Νέος νόμος για το κάπνισμα

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Νέος νόμος για το  κάπνισμα
Πρόστιμο 1.500 ευρώ θα επιβάλλει η Ελληνική Αστυνομία σε όποιον καπνίζει ακόμα και ηλεκτρονικό τσιγάρο μέσα στο αυτοκίνητο, ανεξάρτητα αν είναι ο οδηγός ή όχι αν μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονται μέσα παιδιά κάτω των 12 ετών. Το πρόστιμο αυτό διπλασιάζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
 

Αλλά αυτός που καπνίζει στο αυτοκίνητο τη στιγμή που υπάρχει μέσα παιδί είναι τόσο ανεύθυνος και βλάκας που θα έπρεπε να του παίρνουν το δίπλωμα οδήγησης δια παντός.
Όσο μεγάλο κι αν είναι το πρόστιμο, από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόζεται, είναι για τα μάτια του κόσμου. Πάνω από μια δεκαετία έχει ψηφιστεί ο προηγούμενος αντικαπνιστικός νόμος, ο οποίος προβλέπει πάλι πρόστιμα γι’αυτους που καπνίζουν σε κλειστούς δημοσιους χώρους. Μήπως μπορείτε να βρείτε ένα κατάστημα εστίασης που να μην καπνίζουν; Σε όλα υπάρχει η ένδειξη ότι απαγορεύεται το κάπνισμα και σε όλα σου φέρνουν τασάκι «ειδικής κατασκευής».
Πουθενά δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος. Σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους καπνίζουν. Τρανό παράδειγμα το Δημαρχείο Γαλατσίου. Κάθε φορά που φεύγω από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι λες και έχω φύγει από το καφενείο του χωριού μου. Τα ρούχα μου βρωμοκοπάνε στην κυριολεξία τσιγαρίλα. Θα πρέπει επιτέλους η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να επιβάλλει την εφαμοργή του νόμου ο οποίος απαγορεύει το κάπνισμα.
Όποιος θέλει να καπνίσει, θα πρέπει να βγαίνει εκτός δημαρχείου, στον περιβάλλοντα χώρο του ισογείου και όχι εκτός της αιθουσης του Δημοτικού Συμβουλίου.
Έχω κάνει κι εγώ καπνιστής για πολλά χρόνια και μπορώ να καταλάβω. Αλλά θα πρέπει όμως και οι καπνιστές να αντιληφθούν ότι εγώ και τόσοι άλλοι που είμαστε παθητικοί στο κάπνισμα, δεν μπορούμε να πληρώνουμε το δικό τους πάθος. Όποιοι από εσάς στο εξής θα θέλετε να καπνίσετε, θα πρέπει να εξέρχεστε του δημαρχείου. Και επειδή εγώ δεν μπορώ να επιβάλλω πρόστιμα, κάθε φορά που βλεπω κάποιον να καπνίζει εντός δημαρχιακού καταστηματος θα φωτογραφίζεται και θα κοσμεί αυτήν εδώ τη στήλη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή