Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Γιάννης Σιδερής

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στο Γαλάτσι η είδηση του θανάτου του Γιάννη Σιδερή, επί σειρά ετών δημοτικού συμβούλου και καθηγητή και μετέπειτα διευθυντή Λυκείου της πόλης μας. Το μοιραίο συνέβη το περασμένο Σάββατο 3 Ιανουαρίου και βύθισε στη θλίψη την οικογένειά του, τους φίλους και συναδέλφους του.

O Γιάννης Σιδερής γεννήθηκε στο στο χωριό Κόρωνος της Νάξου, όπου τελείωσε το Δημοτικό. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Νάξου. Το 1970 πέτυχε στη Σχολή του ΟΤΕ, ύστερα από εξετάσεις. Διορίστηκε στον ΟΤΕ Σύρου και σε ένα μήνα τον απέλυσαν για πολιτικούς λόγους. Την ίδια χρονιά πέτυχε στο Φυσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε ως υπότροφος.

Το 1977 διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Το 1978 τον επέλεξαν να διδάξει στο Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην Εκπαιδευτική Τηλεόραση, μέλος ομάδας συγγραφής και παρουσιαστής εκπαιδευτικών θεμάτων (Φυσικής και Χημείας) καθώς και μέλος επιτροπών για τη διαμόρφωση των διδακτικών βιβλίων της Φυσικής του Λυκείου. Ήταν καθηγητής στο 22ο Λύκειο Αθηνών και διετέλεσε Διευθυντής στο 30ο Λύκειο Αθηνών, στο 10 Λύκειο Γαλατσίου, στο 3ο Γυμνάσιο Γαλατσίου και στο 2ο Λύκειο Γαλατσίου.
Από το διορισμό του και μετά ασχολήθηκε με το συνδικαλισμό, μαχόμενος για την αναβάθμιση της Παιδείας. Ήταν συνεχώς για 30 χρόνια μέλος Διοικητικών Συμβουλίων ΕΛΜΕ (Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης), κυρίως στο προεδρείο της Γ΄ ΕΛΜΕ ως Γ. Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και για αρκετά χρόνια Πρόεδρος. Το 1997 εκλέχτηκε οργανωτικός Γραμματέας του Δ.Σ του ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ (Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ). Ήταν μέλος, Αντιπρόεδρος και πρόεδρος Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας Αθήνας και Γαλατσίου, μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών με ενεργό παρουσία σε Συνέδρια (ως εισηγητής), μέλος για αρκετά χρόνια της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Αθηνών ως εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Διετέλεσε πρόεδρος πολιτιστικών Συλλόγων, Αθλητικού Σωματείου, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, σχολικών επιτροπών. Η δράση του και η ενασχόλησή του με τα κοινά όμως δεν περιορίστηκε εκεί. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα προβλήματα της Νάξου και των Κυκλάδων. Τα έτη 1981-1990 και 1993-94 διετέλεσε Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Κορωνιδιατών Νάξου και επί μακρά σειρά ετών ήταν υπεύθυνος της έκδοσης του περιοδικού «Κορωνιδιάτικα Χρονικά».
Συμμετείχε ως μέλος στο Δ.Σ της Ο.ΝΑ.Σ (Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων) στις διοικητικές θέσεις του Γενικού Γραμματέα και Αντιπροέδρου. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος (1984) και μέλος του Δ.Σ της Ε.ΚΥ.Τ (Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου).
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπήκε το 1994 (6ο Διαμέρισμα Αθήνας) ενώ δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου εξελέγη το 1998. Έκτοτε δήλωνε συνεχώς παρών. Διετέλεσε Πρόεδρος ΔΕΠ Γαλατσίου (Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας) από 2003-2006, Αντιδήμαρχος Παιδείας.
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξελέξη και πάλι δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου με το συνδυασμό του Νίκου Μαγκανάρη «Νέα Αρχή». Ήταν Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, μέλος του Δ.Σ. του «Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης», μέλος του Δ.Σ. του «Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Βασίλης Παπαδιονυσίου», μέλος του Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, μέλος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, μέλος του «Α.Ο. Γαλατσίου» και του Δ.Σ. του  Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους (ΣΠΑΠ).  
Ήταν παντρεμένος με τη Ζωή Πελεκάνου με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, τον Δημήτρη, Χημικό Μηχανικό και τον Κωνσταντίνο, οικονομολόγο.

ΣΥΣΣΩΜΟ ΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ
ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ

Πλήθος κόσμου συνόδευσε τον Γιάννη Σιδερή την περασμένη Δευτέρα, στο Β’ Νεκροταφείο Αθηνών όπου εψάλει η εξόδιος ακολουθία.
Τον επικήδειο εκφώνησε ο φίλος και συνάδελφός του Νίκος Μαγκανάρης.
«Με οδύνη αποχαιρετά σήμερα η Γαλατσιώτικη κοινωνία ένα άξιο τέκνο της. Αποχαιρετούν οι φίλοι και οι γνωστοί έναν ξεχωριστό άνθρωπο που ήξερε να τιμά και να σέβεται τις ανθρώπινες αξίες.
»Αποχαιρετούν τα παιδιά και η σύζυγος τον άξιο πατέρα και σύντροφο που τους αγάπησε και τους στήριξε μια ολόκληρη ζωή. Αποχαιρετούν οι εκπαιδευτικοί, τον αγωνιστή καθηγητή που υπερασπίστηκε με πάθος τα δίκαια αιτήματά τους. Αποχαιρετούν οι μαθητές το δάσκαλο με όλη τη σημασία της λέξης που αγωνίστηκε από κάθε μετερίζι για καλύτερη εκπαίδευση. Αποχαιρετούν οι απανταχού Ναξιώτες τον άνθρωπο που αγάπησε όσο κανείς άλλος τη γενέτειρά του, τη Νάξο, και ιδιαίτερα την Κόρωνο. Αποχαιρετά ο Δήμος Γαλατσίου τον επί σειρά ετών δημοτικό σύμβουλο και άξιο αντιδήμαρχο, που υπηρέτησε με υποδειγματικό ήθος, ανιδιοτέλεια και συνέπεια την πόλη και το κοινό καλό.
»Αποχαιρετώ κι εγώ τον ξεχωριστό φίλο, τον λαμπρό συνεργάτη, το συνοδοιπόρο στα εύκολα αλλά κυρίως στα δύσκολα, που με τίμησε με τη φιλία και την εμπιστοσύνη του, τον Γιάννη που βρεθήκαμε πλάι πλάι στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου να παλεύουμε για τις ίδιες αξίες και αρχές, να ζούμε τις ίδιες αγωνίες. Στην ψυχή και την καρδιά όλων μας μένει χαραγμένη η μορφή του. Ο ήπιος χαρακτήρας του, η αισιοδοξία του, το χιούμορ του, το πάθος για προσφορά, η ευθύτητα του λόγου του, η αξιοπρέπεια και το ήθος του.
»Φίλε Γιάννη, φεύγεις σήμερα από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι που όλοι μοιραία θα ακολουθήσουμε κάποτε. Φεύγεις πολύ νωρίς κι ενώ μπορούσες ακόμα να προσφέρεις πολλά με την εμπειρία, την αγωνιστικότητα, τις γνώσεις σου, τη φιλοτιμία σου, τη συνεχή διάθεση προσφοράς στην οικογένειά σου, στους συναδέλφους σου και τους πολίτες.
»Φεύγεις πρόωρα μέσα από την αγκαλιά των παιδιών σου και της συντρόφου σου που αγάπησες και κατόρθωσες να τους μεταδώσεις τις απλές συνήθειες της ζωής και τις αρετές που σε διέκριναν. Ήσουν σε όλη σου τη ζωή σταθερά προσανατολισμένος στις προοδευτικές αξίες και τις υπηρέτησες με σεμνότητα και συνέπεια. Αγάπησες τη ζωή και άφησες ανεξίτηλο αποτύπωμα με τη δράση και την προσωπικότητά σου.
»Εκλεγόσουν για πολλά χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις πρώτες θέσεις γιατί οι Γαλατσιώτες αναγνώριζαν στο πρόσωπό σου τον άξιο εκπρόσωπό τους. Τον άνθρωπο που μπορούσαν να εμπιστευθούν και να βρουν κατανόηση στο πρόβλημά τους. Τον ακέραιο Δημοτικό Σύμβουλο που δεν δίσταζε να μεταφέρει τη φωνή τους και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους και της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς την παρουσία σου γίνεται φτωχότερο.
»Φίλε και συνάδελφε Γιάννη, αγάπησες την πόλη και αγαπήθηκες από όλους γιατί υπήρξες πάντοτε ευθύς και ειλικρινής, αληθινός και καθαρός, πιστός και αφοσιωμένος φίλος. Έτσι σε γνωρίσαμε όλοι. Έτσι σε αγαπήσαμε. Γι’αυτό θρηνούμε σήμερα τον άδικο και πρόωρο χαμό σου.
»Στο ταξίδι σου σε συνοδεύουν οι ευχές, η αγάπη και η εκτίμηση όλης της Γαλατσιώτικης κοινωνίας. Μένουν αποτυπωμένες οι θέσεις σου και το έργο σου στη συνείδηση όλων μας.
»Σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να σου ευχηθούμε καλό ταξίδι. Για να εκφράσουμε μέσα από την καρδιά μας τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην αγαπημένη σου σύντροφο και στα άξια παιδιά σου. Για να σου υποσχεθούμε ότι η μνήμη σου θα μείνει πάντοτε ζωντανή σε όλους εμάς. Για να σου δώσουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ίδιους στόχους που εσύ, με τόση συνέπεια και υπευθυνότητα, υπηρέτησες.
»Εκφράζοντας τα πιο ειλικρινά και θερμά συλλυπητήρια όλων των συναδέλφων του συνδυασμού μας, στην αγαπημένη σου σύντροφο και στα παιδιά σου, που πρέπει να αισθάνονται περήφανοι για σένα, σε αποχαιρετώ και εύχομαι να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.»
Στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος αναφέρει:
«Θλίψη και οδύνη προκαλεί ο ξαφνικός χαμός του συμπολίτη μας Γιάννη Σιδερή, ο οποίος «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή στις 3 Ιανουαρίου 2015. Ο εκλιπών υπήρξε ενεργός πολίτης, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην κοινωνία μας, είτε από τη θέση του εκπαιδευτικού, είτε από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου και την πολυετή ενασχόλησή του με τα κοινά της πόλης.
Ιδιαίτερα αγαπητός στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς ενέπνευσε με το ήθος και την οργανωτική του επάρκεια τους συναδέλφους και μαθητές του. Μειλίχιος και ευγενής, ακόμα και στις εντάσεις του, πάντα με χαμόγελο, έκανε αισθητή την παρουσία του στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και σε κάθε εκδήλωση που συμμετείχε μέσα από τις κατά καιρούς αρμοδιότητες που είχε από την ενασχόλησή του με τα κοινά.
Αποτελεί τιμή για μένα το ότι υπήρξε προσωπικός μου φίλος και το γεγονός ότι η φιλική αυτή σχέση μας δεν διαταράχτηκε ποτέ.
Ο Γιάννης Σιδερής ήταν από τους παλαιότερους Δημοτικούς Συμβούλους (εκλέχτηκε στο δήμο Γαλατσίου για πρώτη φορά το 1998) και σίγουρα η απουσία του στερεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα εκλεκτό μέλος του. Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του και στους οικείους του.»
Η παράταξη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Γαλατσίου – Δημοκρατικής Συνεργασίας Γαλατσίου» είπε για τον χαμό του Γιάννη Σιδερή: «Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο εξαίρετος συνάδελφος Γιάννης Σιδερής. Ο Γιάννης υπηρέτησε το λαό του Γαλατσίου ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Παιδείας για πολλά χρόνια. Ήταν έντιμος, αξιοπρεπής και εργατικός και η πορεία του κρίνεται επιτυχημένη. Είναι κρίμα για όλους μας γιατί είχε ακόμα να δώσει πολλά. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και Χάρης Βουρδουμπάς από τη Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου είπαν για τον Γιάννη Σιδερή: «Πριν από λίγες ημέρες έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σιδερής. Ο συνάδελφος, άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του – παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε – στα δημοτικά ζητήματα και στην εκπαίδευση, ως δημοτικός σύμβουλος επί σειρά ετών και ως συνδικαλιστής εκπαιδευτικός. Εκφράζουμε τα βαθιά και ειλικρινή συλληπητήρια στην οικογένειά του.»
Οι Σπύρος Παναγιώτου και Άρης Παπαδοκωστόπουλος της «Ενότητας για την ανατροπή στο Γαλάτσι»: Έφυγε από κοντά μας ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Βαθύς γνώστης των προβλημάτων της πόλης ,βαθύς γνώστης των προβλημάτων της παιδείας, ήταν  και ο ίδιος εκπαιδευτικός πάσχιζε, άλλοτε με κριτική φωνή και άλλοτε με θετικές προτάσεις ,να προσφέρει στην πόλη και τους πολίτες. Ακόμα και αν κάποιος διαφωνούσε με τον Γιάννη είχε πάντα κάτι να μάθει από την γνώμη του. Στην οικογένεια του, στους συγγενείς ,στους φίλους του, εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια μας.»
Ο Μανώλης Πρωτονοτάριος δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιάννη Σιδερή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τόσο ξαφνικά. Ο θάνατός του μας συγκλόνισε όλους. Ο Γιάννης ήταν ένας σωστός οικογενειάρχης κι ένας πολύ καλός συνάδελφος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πάντα ερχόταν με προτάσεις αφού είχε μελετήσει όλα τα θέματα. Είχε πάθος για το Γαλάτσι και ιδιαίτερα για τον τομέα της παιδείας τον οποίο υπηρέτησε ως καθηγητής και λυκειοάρχης. Χαμηλών τόνων και συναινετικός. Φιλικός χωρίς εξάρσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις. Η φωνή του θα λείψει από το Δημοτικό Συβμούλιο.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή