Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου με πρόγραμμα Erasmus+ στο Λουξεμβούργο

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Το 1ο ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου  με πρόγραμμα Erasmus+  στο Λουξεμβούργο

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, που διαχειρίζεται το Ι.Κ.Υ., πραγματοποιήθηκε από 15 έως 28 Μαρτίου 2015 εκπαιδευτικό ταξίδι του τμήματος των Ηλεκτρολόγων της Γ΄ τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου, στο Λουξεμβούργο.

Υπεύθυνη του προγράμματος για το γαλατσιώτικο σχολείο ήταν η καθηγήτρια Ηλεκτρολογίας Πανταζή Ελένη με συνοδό τον υποδιευθυντή καθηγητή Ηλεκτρολογίας, Πετρίδη Κωνσταντίνο. Οι μαθητές που ταξίδεψαν μέχρι το Λουξεμβούργο ήταν οι Θεόδοτος Στέφανος, Καρούσης Στέφανος, Κουτσούμπας Χρήστος, Μπαϊράμι Άρμπι, Παναγιώτου Αλέξανδρος, Σηφάκης Σταύρος, Σκαράκης Γιώργος, Σκουλάξινος Κωνσταντίνος, Σκούμας Σπύρος, Σταυρόπουλος Ιωάννης.
Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος κατάρτισης είναι η απόκτηση γνώσεων, δεξιοτήτων και προσόντων που διευκολύνουν την επαγγελματική και την προσωπική τους εξέλιξη.  
Οι μαθητές μέσω του προγράμματος καταρτίστηκαν στα σύγχρονα συστήματα Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων που καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις για άνεση ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας (τεχνική ΚΝΧ – Έξυπνα σπίτια). O φορέας υποδοχής ήταν ένα από τα 286 Πιστοποιημένα Εκπαιδευτικά Κέντρα σε όλο τον κόσμο και το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο στο Λουξεμβούργο. Οι μαθητές παρακολούθησαν το τυποποιημένο σεμινάριο, KNX Basic Course. Το σεμινάριο περιλάμβανε Θεωρητικό και Πρακτικό μέρος, τεχνικές επισκέψεις, εξετάσεις πιστοποίησης και εκπαιδευτικό υλικό. Μετά την επιτυχή διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές έλαβαν την διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση του οργανισμού και θα καταγραφούν ως συνεργάτες της στη διεθνή λίστα των συνεργατών της.
Η γλώσσα επικοινωνίας στη χώρα υποδοχής ήταν η αγγλική. Η υλοποίηση του προγράμματος σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα είχε λοιπόν άλλο ένα πλεονέκτημα, καθώς δόθηκε στους μαθητές η ευκαιρία να εξασκήσουν τα αγγλικά τους. Έτσι οι καταρτιζόμενοι επωφελήθηκαν πολλαπλά από αυτή την εμπειρία.
Πέρα όμως από την κατάρτιση και πιστοποίηση σε μια θεματική ενότητα τεχνολογίας αιχμής, δόθηκε η ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κουλτούρα μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας, καθώς το πρόγραμμα ήταν πλούσιο σε δραστηριότητες προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι η ομάδα επισκέφτηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Ιστορίας της Χώρας, τις περίφημες «Βock casemates» (υπόγειο δίκτυο στοών μέσα σε βράχο), το Κάστρο στην πόλη Vianden, και το εντυπωσιακό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έχει την έδρα του στην πόλη του Λουξεμβούργου. Μοναδικές εντυπώσεις άφησαν σε όλους οι μονοήμερες εκδρομές που πραγματοποιήθηκαν στο πανέμορφο Στρασβούργο στην γειτονική Γαλλία, στην ιστορική πόλη Τρίερ της Γερμανίας αλλά και η διανυκτέρευσή μας στην πολυπολιτισμική πόλη των Βρυξελλών.
Επίσης την ομάδα τίμησε ιδιαίτερα η πρόσκληση σε μία όμορφη ελληνική βραδιά με ρεμπέτικα, από την Ελληνική Κοινότητα. Ακόμα αξίζει να αναφερθεί  ότι διοργανώθηκε υψηλού επιπέδου τουρνουά πινγκ πονγκ. Από τα κορυφαία σημεία της παραμονής ήταν η συμμετοχή στο κορυφαίο παιγνίδι «Laser Game» και η παρακολούθηση συναυλίας του δημοφιλούς έργου «Carmina Burana» από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λουξεμβούργου.
Τέλος οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με Έλληνες νέους, οι οποίοι άφησαν τη χώρα τους και εγκαταστάθηκαν στο Λουξεμβούργο αναζητώντας μία καλύτερη επαγγελματική διέξοδο.
Ήταν ένα εκπαιδευτικό ταξίδι από το οποίο τα παιδιά αποκόμισαν πολλά, είδαν πολλά, έμαθαν πολλά. Γύρισαν ενθουσιασμένα, γεμάτα πλούσιες εμπειρίες και αναμνήσεις, με νέους ορίζοντες… Στόχος επετεύχθη!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή