• Επίτροπος Γκ. Έτινγκερ: «Η μελλοντική πολιτική συνοχής να επικεντρώνεται στην περιφερειακή σύγκλιση και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».
• Δημ. Παπαδημούλης προς την Κομισιόν: «Ο προϋπολογισμός της Ένωσης βαίνει διαρκώς πτωτικά σε σχέση με το αντίστοιχο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα – Σε κίνδυνο περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα».
Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια του Αρμόδιου Επιτρόπου της για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη μείωση του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα των κρατών-μελών, από την περίοδο 1993-1999 μέχρι σήμερα, και την επιρροή που μπορεί να έχει η εξέλιξη αυτή στη χρηματοδότηση προγραμμάτων, όπως τα Horizon 2020, EFSI, COSME, ειδικά σε περιφέρειες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω παγκοσμιοποίησης και τεχνολογικών αλλαγών.
Ο Δημ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι σήμερα «ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός από το 1,18% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κατά το 1993-1999, σήμερα κυμαίνεται στο 0,98%. Ταυτόχρονα, τομείς όπως η αγροτική πολιτική, το περιβάλλον κ.λπ., από το σχεδόν 60% του συνολικού ενωσιακού προϋπολογισμού στις αρχές της δεκαετίας του 90, σήμερα κινείται κάτω από το 40%».
Στην απάντησή του ο κ. Έτινγκερ σημειώνει ότι «η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο σε εύθετο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που ξεκίνησαν με τη Λευκή Βίβλο της για το μέλλον της Ευρώπης», τονίζοντας πάντως ότι «ο σχεδιασμός του μελλοντικού προϋπολογισμού θα πρέπει να καθοδηγείται από τις βασικές αρχές της προστιθέμενης αξίας για την ΕΕ, της λογοδοσίας, της περισσότερης ευελιξίας εντός σταθερού πλαισίου και των απλουστευμένων κανόνων».
Ο Δημ. Παπαδημούλης απαντά επικαλούμενος στοιχεία της Κομισιόν που κάνουν για λόγο για περιφέρειες εντός της ΕΕ «οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω παγκοσμιοποίησης και τεχνολογικών αλλαγών (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, την Βόρειας Ιταλίας κ.α.», και ρωτά τί μέτρα θα λάβει η Επιτροπή «ώστε αυτός ο κίνδυνος να μειωθεί σε επίπεδα αντίστοιχα των μέσων ευρωπαϊκών όρων».
Ο Επίτροπος Έτινγκερ απαντά επικαλούμενος έγγραφο προβληματισμού της Κομισιόν, στη βάση του οποίου «εξετάζονται οι δυνατότητες για αυξημένη ευελιξία και αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) και διευκρινίζεται ότι η μελλοντική πολιτική συνοχής θα πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην περιφερειακή σύγκλιση και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη». Υπενθυμίζει, δε, ότι το έγγραφο προβληματισμού «επικεντρώνεται στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια πραγματικά βιώσιμη παγκόσμια τάξη, στηριζόμενη σε κοινούς κανόνες και κοινό θεματολόγιο, ενώ παράλληλα εισηγείται εργαλεία για την προστασία και την ενδυνάμωση των πολιτών της ΕΕ, μέσω ισχυρών κοινωνικών πολιτικών και την παροχή της αναγκαίας στήριξης σε εκπαίδευση και κατάρτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους».
Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004828/2017
προς την Επιτροπή
Θέμα: Προϋπολογισμός της ΕΕ
Σύμφωνα με το έγγραφο προβληματισμού της Επιτροπής για τα οικονομικά της ΕΕ, ο συνολικός προϋπολογισμός της Ένωσης βαίνει διαρκώς πτωτικά σε σχέση με το αντίστοιχο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, αλλά και σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, το περιβάλλον κ.ά.
Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός από το 1,18% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος κατά το 1993-1999, σήμερα κυμαίνεται στο 0,98%. Ταυτόχρονα, τομείς όπως η αγροτική πολιτική, το περιβάλλον κ.λπ., από το σχεδόν 60% του συνολικού ενωσιακού προϋπολογισμού στις αρχές της δεκαετίας του 90, σήμερα κινείται κάτω από το 40%.
1. Με δεδομένη την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και την αντίστοιχη μείωση των πόρων σε κοινοτικό επίπεδο, πώς εκτιμά η Επιτροπή ότι θα επηρεαστούν προγράμματα όπως τα Horizon 2020, EFSI, COSME;
2. Με δεδομένα τα στοιχεία της Επιτροπής, που κάνουν λόγο για πολλές περιφέρειες οι οποίες βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο λόγω παγκοσμιοποίησης και τεχνολογικών αλλαγών (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, την Βόρειας Ιταλίας κ.ά.), τι μέτρα σχεδιάζει να λάβει ώστε αυτός ο κίνδυνος να μειωθεί σε επίπεδα αντίστοιχα των μέσων ευρωπαϊκών όρων;
Απάντηση του κ. Oettinger εξ ονόματος της Επιτροπής
(28.8.2017)
1. Είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες σχετικά με τη χρηματοδότηση των επιμέρους προγραμμάτων κατά την επόμενη περίοδο. Η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο σε εύθετο χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που ξεκίνησαν με τη Λευκή Βίβλο της για το μέλλον της Ευρώπης . Στο έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ έχουν τονιστεί οι πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της Ένωσης για το μέλλον. Όπως επισημάνθηκε στο έγγραφο, ο σχεδιασμός του μελλοντικού προϋπολογισμού θα πρέπει να καθοδηγείται από τις βασικές αρχές της προστιθέμενης αξίας για την ΕΕ, της λογοδοσίας, της περισσότερης ευελιξίας εντός σταθερού πλαισίου και των απλουστευμένων κανόνων.
2. Ο αντίκτυπος της παγκοσμιοποίησης και των τεχνολογικών αλλαγών αποτελεί σημαντικό μέρος των συζητήσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ). Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δημοσίευσε έγγραφο προβληματισμού για την τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης , το οποίο επικεντρώνεται στην ανάγκη να διαμορφωθεί μια πραγματικά βιώσιμη παγκόσμια τάξη, στηριζόμενη σε κοινούς κανόνες και κοινό θεματολόγιο, ενώ παράλληλα εισηγείται εργαλεία για την προστασία και την ενδυνάμωση των πολιτών της ΕΕ, μέσω ισχυρών κοινωνικών πολιτικών και την παροχή της αναγκαίας στήριξης σε εκπαίδευση και κατάρτιση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Επιπλέον, στο προαναφερόμενο έγγραφο προβληματισμού για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ εξετάζονται οι δυνατότητες για αυξημένη ευελιξία και αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) και διευκρινίζεται ότι η μελλοντική πολιτική συνοχής θα πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στην περιφερειακή σύγκλιση και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.