“Κατοχύρωση των δικαιωμάτων των 63.000 Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και άμεσο οικονομικό διακανονισμό ώστε το Λονδίνο να καταβάλει τις υποχρεώσεις του στον κοινοτικό προϋπολογισμό 2014 – 2020 για να μην προκύψουν κενά στη χρηματοδότηση έργων συνοχής και έρευνας στις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, ζήτησε η ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη με παρέμβαση της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κατά τη συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Ενώπιον του ειδικού διαπραγματευτή για το Brexit, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, η κυρία Σπυράκη κάλεσε την Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο να στηρίξουν το αίτημα της Ελλάδος για μεταφορά στην Αθήνα της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, που τώρα εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Διαθέτουμε τις υποδομές, μπορούμε να εξασφαλίσουμε στις οικογένειες των 900 εργαζομένων πρόσβαση σε πολύγλωσση εκπαίδευση, μπορούμε να συνεισφέρουμε σε τεχνογνωσία. Σας καλώ να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στην Ελλάδα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ίσων ευκαιριών στην Ευρώπη μετά το Brexit», τόνισε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ολόκληρη η παρέμβαση της κυρίας Σπυράκη έχει ως εξής:
«Κύριε Μπαρνιέ,
Έξι μήνες μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, η πρόοδος είναι ισχνή, αλλά η σύγχυση γύρω από την πορεία του BREXIT μεγάλη.
Η ασάφεια ανάμεσα στις σχέσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, υπονομεύει την προοπτική της και κυρίως δεν εξασφαλίζει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών.
3,2 εκατομμύρια πολίτες ζουν σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκ των οποίων 63.000 είναι Έλληνες. Είναι υποχρέωση μας άμεσα να τους παράσχουμε ασφάλεια, ενσωματώνοντας όλα τα δικαιώματα που απολαμβάνουν, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική μεταβολή στη θέση τους για εκείνους και τα παιδιά τους.
Στο πεδίο του οικονομικού διακανονισμού είναι απαραίτητο να πετύχουμε συμβιβασμό το ταχύτερο δυνατόν. Υπάρχουν χώρες, όπως η πατρίδα μου η Ελλάδα, που εξαρτούν σε ένα μεγάλο βαθμό την οικονομική τους ανάπτυξη από την χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν από 28 κράτη μέλη δεν μπορούν να εκπληρωθούν από τα 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, αλλιώς τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι Έλληνες.
Τέλος, ενόψει της απόφασης του Συμβουλίου τον Νοέμβριο για τον προσδιορισμό των εδρών των ευρωπαϊκών οργανισμών που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ήθελα να επαναφέρω εδώ, ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των αντιπροσώπων όλων των Κρατών – Μελών, το αίτημα της Ελλάδος για την φιλοξενία της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων στην Αθήνα. Διαθέτουμε τις υποδομές, μπορούμε να εξασφαλίσουμε στις οικογένειες των 900 εργαζομένων πρόσβαση σε πολύγλωσση εκπαίδευση, μπορούμε να συνεισφέρουμε σε τεχνογνωσία.
Σας καλώ να δώσουμε αυτή την ευκαιρία στην Ελλάδα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ίσων ευκαιριών στην Ευρώπη μετά το brexit. Σας ευχαριστώ».”