· Απάντηση Κομισιόν στον Δ. Παπαδημούλη: «1 δισ. 153 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας».
· «323 εκατ. ευρώ για υποδομές ευρυζωνικών δικτύων – 68 εκατ. ευρώ επιπλέον για αγροτικές περιοχές».
· «Συμφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Cosmote για δίκτυα 4G/4G+».
· Δημ. Παπαδημούλης: «Προώθηση της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα».
Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια της Αρμόδιας Επιτρόπου της για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με την ανάγκη ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημειώνει στην απάντησή της η κα Γκάμπριελ «η Ελλάδα διέθεσε 1 δισ. 153 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για ψηφιακά και συναφή ζητήματα». Από το εν λόγω ποσό «323 εκατ. EUR προορίζονται για την ανάπτυξη και τις υποδομές ευρυζωνικών δικτύων», ενώ «άλλα 68 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές περιοχές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης».
Επιπλέον η Κομισιόν, δια της Αρμόδιας Επιτρόπου, συμπληρώνει πως «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ και με την ελληνική εταιρεία Cosmote, για να συνδράμει στην ενίσχυση της κάλυψης του δικτύου κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών 4G/4G+», καθώς και σε άλλες τεχνολογικές αναβαθμίσεις.
Στην ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από την Επιτροπή να διευκρινίσει «ποια χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να χρησιμοποιήσει μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων για να προωθήσει τις ευρυζωνικές υποδομές, την ψηφιακή σύγκλιση και τις νέες τεχνολογίες στη χώρα».
Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Θέμα: Ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας
Η Ελλάδα, ιστορικά, υπολείπεται άλλων κρατών μελών από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, στις ευρυζωνικές υποδομές, στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικτυακών τεχνολογιών και στη
δημιουργία ψηφιακών οικονομικών δραστηριοτήτων – επενδύσεων. Η ιστορική αυτή καθυστέρηση έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομική – περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, μιας και διάφορες αγροτικές παραμεθόριες και ορεινές περιοχές δεν απολαμβάνουν διαδικτυακές διασυνδέσεις υψηλών ταχυτήτων και τις οικονομικές ευκαιρίες που απορρέουν από αυτές. Ωστόσο, τα κατάλληλα εργαλεία διαδικτυακής διασύνδεσης – διάχυσης νέων τεχνολογιών θα μπορούσαν να αποφέρουν ευκαιρίες ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, ΜΜΕ, πανεπιστήμια και ιδρύματα έρευνας σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1) Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία πρόκειται να χρησιμοποιήσει μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων για να προωθήσει τις ευρυζωνικές υποδομές, την ψηφιακή σύγκλιση και τις νέες τεχνολογίες στη χώρα;
2) Πότε και πώς θα προχωρήσει το προτεινόμενο πρόγραμμα της Επιτροπής WiFi4EU για την Ελλάδα;
Απάντηση της κας Gabriel εξ ονόματος της Επιτροπής (30.8.2017)
Η Ελλάδα διέθεσε 1 δισ. 153 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για ψηφιακά και συναφή ζητήματα. Από το εν λόγω ποσό, 323 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ανάπτυξη και τις υποδομές ευρυζωνικών δικτύων. Μέρος του προορίζεται για την εκπλήρωση δεσμεύσεων από την προηγούμενη περίοδο χρηματοδότησης. Άλλα 68 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές περιοχές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε χρηματοδοτική συμφωνία ύψους 150 εκατ. ευρώ με την ελληνική εταιρεία Cosmote Κινητές Τηλεπικοινωνίες ΑΕ, για να συνδράμει στην ενίσχυση της κάλυψης του δικτύου κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών 4G/4G+ της εταιρείας, σε επεκτάσεις της δυναμικότητας και σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις. Η συναλλαγή έχει τη στήριξη της εγγύησης του προϋπολογισμού της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.
Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνει ετήσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις [Τοπικές δράσεις («Going Local»), συνέδρια, συναντήσεις με υπουργούς και ανώτερους υπαλλήλους] για να παρέχει πληροφορίες σχετικά με δυνατότητες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών διαθέσιμων μέσων.
Για το WiFi4EU διοργανώθηκε αρχική ενημερωτική συνεδρίαση με τους δήμους της Αττικής τον Μάρτιο του 2017 και έχουν προγραμματιστεί παρόμοιες συνεδριάσεις για άλλους δήμους της περιφέρειας, αρχής γενομένης από τα τέλη του φθινοπώρου