Όχι στην αξιολόγηση είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Όχι στην αξιολόγηση είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου

Την εισήγηση του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου να μην εφαρμόσει την αξιολόγηση με ποσοστώσεις των δημοτικών υπαλλήλων και την πρότασή του να επικαιροποιηθεί η σχετική υπ’αριθμ. 194/2014 απόφαση του Σώματος, ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο στην προχθεσινή συνεδρίασή του.

Tο θέμα συζητήθηκε με αφορμή την ανάγνωση της επιστολής που απέστειλε προς το Δημοτικό Συμβούλιο το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Γαλατσίου και με την οποία ζητούσε από τα μέλη του Σώματος να λάβουν απόφαση για τη μη εφαρμογή του Ν. 4250/2014 περί αξιολόγησής τους και για τη μη αποστολή στοιχείων προς το υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με τον έλεγχο των συμβάσεων.
Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος δήλωσε πως προσωπικά ο ίδιος είναι υπέρ της αξιολόγησης όλων, εργαζομένων αλλά και δημοτικών συμβούλων, αλλά ξεκαθάρισε πως στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για αξιολόγηση αλλά για έναν τρόπο έμμεσης απαξίωσης των ανθρώπων. «Εμείς θέλουμε αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης της δουλειάς όλων μας. Συνεπώς, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κριτήρια που αφορούν ποσοστώσεις. Γι’αυτό και προτείνουμε επικαιροποίηση της προηγούμενης απόφασης που είχε λάβει το Σώμα τον περασμένο Ιούλιο, με την οποία καταγγέλεται και απαιτείται η απόσυρση του Ν. 4250/2014.»
Ως προς τον έλεγχο των συμβάσεων, είπε ότι «η Υπηρεσία έχει ήδη αποστείλει στοιχεία προς το υπουργείο Εσωτερικών από τις  31/7/2014» αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες παρά τις πιεστικές ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύμφωνος με τα όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Δήμου στην επιστολή τους προς το Σώμα καθώς και με την πρόταση του κ. Δημάρχου για επικαιροποίηση της προηγούμενης απόφασης, δήλωσε πως είναι ο κ. Γιάννης Μανιάτης από τη μείζονα αντιπολίτευση, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε:
«Προσωπικά προέρχομαι από το χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα και γνωρίζω ότι αξιολόγηση υπάρχει από καταβολής του ελληνικού κράτους. Μάλιστα είναι δύο ειδών: η μία αφορά την ετήσια απόδοση του υπαλλήλου (τα λεγόμενα μισθολογικά κλιμάκια) και η δεύτερη αφορά την πειθαρχική διαδικασία σε περίπτωση που κάποιος υποπέσει σε κάποιο παράπτωμα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθείται, ανεξάρτητα εάν ο κόσμος πιστεύει ότι στο δημόσιο δεν αξιολογείται κανείς. Τώρα, στο προκείμενο δεν μιλάμε για αξιολόγηση σε καμία περίπτωση. Πώς μπορεί να γίνει αξιολόγηση με ποσόστωση; Πιστεύω πως από πίσω κρύβεται ένα νέο κύμα απολύσεων και είναι μια απόπειρα ομογενοποίησης του κόσμου. Όσοι είναι στελέχη επιχειρήσεων, θα το βρουν μπροστά τους, θα το δείτε. Εμείς είμαστε σύμφωνοι με την ανακοίνωση των εργαζομένων και γι’ αυτό άλλωστε είχαμε πάρει την απόφαση που θέλετε να επικαιροποιήσουμε σήμερα.»
Υπέρ της μη εφαρμογής του μέτρου της αξιολόγησης τάχθηκε και ο κ. Γιάννης Σκληράκης του συνδυασμού «Μαζί μπορούμε για το Γαλάτσι», και συμπλήρωσε πως το Σώμα πρέπει να στηρίξει τους εργαζομένους υιοθετώντας τα όσα αναφέρουν στην επιστολή τους.
Για προσπάθεια χειραγώγησης του δημοσίου υπαλλήλου έκανε λόγο ο κ. Νίκος Μαγκανάρης από την παράταξη «Γαλάτσι – Νέα Αρχή», εκφράζοντας κι αυτός με τη σειρά του την αντίθεσή του στην αξιολόγηση όπως προωθείται με τον επίμαχο νόμο.
«Η αξιολόγηση είναι μεγάλο θέμα που ταλανίζει χρόνια το δημόσιο τομέα. Με όρους κοινωνίας, ουδείς μπορεί να την αρνηθεί. Αλλά εδώ για ποιά αξιολόγηση μιλάμε; Τί σημαίνει αξιολόγηση με ποσοστά; Πουθενά στην Ευρώπη, σε κράτη όπου υπάρχουν και ακολουθούνται διαδικασίες αξιολόγησης των υπαλλήλων, δεν υπάρχει το μέτρο της ποσόστωσης. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μια προσπάθεια χειραγώγησης του δημοσίου υπαλλήλου από την κυβέρνηση. Είναι αξιολόγηση συγκριτική που σημαίνει ότι δημιουργεί δεξαμενές διαθέσιμων προς απόλυση. Σε κάθε περίπτωση, μια αξιολόγηση η οποία εκ των προτέρων ξεκινά γνωρίζοντας ότι θα βρεθούν τόσοι ανεπαρκείς, δεν αποτελεί για εμάς αξιολόγηση. Γι’ αυτό και είμαστε κατά αυτής όπως την προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος.»
Τις ευρύτερες διαστάσεις της επιχειρούμενης αξιολόγησης επεσήμανε ο κ. Σπύρος Παναγιώτου της «Ενότητας για την Ανατροπή», ο οποίος μίλησε για σκόπιμη παραπλάνηση όλων αφού, όπως υποστήριξε, «δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι είναι με την αξιολόγηση και κάποιοι με την τεμπελιά. Και ξεχνιέται ο απώτερος στόχος που δεν είναι άλλος από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες ώστε να πληρωθούν οι ληστρικοί τόκοι του δανεισμού.
»Δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό κριτήριο για το πώς θα γίνει αυτή η αξιολόγηση. Τί σημαίνει 15% των υπαλλήλων είναι ανεπαρκείς; Κι αν είναι παραπάνω ή λιγότεροι; Και πώς θα κριθεί τελικά αυτό; Το σημαντικό θέμα είναι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου. Αλλάζουν τα κριτήρια ενός νόμου που κρίθηκε πριν 20 χρόνια για να δημιουργήσουν δεξαμενές υπαλλήλων υπό απόλυση. Και μάλιστα δεν προβλέπεται η δυνατότητα όσοι απολυθούν να αντικατασταθούν από άλλους, νεότερους και ικανούς. Και μένει έτσι η Τοπική Αυτοδιοικηση, εν προκειμένω, να βασανίζεται από έλλειψη προσωπικού, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον δημότη. Εμείς είμαστε σύμφωνοι να γίνει αποδεκτή η πρόταση των εργαζομένων.»
Τη βεβαιότητά του ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα ανοίγει την κερκόπορτα της παράδοσης του δημόσιου τομέα στους ιδιώτες εξέφρασε για μία ακόμα ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετος με την αξιολόγηση όπως επιχειρείται.
«Το κύριο αυτής της ­διαδικασίας δεν είναι η αξιολόγηση να γίνει ώστε ο δημόσιος τομέας να εξελιχθεί και να γίνει πιο παραγωγικός και αποδοτικός, αλλά ο στόχος είναι αυτός να παραδοθεί σε ιδιώτες. Διαθεσιμότητα, κινητικότητα, αξιολόγηση με ποσοστώσεις, όλα αυτά τα έχουν εδώ και καιρό επεξεργαστεί τα επιτελεία όλων των αστικών κομμάτων. Και ο εργαζόμενος την πληρώνει ακριβά: 1,5 εκατομμύριο και βάλε είναι αυτή τη στιγμή οι άνεργοι στη χώρα και πάνω από 10.000 στο Γαλάτσι. Πρέπει να το βάλουμε όλοι καλά στο μυαλό μας ότι ο στόχος είναι ένας: μικρότερος δημόσιος τομέας, λιγότερα έξοδα ώστε να μπει ο ιδιώτης. Και αυτό έρχεται και στους δήμους. Εμείς λέμε ναι στην επικαιροποίηση της προηγούμενης απόφασής μας. Ο Δήμος μας να μην εφαρμόσει αυτή την απόφαση της κυβέρνησης.»
Τελευταίος πήρε το λόγο ο κ. Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Δήμου, ο οποίος ζήτησε εκτός από τη μη εφαρμογή του νόμου της αξιολόγησης, η διοίκηση να δεσμευθεί ότι δεν θα δώσει στοιχεία ούτε στους ελεγκτές της δημόσιας διοίκησης που, όπως είπε, έχουν πάρει εντολή να επισκέπτονται οι ίδιοι τους ΟΤΑ.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 194/2014 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου στις 27 Ιουνίου 2014 είχε συζητηθεί το θέμα της ακύρωσης του Ν. 4250/2014 που αφορά στην αξιολόγηση με ποσόστωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Τότε το θέμα είχε συζητηθεί με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος καθώς υπήρχε σχετική προθεσμία η οποία έφτανε στο τέλος της.
Και τότε είχε υποβληθεί έγγραφο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Γαλατσίου καθώς και έγγραφο της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», αμφότερα τάσσονταν κατά της αξιολόγησης των εργαζομένων με ποσόστωση, η οποία «υποκρύπτει τη δυνατότητα απόλυσης εργαζομένων καθώς και την κατάργηση υπηρεσιών».
Η απόφαση που είχε λάβει κατά πλειοψηφία τότε το Σώμα και που επικαιροποιήθηκε ομόφωνα προχθές, αναφέρει:
Το Δημοτικό Συμβούλιο
Α) Καταγγέλει και απαιτεί την απόσυρση του Ν. 4250/2014, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα στηρίζεται σε προκαθορισμένες ποσοστώσεις και οδηγεί στην εξαθλίωση προωθώντας νέες απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών.
Β) Ο Δήμαρχος Γαλατσίου ή οποισδήποτε άλλος υπηρεσιακός παράγοντας να μην προχωρήσει στην υπογραφή καμίας κατανομής ποσοστώσεων αξιολόγησης για το προσωπικό του Δήμου Γαλατσίου ούτε εντός των ημερών, ούτε στη λήξη της προθεσμίας στο τέλος Ιουνίου, ούτε ποτέ στο μέλλον.
Γ) Δεσμεύεται ότι δεν θα εφαρμόσει η διοίκηση του Δήμου, ούτε θα ζητηθεί από αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα, καμία πειθαρχική διαδικασία που θέλει να επιβάλλει ο νόμος εναντίον των εργαζομένων.
Δ) Να υπάρξει στήριξη και συμπαράσταση στις όποιες πρωτοβουλίες – κινητοποιήσεις εναντίον του νόμου, αποφασίσουν οι εργαζόμενοι.
Ε) Απαιτεί από την ΚΕΔΕ να αναλάβει το σύνολο των πρωτοβουλιών εκείνων προκειμένου να ακυρωθεί ο Ν. 4250/2014 τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και στην πράξη.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή