Σταύρος Θεοδωράκης: Δε χρωστάω σε κανέναν και βλέπω μόνο αυτό που είναι σωστό για τη χώρα

Συνέντευξη Τύπου του Σταύρου Θεοδωράκη στη ΔΕΘ

“Με μια συμβουλή που του είχε δώσει ο πατέρας του άνοιξε τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη ο Σταύρος Θεοδωράκης: «Κοίταξε να είσαι στη ζωή σου ευτυχισμένος και χρήσιμος». Και συνέχισε λέγοντας «Νομίζω ότι το έχω καταφέρει. Κάποιες εποχές επικεντρωνόμαστε στη χρησιμότητά μας και άλλες στην ευτυχία μας. Αυτή την περίοδο επικεντρώνομαι στο να είμαι χρήσιμος ως ηγέτης της μεγάλης προοδευτικής παράταξης», είπε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι αυτό που προέχει είναι η δημιουργία ενός πραγματικά μεγάλου Κινήματος αλλαγής και όχι να δημιουργηθεί ένα κόμμα που θα λειτουργεί συμπληρωματικά δεξιά ή αριστερά. «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πει ότι η κυβέρνηση είναι το μέσον και όχι ο σκοπός. Αυτό που μας απασχολεί είναι να συζητήσουμε με τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις για τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ότι τοποθετείται σταθερά απέναντι στον λαϊκισμό και αυτό το έχει αποδείξει και με τη μέχρι τώρα πορεία του. «Όταν μπήκα στην πολιτική, το σύστημα ταράχτηκε. Από την αρχή μας έλεγαν ότι είμαστε το δεκανίκι κάποιων -άλλοτε αριστερών, άλλοτε δεξιών. Εμείς δεν χρωστάμε σε συμφέροντα. Δεν χρωστάμε σε κανέναν και βλέπουμε μόνο αυτό που είναι σωστό για τη χώρα. Οι βουλευτές μας βρίσκονται κάθε μέρα απέναντι στους λαϊκιστές, στους κομματικούς εγκάθετους και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το τι θα κάνουμε στο μέλλον εξαρτάται μόνο από ένα πράγμα: ποιο είναι το συμφέρον των πολιτών. Υπάρχει η ανάγκη για ένα Κίνημα που θα λογοδοτεί μόνο στους πολίτες, ούτε στα συμφέροντα, ούτε στα εικονίσματα του παρελθόντος, ούτε στους κομματικούς μηχανισμούς». Ταυτόχρονα τέθηκε υπέρ της δυνατότητας εγγύησης των χρεών των κομμάτων από την προσωπική περιουσία των αρχηγών τους, καθώς «δεν είναι δυνατόν να έχουμε φτωχά κόμματα και πλούσιους αρχηγούς».

Ερωτώμενος για τα δυο ζητήματα στα οποία θα προχωρούσε αμέσως σε τολμηρές λύσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι το ένα είναι το θέμα των επενδύσεων και το δεύτερο το ζήτημα των κομματικών παρατάξεων στα πανεπιστήμια. «Θα τελείωνα με κάθε κόστος με τη γραφειοκρατία, θα συγκρουόμουν μαζί της και θα υλοποιούσα τις μεγάλες επενδύσεις που έχει ψηφίσει η Βουλή. Διότι πέρα από τους ακριβοπληρωμένους κρατικούς συμβούλους, υπάρχουν κι εκείνοι οι οποίοι ψάχνουν δουλειά. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες θέσεις εργασίας. Επίσης, θα ζητούσα να δεσμευτούν οι αρχηγοί όλων των κομμάτων ότι θα αποσύρουν από τα Πανεπιστήμια τις κομματικές στρατιές τους. Ναι στην πολιτικοποίηση, αλλά όχι στην κομματικοποίηση στα Πανεπιστήμια». Ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι και η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά του. «Αυτό αφορά κυρίως τους νέους και με αυτό πρέπει να αναμετρηθούμε», τόνισε ενώ επανέλαβε ότι η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο. «Αυτοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ κάνουν αυτό που είπε ο Λένιν: ένα βήμα μπροστά και δυο βήματα πίσω. Όμως η χώρα δεν έχει χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς το θέμα της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια απόφαση και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το κομματικό της δυναμικό. «Πάνω από όλα για μένα δεν είναι το χρήμα. Πάνω από όλα δεν είναι τα συμφέροντα μιας εταιρίας. Πάνω απ’ όλα είναι η πατρίδα μας, που σημαίνει το περιβάλλον. Παράλληλα υπάρχει και κάτι άλλο που είναι πολύ αναγκαίο: οι δουλειές. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή στην κυβέρνηση να πάρει θέση, αν θέλει ή αν δεν θέλει τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική. Εάν οι υπηρεσίες βεβαιώνουν ότι η παραγωγή χρυσού είναι προς όφελος της κοινωνίας και δεν καταστρέφει το περιβάλλον, πρέπει να αποσύρει τους γραφειοκράτες, τους κομματάρχες, και όλους αυτούς που εμποδίζουν αυτή τη δραστηριότητα». Επίσης, εξέφρασε την έκπληξή του για την παραμονή του Νίκου Καρανίκα στη θέση του συμβούλου του Μαξίμου. «Με εκπλήσσει που παραμένει στη θέση του ο κ. Καρανίκας. Είναι σύμβουλος του Πρωθυπουργού, πληρώνεται και με παχυλές υπερωρίες, και τουϊτάρει “στα τσακίδια οι επενδυτές”. Είναι άποψη του Πρωθυπουργού αυτή; Ταυτόχρονα, κάνει και χρήση fake φωτογραφίας στην ανάρτησή του».

Σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι «υπάρχει ακόμη πάρα πολύς χρόνος μπροστά μας που θα είναι καθοριστικός». Χαρακτήρισε το σχήμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ένα εθνολαϊκιστικό μόρφωμα επικίνδυνο για τη χώρα. «Αυτό το σχήμα είναι ουσιαστικά ένα κόμμα, μια ψυχή, μια πρόταση, ένα εθνολαϊκιστικό μόρφωμα, επικίνδυνο για τη χώρα. Δεν είναι στον ορίζοντά μας, δεν υπάρχουν περιθώρια για κοινή οδό στα προβλήματα. Το νέο μεγάλο μεταρρυθμιστικό κίνημα στο Κέντρο θα δώσει κυβερνητική λύση».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε ιδιαίτερα στο ανάγκη ανανέωσης στο νέο φορέα. «Σε μια σύσκεψη με την κυρία Γεννηματά και στελέχη της για το νέο φορέα, ζήτησα από όλους να καθίσουν λίγο πιο πίσω, για να κάνουμε χώρο για νέο αίμα στην πολιτική. Από το παρελθόν κρατάμε τις φλόγες και πετάμε τις στάχτες. Κάποιοι άνθρωποι έχουν δώσει στην κοινωνία κι αυτούς τους θέλουμε μαζί μας» επεσήμανε. Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Καμίνη, ότι ήταν ο ηγέτης του Ναι, και αν θεωρεί και ο ίδιος τον εαυτό του τόνισε «και εγώ και οι βουλευτές μας ήμασταν στρατιώτες του ΝΑΙ, στρατιώτες στη μάχη για να μείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή τη μάχη την κερδίσαμε».
Αναφερόμενος στο σχέδιο που έχει για το νέο προοδευτικό Κίνημα, υπογράμμισε ότι «έχουμε ένα σχέδιο πλήρες που δε σταματάει τον Νοέμβριο, αλλά έχει τρεις σταθμούς: εκλογή τον Νοέμβριο, στελέχωση μιας ηγετικής ομάδας που θα περιλαμβάνει και ανθρώπους με πείρα και έργο θετικό για τη χώρα, αλλά και νέα πρόσωπα και βέβαια το τρίτο μεγάλο βήμα θα είναι η σύγκρουσή μας με ό,τι κακό συμβαίνει στη χώρα και το να προτάσσουμε λύσεις απέναντι στα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Μιλώντας για το μέλλον του νέου προοδευτικού φορέα και τη συνύπαρξη σε αυτόν μετά την εκλογή είπε: «Όταν τελειώσει αυτή η ιστορία τον Νοέμβριο, θα περάσουμε από τους αρχηγούς στην παράταξη. Εμείς έχουμε το σχέδιο και τον τρόπο. Το νέο Κίνημα δε θα είναι άθροισμα των 5 ή 10 αρχηγών. Από την επόμενη ημέρα, νικητές αυτού του χώρου, θα δημιουργήσουμε μια παράταξη που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις πολιτικές τάσεις, θα τις σέβεται αλλά θα είναι μια παράταξη με τιμόνι. Θα είναι μια παράταξη ανοιχτή, ενωτική αλλά με τιμόνι. Έχω την αίσθηση ότι το μικρό μου πολιτικό παρελθόν εγγυάται ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Δεν νομίζω ότι κάποιος από τους υποψήφιους θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα αν ψηφίσουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Προφανώς αν αυτή η διαδικασία δεν τύχει της εκτίμησης του κόσμου, ο καθένας θα αρχίσει να λοξοκοιτάει. Όσον αφορά εμένα, έχω ηγηθεί σε πολλές ομάδες, αλλά σε πολύ περισσότερες ομάδες έχω υπάρξει απλός στρατιώτης».

Ως προς την εκλογική διαδικασία για τη δημιουργία του νέου Κινήματος επεσήμανε ότι έχουν τεθεί τρεις προϋποθέσεις. «Πρώτον, θα μπορούν να ψηφίζουν τόσο τα μέλη, όσο και οι φίλοι. Θέλουμε να ψηφίσει πολύς κόσμος. Δεύτερον, τα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν στη χώρα θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένα, ώστε να μην υπάρχουν διπλοψηφίες. Τρίτον, να επιτραπεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ’ αποστάσεως. Να δώσουμε το δικαίωμα στους ανθρώπους που ζουν στο εξωτερικό αλλά και σε όσους έχουν κινητικά προβλήματα να ψηφίσουν».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την απόφασή του να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής αρχηγού του νέου φορέα ανέφερε ότι το «πατριωτικό μας χρέος είναι να μην κοιτάμε τη βόλεψή μας, αλλά να μπαίνουμε σε ολοένα και βαθύτερα νερά». Όπως είπε: «αποφασίσαμε να μπούμε σε αυτή την περιπέτεια ξέροντας ότι η χώρα δεν έχει χρόνο. Παίρνουμε το ρίσκο, φεύγει ο εγωισμός μας για να δώσουμε μια λύση στην κοινωνία. Πολλές φορές, οι καλές ομάδες κουράζονται να παίζουν στο ξερό συνέχεια. Και αποδίδουν στα μεγαλύτερα γήπεδα. Η Barcelona στο Αιγάλεω θα μπορέσει και θεωρητικά να ηττηθεί. Αλλά στα μεγάλα γήπεδα δεν ηττάται εύκολα. Είμαι σίγουρος για την ομάδα μου, για τους ανθρώπους μου, για αυτούς που προσελκύω για το νέο δυναμικό κέντρο. Πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε στο μεγάλο γήπεδο και να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα».”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή