Την Κυριακή κληρώνει!

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Την Κυριακή  κληρώνει!

Μεθαύριο Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές για την προεδρία στον υπό διαμόρφωση πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς. Θα αναμετρηθούν η Φώτη Γεννηματά, η οποία την προηγούμενη Κυριακή ήρθε πρώτη με ποσοστό 41,4% και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος πήρε 24,8%.

Οι υπόλοιποι διεκδικητές πήραν:
Γιώργος Καμίνης 13,7%, Σταύρος Θεοδωράκης 10,8%, Γιάννης Μανιάτης 4,5%, Γιάννης Ραγκούσης 2,4%, Κωνσταντίνος Γάτσιος 1,7%, Απόστολος Πόντας 0,5%, Δημήτρης Τζιότης 0,2%.
Τα ίδια σχεδόν ποοσστά πήραν οι υποψήφιοι και στο Γαλάτσι. Συγκεκριμένα είχαμε:
Φώφη Γεννηματά 474 σταυροί (43,5%), Νίκος Ανδρουλάκης 257 (22,6%), Γιώργος Καμίνης 161 (14,8%), Σταύρος Θεοδωράκης 95 (8,7%), Γιάννης Μανιάτης 32 (2,9%), Κωσταντίνος Γάτσιος 27 (2,4%), Γιάννης Ραγκούσης 25 (2,3%), Απόστολος Πόντας 17 (1,5%).
Είναι γεγονός ότι οι 210.000 πολιτών οι οποίοι προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν ξεπέρασαν τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων. Όλοι περίμεναν ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί λίγο πάνω από τις 100.000. Υπήρχαν βέβαια και ορισμένοι που είχαν περιορίσει τη συμμετοχή στις 50.000. Είναι αυτοί που τρομοκρατήθηκαν πρώτοι από το αποτέλεσμα και τώρα ψάχνονται να βρουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο το οποίο ακόμα είναι σε εξέλιξη. Έχουμε πει ότι χωρίς την ύπαρξη ενός ισχυρού κόμματος στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, το πολιτικό σύστημά μας είναι ανάπηρο.
Για άλλη μια φορά ως συνήθως οι δημοσκόποι και οι ειδικοί αναλυτές έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις τους. Το μόνο το οποίο βγήκε σωστό ήταν η πρωτιά της Φ. Γεννηματά, αλλά όχι με αυτά τα ποσοστά. Για δε τη δεύτερη θέση όλοι έλεγαν ότι θα τη διεκδικήσουν στα ίσια Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης, Καμίνης.
Το σημαντικό τώρα για τη συνέχεια αυτής της προσπάθιειας είναι και πάλι η συμμετοχή να είναι μεγάλη. Η μειωμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων την Κυριακή θεωρείται κάτι το φυσιολογικό αλλά δεν θα πρέπει να είναι πολύ κάτω από τις 210.000. Δεν θα είναι θετικό για το ξεκίνημα του νέου πολιτικού φορέα, αν οι συμμετέχοντες στην ψηφοφορία της Κυριακής θα είναι κάτω από 150.000.
Είπαμε για την θετική έκπληξη της συμμετοχής της προηγούμενης Κυριακής αλλά είχαμε κι ένα πολύ αρνητικό στοιχείο: τη μη συμμετοχή στην ψηφοφορία των νέων. Στις ηλικίες 17-34 ετών η συμμετοχή έφτασε μόλις το 11%. Ακούω ότι οι νέοι έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική γιατί δεν τους εκφράζει κανένας πολιτικός αλλά ούτε και κόμμα. Ναι αλλά το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας μας – και ευτυχώς! – είναι τέτοιο που κάποιο κόμμα κάθε φορά που γίνονται εκλογές θα καλείται να μας κυβερνήσει. Αν κανένα από τα σημερινά κόμματα, όπως λένει οι νέοι, δεν τους εκφράζουν ας φτιάξουν ένα δικό τους. Αλλά αυτό δεν γίνεται αν είναι καθισμένοι μόνιμα μπροστά από μια οθόνη. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Θεωρείται το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας αλλά πρέπει και να το αποδείξουν.
Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας (17 Νοέμβρη), αν οι φοιτητές και η νεολαία γενικότερα δεν είχαν ξεσηκωθεί κατά της Χούντας το 1973, δεν ξέρω πώς θα ήταν σήμερα τα πράγματα. Η νεολαία ήταν αυτή που αντέδρασε τότε και μάλιστα δυναμικά και κατέρρευσε η επτάχρονη δικτατορία. Οι νέοι τότε ήταν μπροστάρηδες γι’αυτό και θρήνησαν τόσα θύματα, δεν ήταν οπισθοφυλακή, δεν απείχαν. Ας διδαχτούν οι σημερινοί από τους προηγούμενους. Κάθε λαός που θέλει να έχει μέλλον, πρέπει να γνωρίζει την ιστορία του και να παίρνει διδάγματα από αυτή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή