Περιφέρεια και Δήμος Αθήνας λένε όχι στην εκχώρηση του Παλαί

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Περιφέρεια και Δήμος Αθήνας  λένε όχι στην εκχώρηση του Παλαί

Εξελίξεις στο φλέγον για την περιοχή μας ζήτημα του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου
Γαλατσίου – το γνωστό μας Παλαί – έλαβαν χώρα την τελευταία βδομάδα. Εξελίξεις που στην πλάστιγγα βαραίνουν υπέρ του στόχου που έχει θέσει η «Κίνηση Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας και 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δ. Αθηναίων για τη διάσωση του Παλαί» καθώς αρχικώς η Αντιπεριφερειάρχης του Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας με απόφασή του αλλά και ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, ανοιχτά και κατηγορηματικά δηλώνουν την αντίθεσή τους στην απόπειρα εκχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ αυτής της αθλητικής  εγκατάστασης σε ιδιώτες.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΙ
Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

«Αντίθετη βρίσκει τη νέα Περιφερειακή Αρχή η απόπειρα εκχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ της δημόσιας περιουσίας του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου σε ιδιώτες» δήλωσε η κα Ερμίνα Κυπριανίδου, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα της Αθήνας, και συντάχθηκε με την Κίνηση Φορέων και Πολιτών για τη διάσωσή του. Υπογράμμισε την ανάγκη συμπαράταξης με όλους τους πολίτες που υπερασπίζονται με σθένος, συνέπεια και συνέχεια τη δημόσια περιουσία, τα δικαιώματα του πολίτη, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Τέλος, η κα Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι στη νέα Περιφερειακή Αρχή οι πολίτες θα βρίσκουν αρωγό στους αγώνες τους για την προστασία της δημόσιας περιουσίας (σ.σ. χαρακτηριστισμός που ισοδυναμεί με de facto αναγνώριση του χαρακτήρα της αθλητικής εγκατάστασης που βρίσκεται εξ’ολοκλήρου στα διοικητικά όρια του Δήμου μας) και την αξιοποίησή της προς όφελος των πολιτών.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΤΗ
Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ, ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ακριβώς μία μέρα μετά, στις 16 Οκτωβρίου, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, το οποίο στην υπ’αριθμ. 1407/16-10-2014 απόφασή του, που έλαβε κατά πλειοψηφία, αναφέρει τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δ. Αθηναίων, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, αφού έλαβε υπόψη την με αριθ. πρωτ. 372508/24-9-2014 ομόφωνη απόφαση (151/24-9-2014) του Συμβουλίου της 5ης Δημοτικής Κοινότητας σχετικά με την απόλυτο ανάγκη εξεύρεσης χώρων αθλητισμού και πολιτισμού που τώρα στερείται, εκτιμά ότι δεν είναι επιτρεπτό να επιχειρείται η παραχώρηση σε ιδιώτη με μακροχρόνινα μίσθωση της ολυμπιακής εγκατάστασης Γαλατσίου – Παλαί – που χωροθετήθηκε σε χώρο δημόσιο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της νεολαίας και όλων των πολιτών της υποβαθμισμένης περιοχής.
»Το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Αθηναίων ζητά η ολυμπιακή εγκατάσταση να παραμείνει χώρος αθλητισμού – πολιτισμού με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών και να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.»

ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ,
ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

«Αντιτασσόμαστε με έντονο τρόπο και δεν αποδεχόμαστε την προωθούμενη από το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρηση με πλειοδοτικό διαγωνισμό του Παλαί στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Η κυβέρνηση, δυστυχώς για όλους, χωρίς να καταβάλλει έστω και την παραμικρή προσπάθεια διαβούλευσης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που τους αφορά άμεσα το θέμα, περιφρονώντας τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής και αγνοώντας παντελώς συλλόγους, σωματεία, φορείς και συλλογικότητες νέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού, ξεπουλάει και παραδίδει ένα ζωτικής σημασίας χώρο στα οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.» Σαφής και απόλυτος ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Ηρακλής Γκότσης στη δήλωσή του σχετικά με την αξιοποίηση του Παλαί Γαλατσίου.
Δεν παραλείπει να επισημάνει πως η αθλητική εγκατάσταση, που βρίσκεται ακριβώς στα όρια του Δήμου Ν. Ιωνίας, κρίνεται εξαιρετικά απαραίτητη για όλη την περιοχή που υποφέρει από την έλλειψη τέτοιων υποδομών για αθλητικές δραστηριότητες και τονίζει πως μια ολυμπιακή υποδομή που κατασκευάστηκε με δημόσιο χρήμα από το υστέρημα του ελληνικού λαού, θα έπρεπε από την προηγούμενη κιόλας δεκαετία να είχε αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς φορείς τους.
Ο κ. Ηρακλής Γκότσης κλείνει τη δήλωσή του λέγοντας: «Η δημοτική αρχή μαζί με τους κατοίκους και τους κοινωνικούς φορείς της πόλης μας, με αυτοδοικητικές δυνάμεις και συλλογικότητες από τους όμορους δήμους, οικοδομούμε μέτωπο μαχητικής αντίστασης και ενεργητικής εναντίωσης στο ξεπούλημα της αθλητικής εγκατάστασης. Συντασσόμαστε απόλυτα και υποστηρίζουμε τις κινηματικές δράσεις του μαζικού φορέα “Κίνηση Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου, Ν. Ιωνίας και 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δ. Αθηναίων για τη διάσωση του Παλαί”. Εντείνουμε τις αντιδράσεις μας και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με κινητοποιήσεις και άλλους πρόσφορους τρόπους για να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να μην ζημιωθεί ο τόπος μας από νεοφιλελεύθερης έμπνευσης μνημονιακές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης, με την παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου στους ιδιώτες.»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΕΜΠΤΗ

Οι παραπάνω δηλώσεις είναι αποτέλεσμα συντονισμένου πρέσινγκ που ασκεί σε πολιτικό επίπεδο η «Κίνηση Φορέων και Πολιτών», συνεπικουρούμενη φυσικά από την εν λευκώ στήριξη του νεοεκλεγέντος δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου, ο οποίος από την αρχή υιοθέτησε το δίκαιο του αγώνα της. Εμείς, εδώ στον «Παλμό», έχουμε επανειλημμένως επισημάνει πως το ζήτημα του Παλαί είναι καθαρά πολιτικό γι’αυτό και η όποια λύση του θα πρέπει να αναζητηθεί σε πολιτικούς διαδρόμους και γραφεία.
Οι μέχρι στιγμής χειρισμοί της «Κίνησης» πάνω στο θέμα, σε συνδυασμό με τη μετάθεση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ της προθεσμίας υποβολής προσφορών για το Παλαί για το τέλος Νοεμβρίου 2014, έχουν αναζωπυρώσει την ελπίδα τοπικών συλλόγων, αθλητικών σωματείων και φορέων αλλά και της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας ότι τίποτα δεν έχει χαθεί.
Για την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, είναι προγραμματισμένη συνάντηση των τριών δημάρχων Γαλατσίου Γ. Μαρκόπουλου, Αθηναίων Γ. Καμίνη και Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότση με την Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθήνας Ε. Κυπριανίδου. Στη συνέχεια αναμένεται ευρύτερη συνάντηση με το Πολυτεχνείο και συγκεκριμένα με το Εργαστήρι Αστικού Περιβάλλοντος και τον καθηγητή Ν. Μπελαβίλα, ο οποίος έχει συγκεντρώσει πολύ σημαντικά στοιχεία για την αξιοποίηση του Παλαί. Στοιχεία που σε αυτή τη φάση δεν αποτελούν μελέτη – η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, απαιτεί μια σχετική χρηματοδότηση την οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να «σηκώσει» η τσέπη της «Κίνησης Φορέων και Πολιτών» – αλλά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση και τους άξονες μετέπειτα σχετικής μελέτης ως προς τα σενάρια αξιοποίησης μιας τέτοιου μεγέθους αθλητικής εγκατάστασης.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η «Κίνηση για τη διάσωση του Παλαί» συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκτιμά τις καταστάσεις και κινείται αναλόγως. Στην πρόσφατη συνεδρίασή της στις αρχές της βδομάδας που μας πέρασε, αποφασίστηκε να τυπωθούν αφίσες και ενημερωτικό υλικό, το οποίο θα διανεμηθεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη μας και να κατασκευαστούν πλακάτ με μηνύματα υπέρ της διατήρησης του Παλαί ως χώρου αθλητισμού και πολιτισμού, τα οποία θα κρατήσουν μαθητές σχολείων της περιοχής μας που θα παρελάσουν.
Εκδήλωση κατά της εκχώρησης του Παλαί σε ιδιώτες προγραμματίζει και ο Δήμος Γαλατσίου για την Κυριακή 23 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μια εκδήλωση ανοιχτή και υπαίθρια και θα περιλαμβάνει διάφορα δρώμενα σε κεντρικούς δρόμους του Γαλατσίου με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θέμα του Παλαί. Προκειμένου όμως να αποφασιστεί τί ακριβώς θα γίνει, θα πρέπει να συνεδριάσει η αρμόδια Διαπαραταξιακή Επιτροπή, όπου εκτός από δημοτικούς συμβούλους, μέλη της είναι και εκπρόσωποι της «Κίνησης Φορέων και Πολιτών» και οι οποίοι σκέφτονται να προτείνουν την πραγματοποίηση συναυλίας διαμαρτυρίας την ίδια μέρα ή ίσως και νωρίτερα.

ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή