Η ακύρωση της υπ’αριθμ. 502/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ήταν το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς και μάλιστα προ ημερησίας διάταξης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Σώματος, την περασμένη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Ολυμπιακού Ακινήτου Γαλατσίου, του Παλαί, τον οποίο (Κανονισμό) έρχεται και ακυρώνει ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Σπ. Κοκκινάκης, με την από 22/12/2017 απόφασή του.
Όπως δημοσιεύσαμε και στο φύλλο της Παρασκευής 19/1/2018, το αιτιολογικό της απόφασης του κ. Κοκκινάκη ανέφερε τα εξής:
«- Επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 226 παρ. 1 του Ν. 3852/2010: “Ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί αυτεπαγγέλτως να ακυρώσει οποιαδήποτε απόφαση των συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων και των περιφερειών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών και των κοινωφελών επιχειρήσεων, των ΔΕΥΑ και των μονομετοχικών ανωνύμων εταιρειών Ο.Τ.Α., καθώς και των συνδέσμων για λόγους νομιμότητας, μέσα σε προθεσμία δύο (2) μηνών αφότου η απόφαση έχει δημοσιευθεί ή εκδοθεί».
– Επειδή με την από 29-6-2016 Σύμβαση Παραχώρησης Χρήσης (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) η “ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΕ” παραχώρησε στο Δήμο Γαλατσίου τη χρήση τμήματος του Ολυμπιακού Ακινήτου Γαλατσίου με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σε αυτό και οι οποίοι διέπουν την ανωτέρω συμβατική σχέση.
– Επειδή στο άρθρο 2 του Κανονισμού Παραχώρησης αναφέρεται η παραχώρηση σε τρίτους, με ή άνευ ανταλλάγματος. Η πρόβλεψη ωστόσο αυτή έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 2.4 της Σύμβασης Παραχώρησης όπου αναφέρεται ότι “κατά τη διάρκεια της παραχώρησης χρήσης δύναται ο Δήμος Γαλατσίου να υπομισθώνει σε τρίτο μέρος ή το σύνολο των παραχωρούμενων εγκαταστάσεων” καθώς και με το στοιχ. (δ) όπου προβλέπεται το ποσοστό του οφείλει ο Δήμος στην ΕΤΑΔ από το εκάστοτε συμφωνηθέν αντάλλαγμα υπομίσθωσης.
– Επειδή περαιτέρω στην παρ. 3 του ανωτέρω άρθρου προβλέπεται ότι: “Οι ανωτέρω εγκαταστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν/παραχωρηθούν για την πραγματοποίηση αθλητικών και εν γένει εκδηλώσεων, δραστηριοτήτων και δρώμενων πάσης φύσεως, καθώς και οποιαδήποτε άλλη χρήση”, διευρύνοντας έτσι τη χρήση του παραχωρηθέντος ακινήτου, σε αντίθεση με το άρθρο 2 της τροποποίησης – παράτασης σύμβασης παραχώρησης όπου καθορίζεται η χρήση όλων των χώρων για πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς”.
– Επειδή περαιτέρω στο άρθρο 4 του υπό εξέταση Κανονισμού ορίζεται ότι η παραχώρηση των εγκαταστάσεων γίνεται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ στο άρθρο 6 ότι το αντίτιμο παραχώρησης θα διαμορφώνεται από την Οικονομική Επιτροπή χωρίς ωστόσο η αρμοδιότητα αυτή να περιλαμβάνεται στις αποκλειστικώς απαριθμούμενες στο άρθρο 72 Ν. 3852/2010 αρμοδιότητες του οργάνου αυτού. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 65 του Ν. 3852/2010 το δημοτικό συμβούλιο είναι το όργανο που έχει την αρμοδιότητα όλων των θεμάτων που αφορούν το δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε επιτροπή του.
»Ακυρώνουμε την υπ’ αριθ. 502/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γαλατσίου, για τους λόγους που αναλύθηκαν στο σκεπτικό της παρούσας.
Κατά της παρούσας αποφάσεως μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον εντός της προθεσμίας ενός μηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίηση της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής. (άρθρο 151 του Ν. 3463/2006).»
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Το θέμα έθεσε πρώτος ο κ. Κώστας Ζώμπος της μείζονος αντιπολίτευσης, αναρωτώμενος: «Αύριο περνάει από Οικονομική Επιτροπή θέμα που αφορά εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Παλαί, τη στιγμή που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε τον Κανονισμό Λειτουργίας παρουσιάζοντας ως έναν από τους λόγους ακύρωσης ότι τα θέματα αυτά πρέπει να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στην Οικονομική. Εσείς όμως εκεί, επιμένετε και θέλουμε να μας εξηγήσετε γιατί!»
Συνεχίζοντας το θέμα ο κ. Νίκος Μαγκανάρης είπε πως «όταν ήρθε ο Κανονισμός στο Σώμα, εμείς είπαμε ναι για να μπορεί το Παλαί να αποδοθεί νόμιμα στο Δήμο και να έχετε την μοναδική δυνατότητα αυτό το διάστημα της παραχώρησης, να προχωρήσετε σε μια μελέτη βιωσιμότητας ώστε να ξέρουμε ποιο το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του χώρου. Όμως έρχεται τώρα αυτή η ακύρωση της απόφασής μας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και παράλληλα πολλά ερωτηματικά: γιατί αυτή η ένσταση της κας Αυλωνίτου και των τριών μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ δεν στρέφονται κατά του ΣΚΑΪ και στρέφονται κατά του Δήμου; Και μιλάμε για αυτούς που σε τοπικό επίπεδο λένε ότι εμείς παραχωρήσαμε το Παλαί στον κόσμο του Γαλατσίου. Εμείς επανερχόμαστε και προτείνουμε: τη σύσταση ενός Φορέα Διαχείρισης του Ακινήτου σε συνεννόηση με τους όμορους δήμους και την υλοποίηση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας του Παλαί. Μας απομένουν μόνο δύο χρόνια.»
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο κ. Σπύρος Παναγιώτου της «Ενότητας για την Ανατροπή στο Γαλάτσι», ο οποίος ξεκινώντας την τοποθέτησή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως έχουν διαχωρίσει οι δύο σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης τη θέση τους από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πήρε την απόφασή της στηριζόμενη σε λόγους τυπικούς και γραφειοκρατικούς. Και είναι ειρωνικό διότι ενώ το ΤΑΙΠΕΔ ήταν υποχρεωμένο να βάλει τις χρήσεις του αθλητισμού και του πολιτισμού καθώς γι’αυτές είναι αναγνωρισμένο, το ίδιο δεν τις τηρεί! Ας μη γελιόμαστε: ο λόγος που το ΤΑΙΠΕΔ μας παραχωρησε το Παλαί είναι γιατί υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο φάκελό του και δεν μπορεί να δοθεί σε επενδυτές μέχρι αυτές να συμπληρωθούν. Με την παραχώρηση απαλλάσσεται το ίδιο από το κόστος συντήρησής του αλλά όταν έρθει η ώρα θα το πάρει πίσω διότι η Πολιτεία δεν θέλει καλούς διαχειριστές αλλά επενδυτές. Πολύ σωστά λοιπόν η διοίκηση μετέφερε εκεί δραστηριότητες πολιτιστικές και γνώμη μας είναι να μεταφερθούν κι άλλες για να γίνει ένας πολύπλευρος χώρος δράσεων. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πρόκειται για ένα θέμα το οποίο οφείλουμε να κουβεντιάσουμε με το Υπ. Εσωτερικών και ότι με το ΤΑΙΠΕΔ.»
Την πάγια θέση της παράταξής του περί χώρου αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση από όλους και χωρίς εμπορική δραστηριότητα επανέλαβε ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης, τονίζοντας πως «έτσι αντιμετωπίζαμε και έτσι θα αντιμετωπίζουμε το θέμα του Παλαί εμείς. Αυτή είναι η λογική η δική μας. Και δυστυχώς οι διοικήσεις του δήμου μας μέχρι στιγμής εντάσσονται στη λογική της εμπορευματοποίησης με την οποία εμείς είμαστε αντίθετοι.»
Αστείους χαρακτήρισε τους λόγους βάσει των οποίων ακυρώθηκε η εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, θέτοντας παράλληλα και τους εξής προβληματισμούς: πώς, αφού η ένσταση της κας Αυλωνίτου και των τριών άλλων μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε συζήτηθηκε καθώς ήταν εκπρόθεσμη, και πώς αφού ο Δήμος Γαλατσίου ουδέποτε έστειλε την απόφαση αυτή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθώς δεν ήταν υποχρεωμένος, «πώς λοιπόν εξετάστηκε και ακυρώθηκε η απόφασή μας για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Παλαί; Η ουσία της ακύρωσης και κανείς δεν το λέει αυτό είναι ότι δεν μπορούμε να δίνουμε το Παλαί δωρεάν. Και κανείς δεν μας δίνει καμία απάντηση πάνω στο θέμα αυτό. Λέω λοιπόν πως οι λόγοι είναι αστείοι γιατί θέτει ζήτημα Οικονομικής Επιτροπής. Το Παλαί είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται ένα ευέλικτο όργανο για να λαμβάνονται αποφάσεις, κάτι που δεν μπορεί να κάνει το δυσκίνητο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο άλλος λόγος αφορά τις χρήσεις του Παλαί: εμείς πήραμε το νόμο του 2015 όπου έννοια της λέξης πολιτισμός είναι ευρεία. Για κάποιους για παράδειγμα το Voice είναι πολιτισμός, για άλλους όχι. Για κάποιους άλλους το τσίρκο είναι πολιτισμός ενώ για άλλους όχι. Εμείς βάλαμε λοιπόν το λοιπές χρήσεις ώστε να είμαστε νόμιμοι και να μπορούμε να έχουμε έσοδα για την εξυπηρέτηση του ίδιου του χώρου.»
Το Παλαί είναι πράγματι ένας ζωντανός οργανισμός και, λαμβάνοντας υπόψιν τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου, στόχος της διοίκησης είναι να το διατηρήσει ως τέτοιο για πολύ, πολύ καιρό ακόμα.