Νομιμοποιούνται όλες οι εγκαταστάσεις του Άλσους

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Νομιμοποιούνται όλες οι εγκαταστάσεις του Άλσους

Ήγγιγκεν η ώρα της νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτιρίων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός του Άλσους Βέικου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου, με ομόφωνη απόφασή του, ανέθεσε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όλες οι εγκαταστάστεις (αθλητικές και μη) που βρίσκονται στην έκταση αυτή να νομιμοποιηθούν και να λάβουν άδεια λειτουργίας.

«Παλμός» έβγαλε για πρώτη φορά το θέμα στη δημοσιότητα στο φύλλο του Σαββάτου 5/11/2011 με σχετικό ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Αυθαίρετες και κατεδαφιστέες δημόσιες κατασκευές εντός του Άλσους Βέικου, λέει κατόπιν αυτοψίας η Διεύθυνση Δασών Αθηνών». Ακολούθησε στα αμέσως επόμενα φύλλα της εφημερίδας σχετική αρθρογραφία από τον κ. Νέστορα Χατζούδη, ο οποίος γνωρίζει την υπόθεση πολύ καλά καθώς αναγκάστηκε να την χειριστεί όταν εκτελούσε χρέη Γενικού Γραμματέα στο Δήμο Γαλατσίου επί δημαρχίας Θεόδωρου Τούντα.
Δύο μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, τον Ιανουάριο του 2012, άρχισε ο Δήμος Γαλατσίου να κινητοποιείται με συναντήσεις, ενημερώσεις και δελτία τύπου προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο αντίδρασης και αντίστασης στην απόφαση κατεδάφισης των εγκαταστάσεων. Ήταν τότε που οι βουλευτές της Ν.Δ. Αργύρης Ντινόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Τον Αύγουστο του 2013 η ψήφιση του Ν. 4178/13 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», αποτέλεσε ένα ισχυρό, απ’ ό,τι φαίνεται, «όπλο» για τους ΟΤΑ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυθαίρετες αθλητικές, ως επί το πλείστον, εγκαταστάσεις. Συγκεκριμένα στο άρθρο 16, παρ. 1θ του νόμου αυτού ορίζεται ότι «στις διατάξεις του παρόντος νόμου, κατά παρέκκλιση των οριζομένων στο άρθρο 2 του παρόντος, υπάγονται οι αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης σε κτίρια και εγκαταστάσεις των ΟΤΑ, οι οποίες υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου μετά την υποβολή i) αίτησης, ii) τοπογραφικού διαγράμματος και iii) τεχνικής έκθεσης μηχανικού με αναλυτική περιγραφή των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων.»
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το εισηγητικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, στο χώρο του Άλσους Βέικου, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν εκτεταμένες εγκαταστάσεις, αθλητικές και μη, οι οποίες είναι:
– Κλειστό γυμναστήριο
– Γήπεδο ποδοσφαίρου με αποδυτήρια, κυλικείο και τουαλέτες
– Δύο (2) γήπεδα μπάσκετ με κερκίδες
– Έξι (6) γήπεδα τένις
– Γήπεδο squash
– Θέατρο με καμαρίνια
– Πίστα πατινάζ
– Κολυμβητήριο με αναψυκτήριο
– Παιδικές χαρές & τουαλέτες παιδικών χαρών
– Ιατρείο
– Πύλες και Θυρωρείο
– Υποσταθμός της ΔΕΗ
– Κιόσκια με ποδηλατόδρομο και διαδρόμους κυκλοφορίας
– Ανοιχτός εκθεσιακός χώρος με δύο (2) λίμνες
– Κλειστός εκθεσιακός χώρος (Πέτρινα Κτίσματα)
– Τουαλέτες κοινού
– Κινηματογράφος
– Αναψυκτήρια
– Γραφεία Συλλόγων
Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις είναι μείζονος σημασίας, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ), τη Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης ΥΠΕΚΑ, τη Διεύθυνση Κτιριακών Έργων (Δ8) της ΓΓΔΕ και το Δήμο Γαλατσίου μεταξύ των ετών 1983 έως 1991. Οι εν λόγω εγκαταστάσεις βρίσκονται στην εκτός σχεδίου περιοχή, εντός της έκτασης που έχει κηρυχθεί δασική – αναδασωτέα με την 1147/1994 απόφαση Νομάρχη Αθηνών. Στερούνται όμως οικοδομικής άδειας και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πρώτον οι αθλητικές εγκαταστάσεις να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς άδεια λειτουργίας και άδεια διεξαγωγής αθλητικών συναντήσεων και αγώνων και δεύτερον, όλες οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις να μην είναι δυνατόν να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν με ό,τι αυτά τα δύο μπορεί να συνεπάγονται.
Γι’ αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου αποφάσισε ομόφωνα να αναθέσει στην Τεχνική Υπηρεσία τη διαδικασία νομιμοποίησης όλων των παραπάνω κτιρίων και εγκατατάσεων.
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία της νομιμοποίησης και προχωράμε κανονικά. Έχουμε δρόμο μπροστά μας αλλά δουλεύουμε με στόχο πάντα το όφελος και το συμφέρον των δημοτών και της πόλης μας. Και εδώ να τονίσω ότι προχωράμε χωρίς να αίρεται ο δασικός και αναδασωτέος χαρακτήρας της περιοχής. Αυτό είναι δεδομένο» δήλωσε στον «Παλμό» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γερμάνος Μελισσουργός.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή