφήνει πίσω του σημαντικό έργο το οποίο αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τους νεότερους που δραστηριοποιούνται τόσο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης όσο και της Ιατρικής.
Χάσαμε ένα σπουδαίο άνθρωπο και έναν καλό φίλο.Εκ μέρους της ΚΕΔΕ αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, εκφράζω στην οικογένεια του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του».