Στο Μοριά βρέθηκαν οι Επτανήσιοι

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Στο Μοριά βρέθηκαν οι Επτανήσιοι

Ημερήσια εκδρομή στην Τεγέα Αρκαδίας και τις Καρυές Λακωνίας πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Επτανησίων Γαλατσίου.

Από την την Τεγέα του νομού Αρκαδίας ξεκίνησαν την επισκεψή τους οι εκδρομείς και από το Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής. Στις αίθουσες του μουσείου ξετυλίχθηκε μπροστά τους ολόκληρος ο πολιτισμός και καθημερινός τρόπος ζωής της αγροτικής Τεγέας μέσα από τα διάφορα αντικείμενα  εκθέματα, που αποτελούν ένα θησαυρό μνήμης. Ακολούθησε επίσκεψη και προσκύνημα στον ιερό ναό της Επισκοπής που βρίσκεται κοντά στο λαογραφικό μουσείο σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους όλης της Ελλάδας. Εκεί όπου η ανθρώπινη παρουσία ήταν αδιάλειπτη, με ευρήματα αρχαϊκά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά. Σώζονται επίσης υπολείμματα μεσαιωνικού κάστρου.
Στη συνέχεια οι εκδρομείς βρέθηκαν στο νέο σύγχρονο διαδραστικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, που βρίσκεται στο χωριό Αλέα του Δήμου Τρίπολης, λίγα μόλις μέτρα από το ιερό της Αλέας Αθηνάς. Είναι ένα από τα πρώτα μουσεία της χώρας που μετά επτά χρόνια αναστολής της λειτουργίας του, άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 2 Σεπτεμβρίου αφού εκσυγχρονίστηκε πλήρως.
Οι Γαλατσιώτες εκδρομείς παρακολούθησαν τις διαδραστικές τράπεζες μέσα από τις οποίες εμβάθυναν στην ιστορία της Τεγεάτιδος και γνώρισαν τη γένεση και εξέλιξη της Τεγέας, πόλης – κράτους. Εντυπωσιακή υπήρξε η κορυφαία ενότητα της εκθεσιακής αφήγησης αφιερωμένη στο ιερό της Αλέας Αθηνάς.
Η ημέρα συνεχίστηκε στους πρόποδες του Πάρνωνα στον νομό Λακωνίας σε 950 μέτρα υψόμετρο στις Καρυές Λακωνίας, που βρίσκονται σε μια τοποθεσία που είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με αναφορές τόσο στους κατοίκους της όσο και στο ιερό της Καρυάτιδας Αρτέμιδος. Το χωριό συνδέεται επίσης με τις Καρυάτιδες, δηλαδή τα νεαρά κορίτσια των Καρυών, οι οποίες υπήρχαν στο πασίγνωστο μνημείο που βρίσκεται στο Ερεχθείο της Ακρόπολης και φυλάσσονται στο μουσείο της Ακρόπολης εκτός από δύο που βρίσκονται στο Λονδίνο. Εκεί στις άνω Καρυές στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα γευμάτισαν οι εκδρομείς σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.
Η τελευταία στάση ήταν το απογευματινό καφεδάκι σε παραδοσιακά καφενεία της περιοχής και γύρω στις 5 μ.μ. οι εκδρομείς πήραν τον δρόμο της επιστροφής με ολιγόλεπτο ενδιάμεσο σταθμό στα Ίσθμια για ξεμούδιασμα και επιστροφή στο Γαλάτσι με υπέροχες αναμνήσεις και την προσμονή της επόμενης εκδρομής του Συλλόγου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή